Za liječenje male Elme prikupljeno 130 tisuća kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subotnji humanitarni koncert za 7-godišnju Elmu Alajbegović na kojem je sudjelovalo više od 20 izvođača, ispunio je dvoranu Osnovne škole Mate Balote u Bujama do posljednjeg mjesta. Prihod od koncerta, oko 20 tisuća kuna, namijenjen je za pomoć Elmi, a od početka akcije prikupljeno je ukupno oko 130 tisuća kuna. Tim će se novcem platiti dijagnoza i pronalazak manje invazivne terapije za Elmu u Centru za epilepsije u Njemačkoj. No, nakon postavljene dijagnoze, Elmu očekuje liječenje koje neće biti jeftino.

Za Elmu su protekle subote svirale limene glazbe, pjevale klape, solisti, osnovnoškolci, srednjoškolci te poznati bujski ITD, a najvažnija točka bila je sastavljena od sve djece iz bujskih vrtića. Posjetitelja je bilo više od tisuću, a na ulazu u dvoranu je umjesto uobičajenih karata bila kutija za dobrovoljne priloge. Nakon što su mališani plesali i pjevali, u dvoranu je došao biciklista Kristian Krastić, koji se u četvrtak vratio s puta od 720 kilometara na koji je krenuo četiri dana ranije iz Buja prema Dubrovniku, na bicikli. Na svom putu je promovirao i širio akciju "Elma, nisi sama", a u svakom većem gradu, na putu do Dubrovnika mu je priređen doček. Prema Elmi nisu ostali ravnodušni niti bikeri, tako je na koncert došlo desetak motociklista iz kluba Pirates iz Novigrada su također dali svoj novčani prilog. Krastić nam je ispričao da je put do Dubrovnika bio pravo iskustvo, koliko duhovno toliko i fizički. Kazao nam je da takvu turu još nije radio.

- Put je protekao u najboljem redu, a imao sam divne dočeke sve do Dubrovnika. Iako mi je pred kraj puta bilo teško i naporno, s ovakvim postavljenim ciljem dobivao sam dodatnu energiju. Ako treba otišao bi opet, kaže nam Krastić.

Podsjetimo da je Elmi kod rođenja dijagnosticiran Rieger-Axenfeld sindrom, odnosno rijetka kromosomska aberacija. Oštećen joj je vid i ima hipotoniju mišića, otežano guta i ne komunicira govorom. Zbog visoke temperature je u prvoj godini života dobila febrilne konvulzije, koje su nastupale kod svake visoke temperature i uzrokovale tešku epilepsiju. Iako joj se stanje nakratko u drugoj godini bilo popravilo, zbog učestalih epileptičnih napada i jakih analgetika, stanje joj se ponovno pogoršalo. Izgubila je i kontrolu držanja glave, zbog čega otežano guta i teško diše, a u trenucima kad ima napadaje, dolazi do gušenja. Organizatori akcije, ravnateljice dječjih vrtića iz Buja, su krenuli skupljati novac na Dan podrške osobama s epilepsijom ili Ljubičasti dan 26. ožujka, na štandovima u Bujama i Umagu gdje su za dani prilog dobivali kolače i stabljike lavande, koja simbolizira taj dan. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter