Večer ribarske tradicije na rovinjskoj rivi


Rovinjska je riva sinoć disala morski. Uz opojni miris ribe s gradela, pjesmu klape Cambi iz Kaštel Kambelovca, koja je doslovce raspametila goste i domaće, kao i odlično raspoloženi i raspjevani Neno Belan, održana je rovinjska Večer ribarske tradicije.

Bljeskanje fotoaparata i zujanje kamera uz ushite gledatelja i glasno odobravanje pokazalo se kao feštarski dekor više. Trčalo se, premještalo i snimalo sa svih strana. Valjalo je, naime, uhvatiti najbolji pogled na opletače bocuna i domižana, ili na ribare koji su popravljali i krpali svoje mreže rastegnute na rivi.

Poseban je događaj bio i nastup KUD-a "Marco Garbin", čiji su članovi, gotovo pa izmiješani sa šetačima, pokazali kako Rovinj po starinski i tradicionalno pjeva, kao i spuštanje u more sređene, obojene i uglancane batane "Antoniete".

Upravo njeno vraćanje u more s malog mola i uz himnu "La veccia batana" popraćeno je burnim aplauzom. Riječ je, naime, o tradicionalnoj rovinjskoj ribarskoj brodici kojoj je do samo nekoliko godina unazad prijetilo nestajanje. "Antonieta" duga pet metara, izgrađena je davne 1954. godine i jedna je od najstarijih (klade se mnogi i najstarija) batana u Rovinju. U vlasništvu je vitalnog sedamdeset sedmogodišnjeg Giordana Banicha, danas ponosnog gondolijera di Rovigno.

Saznajemo i da je batana dobila ime po Giordanovoj supruzi i da ju je izgradio vrsni stolar Bepi Bruni, danas član KUD-a "Marco Garbin". "Antonieta" je već druga ovogodišnja batana (nakon "Flore"), koja je, uz pomoć kalafata Mladena Takača, doživjela potpuni makeover te je vraćena mjestu gdje pripada - moru. Od Takača, doznajemo da će njenu sretnu sudbinu ove sezone doživjeti još dvije batane, a već sljedećem uređenju glavnom će se kalafatu pridružiti i Ivan Bernazzo iz Torina.

Simpatični Ivan, po ocu Giovanniju Rovinjac, toliko se oduševio makeoverom brodice da se i sam poželio naći u ulozi kalafata. Uz malo ćakule na velikom molu Mladen Takač mu je ispunio želju te će zajedno sve do 20. srpnja raditi u duetu.

S druge strane, Giordano Banich nije mogao sakriti sreću zbog novouređene "Antoniete" koja mu je, kako veli, dugo godina davala kruh i bila hraniteljica obitelji. 

Čitav ovaj događaj, koji odaje počast prošlosti, ali i predstavlja ponosnu tradiciju građana grada svete Eufemije, organizirala je Turistička zajednica uz pomoć Maistre i Udruge Kuća o batani. Svoj obol fešti dali su i članovi Limene glazbe promenadnim nastupom gradskim ulicama, kao i domaća folk grupa Batana i grupa Music(K)nights.

Ipak, najveća zvijezda večeri, ako se odmaknemo od one estradne Nene Belana i njegovih Fiumansa, bila je bogata prošlost i tradicija ribarskog Rovinja. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter