Višnjanski astronomi su vlasnici 1.420 nebeskih tijela

Astrofestival na zvjezdarnici u Tićnu (Goran ŠEBELIĆ / CROPIX)
Astrofestival na zvjezdarnici u Tićnu (Goran ŠEBELIĆ / CROPIX)

Svečanom sjednicom Astronomsko društvo Višnjan obilježilo je 40 godina djelovanja. Predsjednik i jedan od utemeljitelja Društva, Korado Korlević prolistao je album s fotografijama snimljenim u protekla četiri desetljeća, a u društvu brojnih članova i uzvanika, među kojim su bile Vivinana Benussi, zamjenica istarskog župana i Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, te višnjanski načelnik Milan Dobrilović. Na žalost, mnogih osoba, davno snimljenih u kratkim hlačama s mladenačkim frizurama, više nema među nama pa su im se ovom prigodom astronomi i uzvanici minutom šutnje zahvalili za sve što su učinili za Astronomsko društvo Višnjan.

Nisu kao drugi

- Jako mi je drago da ste danas ovdje, neke od vas vidim često, a neke samo na slikama, jer nas je život rastepao po svijetu, započeo je Korlević. Sve je, kaže, pokrenula skupina entuzijasta 1976. godine, a oni od njih, koju su došli na sjednicu, okupili su se pod prvom fotografijom Astronomskog društva. Nažalost požar koji je 1986. poharao zvjezdarnicu uništio je dio dokumentacije i fotografija, ali unatoč tomu Korleveć je sastavio i predstavio informativnu i zanimljivu foto-priču o Astronomskom društvu, ali i brojnim aktivnostima potaknutim među ovdašnjim astronomima. Začetak svega bila je škola, u njoj je stvorena jezgra svega što se događalo u Višnjanu. Komentirajući fotografije Korlević se prisjećao uređenja prvih radnih prostora i opreme u zvjezdarnici, gradnje njene kupole i teleskopa, a od ukupno 11 u Višnjanu izgrađenih teleskopa, dva su tijekom rata kao izviđački instrumenti služili u obrani Sarajeva i Gospića.

Višnjanski astronomi nikada nisu željeli biti poput drugih, već uvijek bolji od svih. Uvijek kada se nešto smišljalo i radilo nije se radilo da bi se u konkretnom trenutku moglo iskoristiti, već da bi poslužilo barem 10 godina. U takvom okruženju stasala su i obrazovala se pokoljenja ne samo astronoma, već i znanstvenika raznih struka, od kojih mnogi danas rade na prestižnim sveučilištima i znanstvenim ustanovama diljem svijeta. Iz Astronomskog društva Višnjan izrasla je ljetna škola astronomije, ali i drugi slični projekti koje su polazili mnogi danas cijenjeni stručnjaci i znanstvenici. Skrb za obrazovanje mladih stalna je preokupacija višnjanskih astronoma, stoga, prema dosadašnjim iskustvima, nije isključeno da netko od polaznika sadašnjih višnjanskih edukativnih sadržaja u doglednoj budućnosti neće participirati u vrhunskim znanstvenim ostvarenjima. „Mnogim znanstvenicima u biografiji piše da su bili u Višnjanu“, rekao je Korlević, a to je potvrda da se ovdje radi o vrhunskoj znanosti.

No, nije tijekom minula četiri desetljeća u Astronomskom društvu u Višnjanu sve teklo „glatko“ bilo je tu mnogo mukotrpnog rada, odricanja, ali i lukavstva i snalaženja kako bi se dobavila i montirala oprema. Odlazak privatnim automobilima i kamionima lokalnih građevinara u Italiju i Austriju, često su bile prave avanture s nerijetko neizvjesnim završetkom. Srećom uvijek se sve dobro završilo. Nažalost, to nije bio slučaj s lokalnom samoupravom, jer, kako kaže Korlević, Astronomsko društvo nije bilo općinski klub, kao što su to bili boćari, koji su reflektorima na boćalištu „svjetlosno zagadili“ nebo nad Višnjanom i astronomima onemogućili rad. No, uz mnogo napora na Tičanu, nedaleko Višnjana, podignuta je nova osmatračnica koja je omogućila nastavak plodne djelatnost Astronomskog društva Višnjan.

Rad s mladima

Kada bi se ukratko sažela protekla četiri desetljeća Korlević ne dvoji kako je najveće postignuće ADV rad s mladima, s nadarenima koji su u Višnjanu velikim koracima krenuli su svijet znanosti u kojem mnogi od njih danas zauzimaju istaknuta mjesta. To je, uz ostalo, rezultat rada mnogih članova i volontera koji su se uz edukaciju mladih bavili i astronomskim istraživanjima, pa su tako otkrili 1.420 asteroida i dva kometa. „Budući da nismo nikakva državna institucija, već sami stvaramo i raspolažemo onime što imamo mi smo i vlasnici svojih otkrića. Prema tomu Astronomsko društvo Višnjan je vlasnik 1.420 nebeskih tijela“, kaže Korlević.

Nazočne je pozvao na izložbu fotografija, a jednog o pokretača svega toga učitelja Petra Radovana, zamolio da započne rad na monografiji. Viviana Benussi zahvalila je Astronomskom društvu naglasivši kako će Županija koliko joj god to mogućnosti budu dopuštale podržavati njihove projekte. Mnogi su Višnjanci prošli kroz Astronomsko društvo, a među njima je i aktualni općinski načelnik Milan Dobrilović. On je, kako je rekao, s kolegama i prijateljima naučio kritički i znanstveno razmišljati, a u zvjezdarnici stekao mnoga korisna znanja i iskustva. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter