Veličanstvena festivalska uvertira uz velikane jazza

Koncertom Carla Bley Tria otvoren je festival Jazz is Back! BP (T. TIDIĆ)
Koncertom Carla Bley Tria otvoren je festival Jazz is Back! BP (T. TIDIĆ)

Eminentni jazz glazbenici - pijanistica Carla Bley, basist Steve Swallow i saksofonist Andy Sheppard - nastupili su u utorak na pozornici Balwan City u Grožnjanu, te veličanstvenim nastupom otvorili 17. izdanje festivala Jazz is Back! BP. Brojnoj publici koja je ispunila prostor ovog jedinstvenog auditorija kao i okolne uličice obratili su se u ime općine Grožnjan, Hrvatske glazbene mladeži i organizatora festivala Claudio Stocovaz i Dubravka Dujmović Kušan.

Grožnjanski festival je otvoren pravom koncertnom poslasticom koja je privukla brojne jazz sladokusce - naime, Carla Bley je jedna od najcjenjenijih skladateljica suvremenog jazza i pijanistica današnjice, a u Grožnjanu je pak nastupila sa svojim triom, koji čine njeni stalni suradnici, bas gitarist Steve Swallow te sopran i tenor saksofonist Andy Sheppard. Oni su koncertno predstavili novi album Carle Bley "Andando el Tiempo", a u Grožnjanu su izveli i jednu novu skladbu, "Copycat", svojevrsni glazbeni razgovor troje jazz virtuoza, koji su skladno međusobno ispreplitali melodije i ritmove stvarajući jedinstvenu glazbenu priču prepunu emocija. Takav je bio cijeli koncert - melodije koje primamljivo obuzimaju slušatelja, a skladnom interakcijom glazbenici su s lakoćom izveli i najzahtjevnije dionice te su klavir, bas i saksofon postali jedno glazbeno tijelo koje gotovo slikovito stvara gotovo opipljivu atmosferu, poput filmske, sa širokim rasponom raspoloženja koja su obavila brojne slušatelje na grožnjanskom Balwan Cityju.

Publika je burnim aplauzima popratila koncertiranje ovih vrsnih glazbenika, te ih na kraju koncerta jako dugim i upornim aplauzom dozvala na bis. Iako se dame ne pitaju za godine, Carla Bley jest u svom osmom desetljeću života te s više od šest desetljeća aktivnog muziciranja i bogatim i plodnim skladateljskim opusom fascinira svojom pojavom, muziciranjem kao i nevjerojatnom energijom. Sve to se itekako osjetilo na koncertu u Grožnjanu, te će zasigurno ovogodišnje otvorenje festivala Jazz is Back! BP mnogima ostati dugo u sjećanju kao jedinstven glazbeni doživljaj.

Festival Jazz is Back! BP traje do 30. srpnja, te se koncerti održavaju svakodnevno s početkom u 21.30 sati. Ovog četvrtka nastupa Uroš Perič - Bluenote quartet, Pearlettes i Primož Grašič, u petak je koncert tršćanskog bluesera Mikea Sponze, u subotu nastupa Borna Šercar's Jazziana Croatica dok je u nedjelju na programu koncert Ethno Croatia. Ulaz na sve koncerte je besplatan, a kako je istaknuto na jučerašnjem otvorenju, to je moguće zahvaljujući brojnim sponzorima. Cijeli program festivala može se naći na njihovoj web i Facebook stranici. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter