Visualia pretvorila Pulu u grad svjetlosti

FOTO: (NEVEN LAZAREVIĆ)
FOTO: (NEVEN LAZAREVIĆ)

Izložbom Storywood autora Puležana Vibora Juhasa i Labinjana Manuela Šumberca, u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u četvrtak navečer je svečano otvoren četvrti međunarodni Festival novih tehnologija Visualia. Brojni su posjetitelji svih uzrasta s nestrpljenjem i znatiželjom ulazili u ovu čudesnu šumu i na interaktivnim punktovima istraživali "što će se dogoditi ako…?".

U Čudesnoj šumi igrali se i odrasli

Djecu je odmah osvojilo pravo zvono za buđenje neobičnog svjetlećeg stvora i maleni virtualni lik koji je skupljao kamenčiće bačene u stvarnosti. No, igrali su se i odrasli koji se nisu ustručavali sjesti na panjeve da bi se pred njima osvijetlile žile divovskog stabla. Storywoodom, čiju produkciju potpisuju Visualia Group i Danilo Vujsić, uz veliku podršku Arheološkog muzeja Istre.

Putovi Festivala iz čudesne šume još će danas, ukoliko to vremenske prilike dopuste, voditi centrom Pule prema 12 lokacija s više od 20 atraktivnih audiovizualnih instalacija. Na Giardinima su se preksinoć mnogi okušali u Waterlight graffitima - pomoću destilirane vode, nanesene kistom, spužvom ili špricaljkom, na koju reagiraju sićušne lampice, na panou su crtali i ispisivali imena. Nekoliko koraka dalje je bilo moguće interaktivnim 3D video mappingom ukrasiti pročelje ljekarne. Dovoljno je bilo na posebnom portalu odabrati uzorke i zatim ih prstima prenijeti na nacrt građevine, da bi se efekt istog časa materijalizirao i na pravoj zgradi. Ukrasi koje su u instalaciji Magic at the golden gate projekcijom šarenih svjetala kreirali mađarski autori LuMenArtist u međuvremenu su na Portarati transformirali Zlatna vrata.

Na Danteovom trgu je svoje mjesto ponovno pronašao Wishing well, svjetlosna fontana Visualia Groupa koju vrijedni posjetiti jer svakome omogućuje da u nju ubaci kovanicu i zaželi želju, pa na originalan način izrazi zahvalnost. Razlog više je taj što je sav prikupljen novac namijenjen za pomoć 14-godišnjem Luki Jovanoviću iz Pule, koji se bori s teškom bolešću. Veliko crveno srce je u prvom planu i na De Villeovom usponu. Radi se o instalaciji Yours for you koja zvukom i svjetlom "kuca" u ritmu pulsa osobe koja na nju prisloni prst. U Parku grada Graza izrastao je Magic Garden, vrt s gljivama koje mijenjaju boju pomoću senzora aktiviranih pokretima ruku. Tu su i Tree of light, odnosno viseće raznobojne fluorescentne kocke i svjetleći praščići i ptice.

Iščekivanu su plesnu koreografiju s posebnom glazbom i svjetlosnim efektima na rivi izveli Lighting giants - dizalice Uljanika, a među novostima je From Idea into Reality, efektan hologram na vodi s projiciranom "pričom" o 160-godišnjem postojanju brodogradilišta Uljanik, u produkciji Jeana Sambolca, Visualie Groupa, Uljanika d.d. i Are Electronic, koju su posjetitelji došli pogledati nadomak Riječkog gata.

U Kandlerovoj ulici Visualia Group "srušila" je zid katedrale i pokazala njenu unutrašnjost kroz Invisible window, dok su domaći umjetnici omogućili svima koji su to poželjeli da svoje crteže ugledaju na zvoniku, kroz 3D video mapping. Iva Milaković i Daniel Horvat su pak na pročelju zgrade uz arheološko nalazište postaviti grafit i svjetlosne efekte na temu raketnog inženjera, znanstvenika i vizionara Hermana Potočnika Noordunga, rođenog u Puli.

Geometric deco s fluorescentnim dekoracijama

U Ulici Sergijevaca je Dario Družeta instalirao svjetlosnu skulpturu The sun od Agrippina. Residence of light & music Visualia Groupa u Parku kralja Petra Krešimira sastoji se od tri svjetlosne i glazbene klupice koje, kad se po njima udara, proizvode melodiju zvukovima različitih instrumenata, a omogućuju i spajanje putem bluetootha te uživanje u omiljenim pjesmama. Danas bi na njoj polaznici radionice Ableton Lab trebali predstaviti audiovizualnu instalaciju. Obližnji je Titov park poprište Geometric deco-a s originalnim fluorescentnim dekoracijama i prezentacije VJ-inga i mappinga Visualab/Edusplasha. (K. F.)

 


Podijeli: Facebook Twiter