Uskoro zaštita izvornosti istarskog maslinovog ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dani mladog maslinovog ulja ove godine slave deseti "rođendan", koji su im na današnjem svečanom otvorenju u Vodnjanu čestitali brojni gosti, uzvanici i posjetitelji. Trodnevna manifestacija u novodizajniranom interijeru šatora okupila je devedeset izlagača s više od 200 uzoraka maslinovog ulja, a posjetitelji mogu razgledati ili kušati i druge proizvode poput džemova, sireva, rakija, artikala od lavande te od maslinovog drva. Izlagači, osim iz Hrvatske, dolaze iz Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore te Srbije. Okupljene je u ime domaćina i organizatora, Grada Vodnjana, pozdravio gradonačelnik Klaudio Vitasović.

- Prije deset godina krenuli smo s realizacijom Dana mladog maslinovog ulja, manifestacijom koja će promovirati maslinare i uljare. Počeli smo na Narodnom trgu, u šatoru velikom kao što je sad ovdje kuhinja, a ove godine šator zauzima čak 1.600 kvadrata, rekao je Vitasović. Manifestacija je s prosječno više od 20 tisuća posjetitelja jedna od najposjećenijih u regiji, mjesto susreta maslinara, uljara i kušača maslinovih ulja, istaknuo je.

- Ne samo da se ovdje uživa nego se mnogo može naučiti o vrhunskoj gastronomiji, od gastronoma iz vrhunskih hotela, restorana i ugostiteljskih škola, rekao je Vitasović.

Ovakve manifestacije pridonose povećanju potrošnje maslinovog ulja, a potrošnja i povećanje svijesti potrošača o nutritivnoj vrijednosti ulja ključni su za povećanje proizvodnje, rekla je pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina. Posljednjih godina za maslinarstvo i proizvodnju ulja uvedeno je niz mjera potpore, kako s državne, tako i s regionalne i lokalne razine.

- Prosječna godišnja proizvodnja ploda maslina u zadnjih nekoliko godina iznosila je oko 35 tisuća tona te pet tisuća tona ulja, a prosječna potrošnja po glavi stanovnika, uključujući i turiste, je oko dvije litre godišnje. To je mnogo manje od Grčke s potrošnjom od 20 litara ulja godišnje po stanovniku te Italije i Španjolske s po 11 litara, rekla je Rukavina.

Procjenjuje se, dodala je, da dohodovni potencijal sezonskih radova u maslinarstvu iznosi oko 16 tisuća kuna po hektaru maslinika u punom rodu. Kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koja u svom vlasništvu imaju 96 posto od ukupnog broja stabala, taj dohodak dobrim dijelom ostaje na gospodarstvu. Uz Istarsku županiju, koja na različite načine podupire sektor maslinarstva, i svi istarski gradovi i općine, njih 31, prijavili su potpore za poljoprivrednike pa u suradnji mjera, potpora i aktivnosti države, Županije te lokalne samouprave ovaj sektor ima osiguranu razvojnu perspektivu.

- Kada govorimo o kvaliteti ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Hrvatskoj, možemo se pohvaliti. Imamo veliki broj ulja koja po svojim posebnostima, posebno organoleptičkim karakteristikama, mogu biti konkurentna. Veliki je interes hrvatskih maslinara učiniti ta ulja još prepoznatljivijim na tržištu te je stoga započeo i postupak zaštite ulja kroz sustav kvalitete zemljopisnih oznaka. Tako u postupku registracije i zaštite na EU razini imamo ekstradjevičansko maslinovo ulje Cresa, a na nacionalnoj razini, pri Ministarstvu, u postupku zaštite su četiri ekstradjevičanska maslinova ulja: šoltansko, krčko i s otoka Korčule, a među njima je i istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje. Uskoro će istarsko ulje ući u postupak objave u Narodnim novinama, zatim u zaštitu na nacionalnoj razini pa put Europske unije, kao i istarski pršut. Sve ovo je kruna razvoja maslinarstva u Istri, rekla je Rukavina. Tako će istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje u konačnici dobiti oznaku zaštićene izvornosti.

Još mnogo dobrih godina proizvođačima je zaželio Boris Cota, predsjednik Savjeta za gospodarstvo Ureda hrvatskog predsjednika. Vodnjanska manifestacija učinila je mnogo za Vodnjan i Istarsku županiju, rekao je istarski župan Valter Flego.

- U deset lit svi su napravili čudo od maslinovih ulja i tu nećemo stati. Želimo zaštititi maslinovo ulje na nacionalnom i međunarodnom levelu. U ovim teškim godinama ne gledamo na ovu manifestaciju kao na potrošnju nego kao ulaganje u maslinarstvo, da poljoprivrednici razmjenjuju znanja i imaju kraći put za plasman proizvoda, rekao je Flego proglašavajući manifestaciju otvorenom.

Kako i priliči rođendanskoj proslavi, nakon pozdravnih govora, Flego, Vitasović, Rukavina i Cota svečano su prerezali tortu u čast desetoj obljetnici manifestacije, nazdravivši vodnjanskim pjenušcem Babos. U programu otvorenja nastupila je klapa Opatija, sudjelovali su i učenici Osnovne škole Vodnjan, a među uzvanicima su, uz predstavnike Županije te istarskih gradova i općina bili delegati iz talijanskih općina Tribano i Manzano.

Organizator manifestacije je Grad Vodnjan, a suorganizatori su Udruga Agroturist, vodnjanska Turistička zajednica i Poljoprivredna zadruga Olivis. Pokrovitelji su ministarstva poljoprivrede i turizma te Hrvatska turistička zajednica, Istarska županija i Ured hrvatskog predsjednika. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter