Vin Gordon na 15. Seasplash festivalu

Vin Gordon & The Real Rock Band
Vin Gordon & The Real Rock Band

Petnaesto izdanje Seasplash festivala održat će se na štinjanskom Punta Christu od 20. do 23. srpnja 2017., a jučer su organizatori otkrili imena prvih izvođača te ponosno ističu da u Pulu stižu glazbenici sa samog vrha reggae, dub, ska i punkrock scene, a predvodi ih legendarni trombonist Vin Gordon. Uz njega dolaze i Vibronics meets Conscious Sounds, Citizen Fish, Pitch Black, Culture Shock, Waitapu, Black Star Dub Collective i Conscious Youth.

Legendarni glazbenik

Vin Gordon, poznat još kao Trommie ili Don D Junior, na sceni je još od zlatnih jamajkanskih godina, začetaka rocksteady i ska glazbe. Godine 1965. počeo je snimati svoje prve uratke s The Wailersima istovremeno surađujući s poznatim glazbenicima kao što su Roland Alphonso, Tommy McCook, Jackie Mittoo, Lloyd Brevett, Lester Sterling, Bobby Ellis i mnogi drugi. Njegov trombon može se čuti na albumima legendarnih izvođača Studio Onea, kao što su The Wailers, Burning Spear, Dennis Brown, The Abyssinians, The Heptones, Delroy Wilson, Bob Andy i Alton Ellis. Jedan od njegovih najvećih hitova je "Real Rock" reggae himna koju je komponirao s Jackie Mittoom. Kako je Vin Gordon bio omiljeni trombonist Bob Marleya, isti ga je poveo u London 1977. godine kako bi snimili albume "Exodus" i "Kaya", nakon što su na Jamajci snimili "Natty Dread" i "Rastaman Vibration". Nedavno je pokrenuo bend The Real Rock s osmoricom fantastičnih londonskih glazbenika s kojima dolazi na 15. Seasplash festival.

Kvalitetni i respektabilni

Na Seaplashu će nastupiti i Vibronics meets Conscious Sounds. Suradnja Vibronicsa i Conscious Soundsa izrazito je kvalitetan i respektabilan spoj na svjetskoj dub sceni. S njihovim zanimljivim i unikatnim osobnostima, te zavidnom glazbenom diskografijom, ovi talentirani producenti slave 50 godina duba svojim zajedničkim albumom koji izlazi u veljači iduće godine.

Citizen Fish je bend osnovan 1990. godine, mješavinom ska i punkrock glazbe zaradili su titulu majstora. Članove benda znamo iz kultnih punk bendova kao što su Subhumans i Culture Shock. Još uvijek su poprilično aktivni i u punom pogonu.

Pitch Black uzburkali su vode unutar nezavisne glazbene dub scene beskompromisnim i inovativnim zvukom. Projekt je zamisao Michaela Hodgsona, nagrađivanog multimedijalnog umjetnika i Paddyja Freea, producenta kolektiva Salmonella Dub. Nakon duže stanke nedavno su objavili peti studijski album "Filtered Senses".

Culture Shock je kultni bend, i rodonačelnik u simbiozi ska, dub i punkrock glazbe. Osim što dijele članove i povijest s bratskim bendovima Citizen Fish i Subhumans, poznati su i po sjajnim melodijama i energičnim nastupima. Vratili su se u punom sjaju s novim albumom "Attention Span" nakon 25 godina pauze.

Članovi grupe Waitapu iz Čakovca su se godinama prije poniranja u dub dimenzije čeličili u raznim sferama života lokalne underground scene i čvrstog zvuka hardcore, punk, metal i stoner glazbenih stilova. U proljeće iduće godine objavit će album kojeg će predstaviti upravo na Seasplash festivalu.

Dub, reggae, roots i dancehall

Black Star Dub Collective na Seasplash dolazi direktno iz Manchestera. Kako su u Rusholme’s Dickenson Roadu uspjeli pokrenuti skvotersku scenu, usporedo je rastao i kolektiv, a danas je u punom cvatu s članovima koji su željni doprinijeti svojom ljubavi prema dub, reggae, roots i dancehall glazbi. Cilj im je, također, izraziti svoje društvene i političke stavove, te približiti postojeće probleme široj publici.

Conscious Youth dolazi iz Velike Britanije, čine ga članovi kolektiva Black Star Dub, kao i Dub Reaktion, poznat po organiziranju dub evenata u Manchesteru. Pod vodstvom Nucleus Rootsa, Conscious Youth izvodi žestoki show kroz live dub act, s pjevačima i brass sekcijom.

Organizatori ističu i da su u prodaji su i povoljne ulaznice RanoGrabilice. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter