Vodnjanci su si dali truda, puno je bolje nego lani

Božićni sajam na vodnjanskoj Placi
Božićni sajam na vodnjanskoj Placi

Drugu godinu za redom Grad Vodnjan s partnerima organizira manifestaciju "Ususret Božiću… Aspettando il Natale", koji je u nedjelju i završio. Placu je okupirao Božićni sajam - malen, ali simpatičan, s pregrštom rukotvorina i delicija koje se posjetiteljima nude u obiteljskoj atmosferi. Najmlađima je posebno zanimljiva bajkovita kućica Djeda Mraza. Upravo smo tu zatekli mladu mamu Samantu Macan i jednogodišnjeg Rinna.

Raznolika ponuda

- Sajam smo obišli jučer i ponovno smo se vratili. Jako je lijepo! Za naš Vodnjan baš atraktivan i zanimljiv sadržaj. Vidi se trud u organizaciji i velik napredak u odnosu na prošlu godinu. Drago mi je da su prisutni svi ti domaći izlagači s izvornim proizvodima na lijepo uređenim štandovima i da su u ponudi blagdanska jela i pića. I također važno - tu su grijalice i vatra, pa se možete prošetati i kad stisne zima, rekla nam je Samanta.

A što sve možete pronaći? Ljiljana i Snježana pokazale su ukrase za bor, lampice i šalice netom izašle iz radionice njihovog župnog zbora Svetog Blaža. Osim što pjevaju, članovi zbora uvijek se još nečeg dosjete i vrijednim rukama mašti daju na volju. Prihode su namijenili svojim potrebitim sugrađanima. Za istu se svrhu prodaju i ikebane i kolači koje su u radionici Grada Vodnjana izradili svi koji su to željeli. Nekoliko koraka dalje svoje maslinovo ulje, lampice, čestitke, kreme, keramičke predmete i ukrase za bor prodaju simpatični učenici Osnovne škole Vodnjan. Na njihovom smo štandu zatekli Samuela, Lorenza i Elmu koji su nam otkrili da im prodaja baš dobro ide, što nije ni čudo s obzirom na njihovu elokventnost, razigranost i zarazne osmjehe. Sličnu ponudu imaju i njihovi susjedi, Sanja i Damir iz Centra za rehabilitaciju Pula te Dječji vrtić Petar Pan, za kojim su trenutno radile odgojiteljice Marina i Ljiljana od kojih smo doznali da su lani prihode iskoristili za kupnju bicikala za svoje polaznike.

Originalne, šarene i interaktivne slikovnice od tkanine duhovne tematike za najmlađe, izložile su Alenka Benčić - Božac, Radmira Žufić i Jasna Krapac, dok je Silvana Licul izradila jaslice od komušine. U kutku "Božićni pjat" Kristina i Slađana su u posebnoj pećnici pristigloj iz Engleske pekle krumpir u luplju i zatim ga (za 15 kuna) posluživale s čilijem od fažola i mesa, sirom i maslacem, salatom od mrkve, kapuza i kapule i drugim dodacima. Moguće je bilo popiti kuhano vino ili punč u specijalno ukrašenim šalicama Grada Vodnjana (koje ostaju u trajnoj uspomeni za 25 kuna), a na drugom štandu istarske kobasice, slane sardele u ulju ili palačinke. Osim toga, u ponudi su i fritule, sirupi, marmelade, mirisni jastuci, čokolade i razni drugi slatkiši, likeri i vina, prirodna kozmetika, cvjetni aranžmani, božićni vjenčići, platnene torbe, oprema za lutke…

Žive jaslice

Tijekom subote su nastupili Minicantanti iz Zajednice Talijana iz Galižanei Antonela Doko, dobitnica nagrade "Moj prvi Music Pub" za 2014. kao najbolja mlada pjevačica, najmlađe su animirale kreativne pripovjedačice Ina Delić i Željka Kondić Dabo iz udruge Pusti Priču. Vodnjanski DND je održao božićnu priredbu, a u programu je bio i nastup riječkog akustičnog dua The Blondes. Sinoć je župni zbor Sv. Blaž uprizorio žive jaslice, a zatim je koncert održao Dino Antonić. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter