Za Velog Jožu izrađen najveći cukerančić - od pola metra

Divovi su oduševljavali djecu
Divovi su oduševljavali djecu

Drugi, ujedno završni dan Festivala Velog Jože u Motovunu u subotu navečer okončan je premijernim uprizorenjem dijela predstave "Ljuti vatreni zmaj" Istra Inspirita iz ciklusa Legende istarskog kraja i trodimenzionalnim mapingom na mjesnom zvoniku.

Puštanje lampiona u zrak iz motovunske citadele koje se čekalo sve do jedan sat iza ponoći nije se održalo zbog prevelike količine vlage u zraku. Kiša tijekom dana, koja je bila uzrok noćnoj vlazi, rastjerala je dobar dio potencijalne publike, a zbog nje je i festivalski program kasnio sat i pol od najavljenog.

Festivalski program je započeo predstavljanjem starih zanata i srednjovjekovnim uprizorenjima u izvođenju raznih udruga iz čitave Hrvatske na glavnom motovunskom placu. Nastavio se izložbom "U iščekivanju Mr. Joea" u galeriji hotela Kaštel, predstavom udruge Birikina i inscenacije "Veli Jože" pulskog Teatra Naranča.

Picoki u Motovunu

Velik je broj posjetitelja privukao scenski prikaz "Legende o picokima" u motovunskom vrtu, koja je izvedena u spomen na legendarnu obranu Đurđevčana od napada Turaka, a Motovun se svojim poznatim zidinama ovdje baš dobro uklopio. Povijesna anegdota govori o tome da su đurđevački branitelji obeshrabrili turske napadače tako što su na turski tabor topom ispucali posljednjeg picoka (pijetla) s čime su im pokazali da imaju toliko hrane da mogu trpjeti opsadu još mjesecima, pa su se Turci povukli. Uslijedila je na istom mjestu književna večer u kojoj su se predstavili pisci znanstvene fantastike Milena Benini i Aleksandar Žiljak.

Vrhunac večeri zbio se u kasnim večernjim satima iza župne crkve gdje je umijeće pješčane umjetnosti prikazala izvrsna talijanska umjetnica Nadia Ischia iz Trentina, inače pedagoginja koja se već pet godina bavi ovim novijim vidom umjetnosti. Uz optimalnu glazbenu kulisu umjetnica rukama u pijesku razasutom na svojevrsnom grafoskopu oblikuje likove i pejzaže odnosno čitave priče koju gledatelji prate na projekcijskom platnu. Publika je zasluženo Ishiju nagradila vjerojatno najglasnijim aplauzom.

Supali cukerančić

Odmah je potom krenulo predstavljanje najvećeg cukerančića na svijetu, uz novo vino Veli Jože motovunskog vinara Klaudija Tomaza. Ovogodišnji cukerančić kojeg je ispekla Davorka Šajina, vlasnica agroturizma Ograde iz Katuna Lindarskog, dugačak je 51 centimetar, a širok 42 centimetara. Znatno je premašio veličinu lanjskog rekordera koji je bio dugačak 45 centimetara, a širok 35 centimetara. Publika ga je mogla kušati uz čašu vina "Veli Jože".

- Htjeli smo predstaviti novi brend koji predstavlja motovunsko vinarstvo. Radi se o kupaži s udjelom terana od 80 posto i 20 posto merlota, a to su upravo sorte koje dobro uspijevaju pogotovo u okolici Motovuna, kazao je Tomaz. Festival Velog Jože organizirala je općina Motovun i motovunska Turistička zajednica u suradnji s pulskom agencijom Illustris travel. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter