Više stotina Puljana igralo društvene igre


U subotu je u pulskoj Zajednici Talijana - Circolu održan 5. Dan društvenih igara, kojeg već tradicionalno organizira udruga Zaigrana koza. Tijekom cijelog dana, sve do 21 sat, velika prostorija Circola bila je okupljalište igrača svih uzrasta, od najmanjih do najstarijih. Kako saznajemo od potpredsjednika udruge Šandora Slackog, ove godine su uveli i jednu novinu, a to je bio upravo kutak za najmlađe od 6 do 11 godina koji su u jutarnjim satima na organiziranoj radionici, samostalno izrađivali svoje igrice.

Nagrada i za zadnjeg

- Ove godine posebnost nam je bila igraonica za djecu koja je trajala do 16 sati, gdje su upravo najmlađi imali priliku, uz pomoć volonterki, izrađivati vlastite igrice koje su potom mogli uzeti sa sobom. Odazvalo se 15-ak mališana, što nije loše za prvi put, a izrađivali su svašta, od "Čovječe ne ljuti se" do "Memorija", a jedan je 6 i pol-godišnji dječak izmislio i svoju, vrlo genijalnu i, kažu volonterke, vrlo kompliciranu igricu. Eto, pokazali su se i veliki talenti, a nadam se i naši budući članovi. U popodnevnim satima organizirali smo već tradicionalni kviz na kojeg se prijavilo devet timova s po tri člana, a ove godine imamo i jako bogati fond nagrada. Tako je pizzerija Jupiter dala tri puta po tri pizze, imamo i poklon bon zagrebačke trgovine Carta Magica, kao i nekoliko drugih poklon bonova po 50 kuna. I za zadnjeg imamo iznenađenje, a to je također utješna nagrada – jedna pizza, rekao nam je Slacki.

Dodao je kako su tijekom čitavog dana neki igrači odlazili, drugi dolazili, a najtraženije igre bile su Minchkin, Pandemic i World of Warcraft, koje zahtijevaju i više vremena i koncentraciju, dok su ostale igre brže i zahtijevaju manje vremena.

- Sve su to igre za starije, neka pravila su prekomplicirana za djecu, pa smo zato ove godine u posebnoj sali i izdvojili djecu do 11 godina, da oni stariji mogu igrati u glavnoj prostoriji. Smatramo da je dobro da djeca dođu i igraju društvene igre jer su one tako koncipirane da, osim bolje socijalizacije, kod djece razvijaju maštu, djeca se zabavljaju i moraju se družiti, umjesto da sjede sama ispred svojih kompjutera, pojašnjava Slacki.

Članovi i volonteri Zaigrane Koze rado su pomagali posjetiteljima u objašnjavanju pravila ili su igrali zajedno s posjetiteljima. Inače, ova udruga djeluje u Rojcu od 2005. godine, iako je prvih četiri bilo vrlo polagano do uhodavanja. Udruga se razvijala zajedno s popularnosti igara, pa su tako u početku bile popularne igre karaktera, takozvane role playing games (RPG), a potom warhammer, odnosno igrice koje su zahtijevale jako puno vremena jer su se samostalno izrađivale figurice za igru.

- Prije pet godina krenuli smo malo jače u popularizaciju udruge i to upravo stolnim društvenim igrama i to je ono čime se bavimo do danas. Imamo gotovo 30 članova, od kojih je polovica aktivna. Svi zainteresirani, stariji od 15 godina, mogu nam se pridružiti i to ih ne košta ništa, a nalazimo se svaki petak od 19 do 24 sata na petom katu sjevernog krila Rojca. Svi su dobrodošli, istaknuo je Slacki.

Obilaskom velikog "igrališta" u Circolu zatekli smo veliki broj odraslih kako se zabavlja, ali i veliki broj roditelja koji su se igrali sa svojom djecom. Dorotea Suzak iz Zagreba i Bernard Čakulić iz Pazina igrali su Hobbita. Kako su nam pojasnili, veliki su ljubitelji društvenih igara, a Bernard je i predsjednik pazinske sestrinske udruge Albus.

- Bavim se SF-om, fantasy i alternativnom znanošću, a usto sam i kolekcionar warhammera, izrađujem sam društvene igre, kaže Bernard, dok je Dorotea, kao njegova djevojka, zavoljela društvene igre i danas joj se kaže, najviše sviđaju role playing games (RPG), ali za to treba imati i dobru ekipu i vremena i mastera, koji će voditi igru.

Roditelji igrali sa svojom djecom

Kako nam pojašnjavaju, kada igraju RPG sastaju se jednom mjesečno a tada igra traje oko šest sati, no dok je ne završe može proći i do tri godine. Tijekom tog vremena, kaže Bernard, svaki igrač razvija svoj lik, razvija se neki alter ego i zato to traje. Dorotea, pak, upravo piše diplomski rad na temu utjecaja i primjene didaktičkih igara u dječjem vrtiću pa je zato i jako zainteresirana za društvene igre u populaciji do 7. godine.

- RPG služi i kod odraslih, primjerice to je dio terapije igrom u duševnim bolnicama, kaže nam Bernard.

A svi ljubitelji društvenih igara mogli su u subotu birati između najrazličitijih igara najmaštovitijih naziva, poput poznatih Aliasa, Kiki Rikija i Dungeons&Dragonsa, do manje raširenih poput Vikinga, Jugle Speeda, Escapea, Mission: Rep Planeta… (Napisala i snimila Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter