Vodnjan čuva dio Kristova križa i veo Djevice Marije

Prvi put izložene relikvije svetaca (M. ANGELINI)
Prvi put izložene relikvije svetaca (M. ANGELINI)

Koncelebriranom svetom misom koju je predvodio vodnjanski župnik Marijan Jelenić, u ponedjeljak je u crkvi Svetog Blaža u Vodnjanu prezentirana kolekcija relikvija od oko 50-ak svetaca koje dosad nisu pokazane javnosti. Župnik Jelenić je rekao da je ovo sveto mjesto te je uputio vapaj Bogu da svih blagoslovi po zagovoru Svetog Blaža i svih svetih čije relikvije se prvi puta pokazuju.

- Sveci su oni ljudi koji su činili čudesa za života i nakon smrti jer su bili nastanjeni Bogom pa je Bog preko njih činio čudesa. Tko zna, možda bi i netko od nas, ukoliko bi bio sjedinjen s tim svecima, svaku bolest i svaku nevolju izbrisao u nama. Ali, Bog uvijek ne briše naše bolesti i naše nevolje, nego on nam daje hrabrost da budemo snažni u nevoljama. Filozofi kažu da je to veće čudo kada je čovjek hrabar u svojim nevoljama i trpljenjima nego da ozdravi, rekao je Jelenić.

Relikvije svetaca u vodnjanskoj župi izložene su od 1983. godine, a u toj crkvi se nalaze od 1818. godine.

- Tih davnih godina relikvije su donesene iz Venecije. Sveci su nekad bili grešnici, no kada su spoznali božansku ljubav i milost nikad više nisu griješili. Mi možda još uvijek nismo spoznali božansku ljubav pa se usuđujemo griješiti. Zato se kajemo, jer želimo upoznati božju ljubav ne bi li nikad više griješili, istaknuo je Jelenić u homiliji. Na koncu euharistijskog slavlja vjernici okupljeni na misi, njih nešto manje od stotinjak, pristupili su blagoslovu ulja i grla te su se potom uputili iza oltara gdje su bile izložene relikvije. Na spisku izloženih našle su se relikvije Kristova križa, relikvije od vela Djevice Marije, Svetog Ivana 23. Dobrog Pape, bl. Alojzija Stepinca, bl. Miroslava Bulešića, Svetog Ivana Pavla 2., Svete Eufemije i mnogih drugih. O tim, za javnost novim relikvijama, koje su u ponedjeljak prvi puta izložene javnosti, Jelenić je rekao da će se voditi kolokviji, simpoziji te da će se i pisati knjige. (C. B. GALIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter