Vjerojatno najluđi, a možda i najoriginalniji

Cerovljanski karneval (A. DAGOSTIN)
Cerovljanski karneval (A. DAGOSTIN)

Vjerojatno najluđi, a možda i najoriginalniji istarski karneval onaj je smješten u malom istarskom mjestu Cerovlju gdje se u nedjelju poslijepodne na mjesni trg slilo mnoštvo maskiranih grupa s područja Općine Cerovlje i šire okoline, ukupno 600-injak maškara.

Prva je stigla najveća maškarana skupina ovogodišnjeg karnevala iz Lupoglava koja je brojala oko 150 maškara. Ujedno je bila jedina koja nije imala zajedničko obilježje, već se sastojala od niza manjih grupica. Uslijedile su maškare iz Gradinja i Paza čija je tema bila Noć vještica, zatim Pazinski Novaki koji su se odlučili biti hipiji, veseli Gologrčani koji su jednostavno bili Pusti. Borućani su se odjenuli u balerine, a domaći Cerovljani su se poigrali riječima odnosno talijanskim nazivom mjesta, pa postali "Birra-Cerreto". Za kraj su nastupile maškare iz Gologoričkog dola koji su u cerovljansku valu donijeli kompletan salon za uljepšavanje.

Koncept mimohoda cerovljanskih maškara je jednostavan, uhodan i uspješan. Skupina se poreda u defile na obližnjoj glavnoj cesti, pa onda, nakon što ih najavi voditeljica (Meri Simičić Beato) krene kružnom prilaznom cestom k placu na kojem ih s montirane tribine i platoa bodre brojni gledatelji. Pri svakom dolasku na trgu članovi maskirane skupine u pravilu oboružani i s po nekoliko alegorijskih kola šašavo se ludiraju, plešu i pjevaju što pljeskom i dobacivanjem podržava vesela domaća publika. Nakon što publici objasne otkud dolaze, zašto su se odlučili upravo za određenu karnevalsku temu, uz ples odlaze s placa kako bi prostor ustupili novoj skupini koja se već nedaleko priprema.

Veseljem i prirođenom pristupačnošću maškare s područja Općine Cerovlje privukle su na svoju manifestaciju, koja se održava već po deveti put, velik broj građana iz drugih krajeva Istre, i to ne samo kao gledatelje, već i kao članove pojedinih seoskih skupina. Možemo zaključiti da nema straha od izumiranja cerovljanskih maškara, naročito kada tome pridodamo da je u subotu na istom mjestu održana dječja maškarana parada s 500 malih maškarica podijeljenih u 16 pokladnih skupina.

Fešta je završila navečer maskiranom plesnom zabavom u obližnjem velikom šatoru uz glazbu benda Ribalta i Sandi&Saša i nagradnu igru. Cerovlje se ponovo definitivno potvrdilo kao karnevalski centar (središnje) Istre, a završetak pokladnih svečanosti u ovom će se kraju zbiti uz spaljivanje pusta u Gologoričkom Dolu u srijedu 18. veljače u 18 sati. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter