Uskoro novo ruho vodnjanske palače Fioranti

Giovanni Rossetto i Gianna Fioranti Franinović ispred Palače Fioranti
Giovanni Rossetto i Gianna Fioranti Franinović ispred Palače Fioranti

Kako smo već pisali prije nekoliko mjeseci, susret Vodnjanke Gianne Fioranti Franinović i njezinog supruga Marina s Brunom Girardellom iz Venecije, urodio je revitalizacijom, tj. konzerviranjem i restauriranjem vodnjanske kuće Gianninih predaka iz 18. stoljeća, te predstojećim otvorenjem Zaklade Ars et Labor u ovom istarskom gradu.

Kada smo krajem svibnja-početkom lipnja prošle godine razgledali ovu kuću i što je učinjeno, radovi su bili tek u početnoj fazi, no tijekom ponovnog posjeta prije par dana, situacija se uvelike promijenila. Kuća je poprimila posve novo ruho. Palača Fioranti uvelike je obnovljena, poštujući originalne smjernice gradnje i bez velikih intervencija u samu prostornu strukturu, a otvorenje same palače i Zaklade Ars et Labor dogodit će se početkom travnja.

Kuća iz 1700.

Stara kuća Gianninih predaka je iz 1700. godine, što je dodatno zaintrigiralo Girardella, kao poznavatelja venecijanske arhitekture, konzervatora i antikvara.

Stari dio kuće bio je godinama nenastanjen, te imao je funkciju svojevrsnog skladišta, a budući da Vodnjan, prema riječima Brune Girardella, predstavlja spoj zanimljive arhitekture, povijesti i umjetnosti, ova će kuća, odnosno palača, imati veliku ulogu u revitalizaciji cijele vodnjanske jezgre.

- Cilj nam je oživjeti povijesnu jezgru Vodnjana, i to tijekom cijele godine. Smatram da jedan koncert godišnje na nekoj plaži ne znači kulturnu ponudu. Treba predstaviti kulturnu povijest, kulturu i baštinu Vodnjana, unijeti živosti u napuštenim ulicama i prostorima, otvoriti zapuštene prostore gdje će se nuditi lijepe i fine stvari. Evo, primjerice u malom prostoru nekadašnje trgovine plan nam je otvoriti djelatnost koja bi prezentirala male predmete antikvarijata, lijepe stvari, kao i lokalne, autohtone proizvode (dobre stvari), ali potonje ne bi bilo prodajnog karaktera, već za degustaciju i s podacima gdje se ti isti proizvodi mogu nabaviti. Kultura čini važan spoj s gastronomijom, a u zimskim mjesecima ovdje praktički nema gdje nešto pojesti. Treba napraviti spoj kulture, restauracije, gastronomije i drugoga, kazao je Girardello.

Cilj je unutar Palače Fioranti predstaviti umjetnost u najširem smislu, tu će se organizirati izložbe raznih vidova umjetnosti, književne večeri, a svoj će prostor imati i film, kao i glazba, te moda, kazalište i druge umjetnosti.

Raznoliki sadržaji

- U planu nam je i natječaj za video SHORT, odnosno kratke filmove snimljene mobitelom. Želja nam je nuditi sadržaje tijekom cijele godine, to je važno za oslikavanje i prezentiranje duše jednoga mjesta, da ne bude sve samo na sezonskoj razini. U ovome prostoru prva će izložba biti ona maketa brodova čiji je autor Francesco Fioranti, pokojni otac Gianne Fioranti Franinović. U ovoj kući bit će smješteno operativno sjedište za konzervaciju, budući da će se iz raznih europskih fondova nastojati dobiti potrebna sredstva za tu namjenu.

I Gianna Fioranti Franinović u Veneciji je pohađala te tečajeve za europske fondove, kako bi uspjeli izvući što više sredstava za što kvalitetniji rad i djelovanje Zaklade.

Palača Fioranti ima tri etaže, prizemlje, prvi kat i potkrovlje, koji su dovedeni u uporabno stanje bez da se izmijeni originalan izgled, no stepenice su sada puno sigurnije za korištenje.

Radionica za konzervaciju imat će svoj prostor u prizemlju, susreti će se održavati na prvom katu, a bit će tu i drugih programa. Dragocjen suradnik u ovome projektu je Giovanni Rossetto, koji je stekao diplomu konzervatora na Sveučilištu u Veneciji te je nedavno završio šestomjesečnu specijalizaciju pri Vatikanskim muzejima.

- Imamo u planu pokrenuti važan projekt "500 koraka Trgovačkom ulicom", kojim želimo dati konkretan doprinos oživljavanju ove prekrasne i stare vodnjanske ulice, ističu Bruno i Giovanni.

- Da bi Palača Fioranti bila potpuno restaurirana, bile bi potrebne dvije do dvije i pol godine rada, a dosadašnji radovi dovođenja prostora u uporabno stanje financirani su privatnim fondovima. Ovdje kod vas situacija s traženjem sredstava je prilično komplicirana, a trebalo bi što više uvesti oblik privatnog financiranja u kulturi i umjetnosti, jer je mecenatstvo privatnih subjekata jako važan za vrednovanje bogatih i vrlo važnih arhitektonskih i kulturnih dobara Istre, smatra Girardello.

On ističe da je za takvu vrstu obnove i očuvanja starih zdanja potrebno puno strpljenja, ljubavi, ali i znanja.

Sve je to vidljivo u radovima koji do sada realizirani, a u narednih mjesec dana uslijedit će pripreme za otvaranje i prezentaciju toga centra. Svoje uzbuđenje tom činjenicom nije krila ni Gianna Fioranti Franinović, i više nego zadovoljna susretom s Brunom i Giovannijem te ovom zanimljivom suradnjom. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter