Za Puljane sfrigano 500 porcija plave ribe

Brza i jednostavna priprema badnje marende
Brza i jednostavna priprema badnje marende

Na Badnje jutro, kako i priliči, Puljani su uživali u marendi uz omiljenu ribu - 500 porcija sardela podijeljeno je u subotu na gradskoj tržnici u sklopu manifestacije Prosinac u Puli. Za tu je prigodu pripremljeno stotinu kilograma plave ribe, a kuhari pulskog Rock Caffea, pod paskom glasovitog radijskog novinara i voditelja, pjesnika i promotora dobre kuhinje Budimira Žižovića, spremili su ih u dubokom ulju. Po mornarski, rekli bi neki.

- Sreća da je ukinut lovostaj na sardelu za male brodove, a mi smo ove dobili od naših ribara. Zagrijat ćemo 40 litara ulja i spremiti ih po mom receptu. Kad su gotove, izvade se i posole i to je to. Jest će se kao s gradela, rekao nam je Žižović tijekom pripreme. Prilikom friganja "ruku je dala" i dogradonačelnica Elena Puh Belci te predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek.

Brza i jednostavna priprema olakšala je mnogim nestrpljivim Puljanima čekanje u redu, kao i ponekom strancu koji bi sa zanimanjem i fotoaparatom prilazio velikoj padeli da vidi što se to friga. Sardele je trebalo pojesti dok su još teple.

- Baš su dobre ovakve. Još kad bi bilo i malo vina, dobacio je netko između dva zalogaja iz ekipe koju su činili dva Ivana, Smajo i Alojz.

- Ma da nisu dozvolili izlov, bilo bi ih iz leda. Tako da sardele mora biti na Badnjak, rekao je drugi iz veselog društva, uspoređujući dobar besplatni obrok s božićnicom umirovljenicima.

Poslovično veliki interes Puljana za ovakve prigodne marende jamčio je da će se 500 porcija brzo podijeliti.

- Ovako napravljene sardele su prva liga. I dobro je da ima sitne ribe, da se može loviti pred Božić. Neka nam spreme tako i drugi put, barem za Uskrs, i bit će super, rekao nam je Rajko Tatić. Dotle je na obližnjoj pozornici svirao sastav In vino veritas, a na štandovima su se nudili autohtoni proizvodi.

Subotom ujutro uoči Božića na pulskoj su tržnici i špici duž Flanatičke mnogi trgovci i ugostitelji zadovoljno trljali ruke. Zelenom tržnicom i ribarnicom milila je teško prohodna gužva, a u mnogim kafićima nije se mogao naći slobodan stol za prijepodnevnu kavu. Voditelji lokala s tržnice vjernim su mušterijama spremili zalogajčiće s bakalarom, dok su se neki duž Flanatičke svojim gostima odužili tako što su im rezervirali i one jedine slobodne stolove. (Z. STRAHINJA, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter