Vižinada: Rekordan broj sudionika Slatke Istre

Kolači iz cijele Istre, 285 uzoraka
Kolači iz cijele Istre, 285 uzoraka

Na "najslađoj" manifestaciji, Slatkoj Istri, koja se održava uoči blagdana svete Marije Vele u Vižinadi, a od ove godine punoljetnoj, pred stotine ljubitelja izloženo je ukupno 285 uzoraka domaćih istarskih kolača. Na Batistelinoj šterni vrijedne domaćice iz cijele Istre, ali i susjednih dijelova Italije i Slovenije, ukupno njih 126, predstavile su svoje najbolje slastice, a volonteri manifestacije su ih prikupljali i donosili na ocjenjivanje.

- Možemo reći da smo 2011. godine imali rekordan broj uzoraka, ali ove imamo rekordan broj sudionika, kazala nam je Gordana Bottezar, direktorica općinske Turističke zajednice. Žiri u sastavu Pino Vorić, Vesna Medvedec, Stanislav Poropat, Bruno Šimonović, Roža Silvija i Tanja Božić, degustirao je i ocjenjivao izgled, okus i miris kolača. Najbolje fritule napravila je Leticija Šestan iz Berama, kroštule Antica Bernobić iz Ohnići, pincu Neda Ivančić iz Ritošinog Briga, a poveticu Marija Piljan iz Pule.

Za najbolji pandešpanj nagradu je dobila Eda Hrobat iz Buja, najbolji je bucolaj spekla Doriana Smilović iz Krasice, dok su najbolje breskvice iz kužine Ernesete Ventin iz Kaštelira. Laura Mary Divjak iz Močibobi umisila je najbolje paštine, a Gordana Lončar iz Buzeta cukerančiće. Posebno priznanje za očuvanje tradicije i izradu istarskih kolača po izvornom receptu - pandešpanj sa smokvom - dobila je Mirjana Prgomet iz Barbana.

Nagrade najboljim domaćicama, ali i svima nagrađenima uručio je općinski načelnik Marko Ferenac, a uz plaketu to je i karta za fish piknik.

Slatka Istra nastala je na inicijativu Drage Orlića 1997. godine, kako bi se predstavili tradicionalni istarski kolači, ali i da njihove recepture ostanu trajno zapisane, pa je tako oko šterne, gdje su bila ispisana imena dobitnica nagrada u svih proteklih izdanja manifestacije, bili predstavljeni i recepti. Od lani manifestacija je obogaćena i natjecanjem uživo u pripremanju tradicionalnih istarskih kolača. Ove je godine bio red na pripremi kroštula koje je vodila poznata umaška slastičarka Dragica Lukin, koju su pratile članice iz udruge Business and Professional Women.

- S obzirom da je kroštula simbol Istre, daleko najjača, autohtona slastica, dogovorila sam sa načelnikom Vižinade i mojim kolegom Tonijem Čehićem da napravimo jedan prehrambeni istarski suvenir. Zašto kroštula? Zato što nemamo zaštićen niti jedan naš kolač, kazala je Lukin. Ona je sa svojim receptom Zlatne kroštule osvajala vrhove raznih svjetskih natjecanja, što govori da je ova slastica priznata u svijetu i ima potencijal, dodaje, postati jedan poseban suvenir i zaštitni znak Istre

Priliku da se natječu u izradi kroštula dobila su i četiri tima sastavljena od gradonačelnika Umaga i načelnika Vižinade, poslovnih žena i domaćica. Prvo mjesto u ovom natjecanju dobila je Alida Perkov iz Pule, drugo Marinela Ravnić iz Svetog Lovreča, a treće Alenka Vidulin iz Rovinja. I dok su se na trgu i oko Batisteline šterne posjetitelji gurali kako bi degustirali korštule, ali i kupili paketić istarskih kolača po promotivnoj cijeni od 10 ili dvadeset kuna, čiji je prihod bio namijenjen za sufinanciranje besplatnih udžbenika i za potrebite, jednako je živo bilo u sportskoj dvorani gdje se održavala sedma izložba Vina Vižinade.

- Na ovaj način prezentiramo naša vina i naš lokalitet, domaćim ali i brojnim turistima, kazao nam je Oliver Arman, koji nastavlja bogatu vinarsku tradiciju svoje obitelji i oca Franca.

Za zabavni dio programa u četvrtak navečer pobrinuli su se limena glazba Zajednice Talijana, nagrađivani sudionik MIK-a Ivan Bottezar, Marina Tomašević i Koktelsi. Napisala i snimila V. HABEREITER


Podijeli: Facebook Twiter