Umro američki glazbeni superstar Prince

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki glazbeni superstar Prince, jedan od najutjecajnijih glazbenika svoga vremena, autor hitova "Purple Rain" i "Kiss," umro je u četvrtak u svojoj kući u Paisley Parku u Minnesoti u 57. godini.

"S golemom tugom, potvrđujem da je legendarni glazbenik, umjetnička ikona, Prince Rogers Nelson pronađen mrtav", rekla je njegova publicistica Anna Meacham.

Uzrok smrti zasad nije poznat, a mrtvozornik pozvan u pjevačevu kuću odbio je razgovarati s medijima.

Prince, pjevač, skladatelj, multinstumentalist, producent, aranžer i povremeni glumac, bio je jedan od najpopularnijih, najinovativnijih i najutjecajnijih glazbenika svoga doba.

Njegov epohalni album iz 1984. "Purple Rain" s istoimenim hitom, ali i singlovima  "When Doves Cry" i "Let's Go Crazy" prodan je u više do 13 milijuna primjeraka i jedan je od najboljih albuma dekade.

"Vjerojatno više nego ijedan drug glazbenik, Prince je definirao pop zvuk osamdesetih", napisao je časopis Rolling Stone.

Prodao je u karijeri više od 100 milijuna albuma, osvojio sedam Grammyja i Oscara za pjesmu "Purple Rain" za film u kojem je sam glumio.

Prošli tjedan bio je nakratko hospitaliziran zbog gripe i dehidracije pošto je njegov zrakoplov morao hitno sletjeli u Molineu u Illinoisu. Večer prije svirao je u Atlanti iako se nije osjećao dobro.

Čovjek rođen kao Prince Rogers Nelson 7. lipnja 1958., visok samo 1,58 m, čudo od djeteta koji je prvu pjesmu napisao sa sedam godina, u odrasloj dobi mogao je prizvati originalne i neodoljive zvukove kad god poželi, bilo da je svirao gitaru energično kao Jimi Hendrix ili se glasovno prebacivao od nazalnog vriska do erotskog falseta.

Žestoko je štitio svoju neovisnost, boreći se s izdavačkom tvrtkom Warner oko prava na vlasništvo svoga materijala, pa čak i na pravo na vlastito ime koje je u znak prosvjeda 1993. promijenio u neizgovorljivi simbol.

Uveden je u Rock and Roll kuću slavnih 2004. "Stigao je na scenu sedamdesetih i nije mu trebalo mnogo da glazbeni svijet okrene naglavačke svojom zapanjujućom muzikom i umjetničkim držanjem. Spojio je crni funk i bijeli rock. Ples je pretvorio u rock, a rock u funk. Glazba mu je bila androgina, seksepilna i provokativna. Njegov živopisni imidž i revolucionarni stil pretvorili su ga u glazbenika po utjecaju usporedivog s  Little Richardom, Jamesom Brownom i Jimijem Hendrixom", rečeno je tom prilikom.

U studiju nezaustavljiv, a na pozornici čaroban, Prince nije pisao samo za sebe. On je autor hitova "Manic Monday" grupe The Bangles i "Nothing Compares 2U" Sinead O'Connor.

Njegov posljednji album "HITnRUN: Phase Two" objavljen je u prosincu 2015. i Prince je upravo bio na turneji kojom ga je promovirao.

Umro je tri mjeseca poslije još jednog glazbenog diva, Davida Bowieja. Na vijest o Princeovoj smrti zapalile su društvene mreže na kojima se velikom brzinom gomilaju poruke sućuti i priznanja.

"Tako zvuči kad golubice plaču", sažela je osjećaje njegovih štovatelja glumica Whoopy Goldberg.

U Atlanti je zadnji put pala purpurna kiša

Prince se zadnji put popeo na pozornicu u Atlanti 14. travnja i, okupan purpurnom rasvjetom, oduševio na koncertu za koji nitko nije slutio da mu je posljednji.

Pop ikona održala je dva uzastopna koncerta u Fox Theatreu, u zamjenu za dva nastupa koja je morala otkazati prethodni tjedan zbog bolesti.

U recenziji s prvog koncerta u listu  Atlanta Journal-Constitutionu pisalo je da se "publika klanjala do poda, kao da dočekuje Mesiju". 

Na turneji "The Piano & A Microphone" Prince je na pozornici bio sam s klavirom i pretvarao svoje plesne hitove poput Little Red Corvette, Cream i Kiss u ogoljene solo izvedbe protkane jazzom i gospelom.

Shawna Michaels, koja je bila u publici na drugom i završnom koncertu, napisala je na Twitteru da je Prince bio "čudesan". "Pjevao je prelijepo", dodala je.

Pjevačica Judith Hill, nekoć prateći vokal Michaela Jacksona, nastup je opisala "nevjerojatno nadahnutim".

Prince se ispričao za otkazane koncerte tjedan prije. Na pozornici nije pokazivao znake bolesti, osim male promuklosti u glasu kad se obraćao fanovima.

"Kada je pjevao, zvučao je uzvišeno" napisala je novinarka Atlanta Journal Constitutiona Melissa Ruggieri.

"Potpuno se oporavio. Visoke tonove izvodio je savršeno", ustvrdila je Bonnie Stiernberg, kritičarka časopisa Paste.

Prince je posegnuo duboko u svoj katalog koji sadrži 39 albuma i iznenadio s nekoliko pjesama poput The Beautiful Ones, Nothing Compares 2 U i I Feel for You, ali i obradama pjesama Joni Mitchell i Boba Marleyja.

Na prvom koncertu odao je počast glazbenoj legendi Davidu Bowieju, odsviravši svoju verziju njegove Heroes. Časopis People napisao je da je izvedba bila "moćna".

Posljednja pjesma koju je izveo u životu bila je Purple Rain, na trećem bisu drugog koncerta.

Obasjan purpurnim reflektorom u obliku mjeseca, Prince isporučio svoje završno remekdjelo, emotivnu, zvonku verziju pjesme koja mu je bila zaštitni znak.

Na putu kući u Minnesotu poslije koncerta, njegov je zrakoplov morao hitno sletjeti u Illionisu kako bi mu se ukazala medicinska pomoć zbog dehidracije uzrokovane gripom.

Dva dana poslije svojim je fanovima na Twitteru poručio da se oporavio. Tjedan poslije pronašli su ga mrtvog na njegovom imanju u Paisley Parku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter