Više od 500 sudionika dalo svoj doprinos donorstvu organa

Na startu je bilo puno više od prijavljenih
Na startu je bilo puno više od prijavljenih

Neočekivano puno sudionika, više od 500, odazvalo se nedjeljnoj humanitarnoj utrci na četiri kilometara dugoj trasi Gornjeg Kamenjaka pod nazivom "Život na dar" koju su zajednički organizirali Hrvatska donorska mreža, Društvo sportske rekreacije Maraton Uljani i Javna ustanova Kamenjak. Zbog velikog broja sudionika i podjele startnih brojeva i čipova start je kasnio pola sata, no raspoloženje sudionika nije time splasnulo. Štoviše, pravi entuzijazam, želja za rekreacijom i dobrim dijelom začinili su ovu utrku na najbolji mogući način.

Novac za edukaciju

Kotizacija se nije plaćala, već je svaki sudionik dao novčanu donaciju po želji, a s obzirom na broj trkača, iznos će zasigurno biti vrijedan. Svaki je trkač, osim čipa dobio i startni broj, a na poleđini i poruku o važnosti doniranja organa jer je to ponekad jedini način da se spasi nečiji život. Kako smo saznali od predsjednika HDM-a dr. Nikole Žgrablića, sav će se taj iznos utrošiti za edukaciju studenata medicine u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku da bi postali budući edukatori Hrvatske donorske mreže.

- Već smo na isti način bili educirali prvu generaciju studenata, ali su oni u međuvremenu doktorirali i sada je vrijeme da educiramo nove, a oni će potom o donorstvu učiti srednjoškolce. Takav projekt mi u Istri provodimo od 2005. godine i obuhvaćene su sve generacije srednjoškolaca, a s obzirom da je riječ o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj i Europi, željeli bi ga i proširiti jer već pokazuje izuzetno dobre rezultate, naveo je dr. Žgrablić i dodao kako su izuzetno zadovoljni odazivom trkača, naglasio je i da je podijeljeno puno promo materijala Hrvatske donorske mreže i Donorskih kartica, te se već sada stvorila motivacija da ova utrka postane tradicionalna. Zahvalio je posebno Općini Medulin, JU Kamenjak, Općoj bolnici Pula i Medicinskoj školi Pula, ali i brojnim gospodarskim subjektima koji su pomogli u organizaciji utrke i u donacijama.

Stigli iz Koprivnice

U utrci su sudjelovali brojni poznati i priznati sportaši, liječnici Opće bolnice Pula, velik broj rekreativaca svih dobnih skupina, roditelja s djecom u kolicima i nosiljkama… Prema neslužbenim podacima, gotovo 300-tinjak osoba je trčalo, oko 200 je stazu prohodalo, dok su brojni bili i biciklisti. Nama je za oko zapela "uniformirana" petorka, a kako smo saznali, riječ je o članovima Rukometnog kluba Koprivnica Hangar 18 koji su upravo za ovu prigodu potegnuli put Pule već u 4.30 sati ujutro, da bi se nakon trke, zadržali u razgledu Pule te se potom vratili kući.

- Mi u klubu i inače na ovakav način podržavamo razne humanitarne akcije, pogotovo kada za cilj imaju borbu protiv nekih bolesti, ali je ovo prvi puta da smo išli tako daleko. No, vrijedilo je, rekao nam je po dolasku u cilj tajnik Rukometnog kluba Koprivnica Hangar 18 Marko Sinković te naveo da su uz njega trčali i Igor Stubičar, Tomislav Krofl, Marko Stričević i Zdravko Premec.

Najmlađi Dora i Lovro

Utrka nije mogla proći bez jednog od najstarijih pulskih maratonaca 84-godišnjeg Josipa Beba Nadenića  koji je i kao najstariji sudionik nagrađen bocom vina, dok je u ženskoj konkurenciji tu nagradu dobila Eda Peruško (rođ.1955. godine). Posebno su nagrađeni i najmlađi trkači poklon paketom Papirnice Pajo, a dobili su ih Lovro Radolović (rođ. 2008.) i Dora Ujčić (rođ. 2011.). S obzirom na svega četiri kilometara dugu stazu, neki su trkači dotrčali do starta iz Pule te još odradili utrku, neki su hodači pak, prehodali stazu te potom nastavili do samog Južnog Kamenjaka. Kako god, misija je ispunjena, a lijepo vrijeme omogućilo je da sve ispadne kako treba. (Napisala i trčala Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter