Umaština pod vodom: Kiša potopila sjevernu Istru

Obilna kiša uzrokovala je poplave na umaškom području (M. SARDELIN)
Obilna kiša uzrokovala je poplave na umaškom području (M. SARDELIN)

Zbog obilnih kiša na području Umaga i Buja evidentirano je više intervencija vatrogasaca u ispumpavanju podruma i garaža. U roku od 2 do 4 sata u noći sa utorka na srijedu umaški vatrogasci su zaprimili 15 dojava o poplavama podruma. Na užem području Umaga vatrogasci su intervenirali u 11 slučajeva, na širem dijelu u tri slučaja, a na području Buja, točnije kod Kaldanije u jednom slučaju. Materijalnu štetu tek treba zbrojiti.

Na terenu smo obišli nekoliko poplavljenih mjesta i razgovarali s ljudima. Najgore je bilo u mjestu Donji Picudo nedaleko od Petrovije gdje je voda poplavila dvorište i kuću Željka Jegera koji je u proteklih nekoliko godina već nekoliko puta spašavao kuću. Ogorčen je što se poplava u njegovoj kući učestalo događa prilikom većih padalina te od Grada traži konačno rješenje tog problema, a do sada je više puta urgirao čak kod gradonačelnika, koji mu je obećao riješiti problem, no do sada je Jeger uvijek ispumpavao kuću.

Naime, pored njegove kuće prolazi cesta koja se kod velikih padalina zajedno sa zelenom površinom pretvara u veliku lokvu iz koje se potom voda slijeva njemu direktno u dvorište te u kuću.

- Ovo nije prvi puta da mi kuća pliva, to normalan čovjek više ne može izdržati. To je ogroman stres za mene i cijelu obitelj. Nikako da općina riješi taj problem, ima jedan projekt koji se radi u vezi te lokve da kada se napuni da sa kanalom voda odlazi u jedan postojeći kanal malo dalje. No, obećano nam je ali do sada ništa. Ja imam probleme s tom lokvom još od 1996. godine kada sam prvi puta imao poplavu. Obratio sam se Gradu Umagu, a navodno je u proceduri da bi se to riješilo s nekim slivnim kanalom. No, to se odgađa iz godine u godinu. Tu s druge strane kuće rade biciklističku stazu, a nisu u mogućnosti popraviti i srediti da se voda iz te lokve ne slijeva meni u kuću, kaže nam Jeger.

Noćas je u njegovu kuću ušlo desetak centimetara vode, što je sasvim dovoljno za uništenje podova, zidova i instalacija. Uspio je donekle zaštititi vrata i tako spriječiti veće naviranje vode. Zanima ga tko će mu štetu platiti. Umaški vatrogasci su Jegerovo dvorište ispumpavali motornom pumpom, a Jeger je kantama iz kuće izbacivao vodu. Sa ceste se u njegovo dvorište, ali i kod susjeda slijevala prava bujica. Na slijedećoj intervenciji u mjestu Seget vatrogasci su praznili garažu i podrum veličine oko 140 četvornih metara u koji se voda popela do gotovo metar visine. Njima je ovo drugi puta da im je podrum pod vodom, a iako su od zadnje poplave u rujnu 2010. godine kada je gotovo cijela Umaština bila pod vodom sagradili dodatni zid, nije bilo od velike pomoći.

S vatrogascem Borisom Milićem smo oko 5 sati obišli i slivni kanal u naselju Špinel gdje je bujica bila još prilično jaka, ali bez većih opasnosti za kuće u Umagu. Milić nam je kazao da je u planu spajanje još jednog kanala koji će dodatno olakšati odvod slivnih voda sa Bujštine i time će domaćinstva biti dodatno zaštićena.

Zapovjednik umaške Javne vatrogasne postrojbe Marino Alessio nam je kazao da je u roku od dva sata uputio više ekipa na teren radi stalnih dojava. Sve dojave su bile radi poplava, a u jednom slučaju su odvukli vozilo koje je zapalo u vodu, dok su u mjestu Marija na Krasu intervenirali, također u poplavljenom podrumu, radi plinske boce koja je propuštala plin.

Sa Alessiom smo razgovarali oko 6 sati te nam je kazao da spremno čekaju ako bude dodatnih dojava kada se ljudi počnu buditi i neki primijete da im je podrum ili garaža zaplivala.

Prema izviješću iz Istrameta u noći sa utorka na srijedu je grmljavinskim nevremenom najviše pogođen sjeverozapadni dio Istre, točnije umaško i bujsko područje.

Na području Umaga je zabilježena ekstremno obilna kiša te je meteorološka postaja u Nazorovoj ulici u posljednja 24 sata zabilježila nevjerojatnih 157 mm kiše po metru četvornom.

U okolici Umaga su meteorološke postaje zabilježile različite količine padalina na malom području. Primjerice, u umaškoj marini je palo 84 mm, Punti 60 mm, Bujama 66 mm i u Brtonigli 58 mm. (NAPISAO I SNIMIO Mateo SARDELIN)

Nevrijeme uz obilnu kišu na Bujštini, na području Rijeke i Gorskog kotara

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom pogodilo je noćas sjeverozapadnu Istru, poglavito Bujštinu i područje Umaga, a vrlo jaka kiša jutros je padala i na širem području Rijeke i Gorskog kotara, prouzročivši probleme u prometu i plavljenje objekata.

Prema podatcima regionalnog meteorološkog portala Istramet, meteorološka postaja zabilježila je u posljednja 24 sata na Bujštini čak 157 milimetara (mm) kišnih padalina po metru četvornom. I ostale meteorološke postaje u okolici zabilježile su vrlo obilnu kišu. U umaškoj marini tako je palo 84 mm, a u Bujama 66 mm. Obilna kiša pala je i na sjeveru Istre (Vrh 46 mm), ali i lokalno na Kvarneru (Hreljin 64 mm).

Do kraja dana u Istri se očekuje nastavak nestabilnog vremena uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Iznimno jaka kiša pala je jutros i na širem području Rijeke i Gorskog kotara, te uzrokovala poplave i probleme u prometu. Uz grmljavinsko nevrijeme palo je čak 159 litara po četvornom metru u Delnicama, u Crnom Lugu 75, a u Rijeci je palo 59 litara.

Zbog vode na kolniku je zatvoren ulaz i izlaz s autoceste Rijeka-Zagreb kod Ravne Gore, a poplavljen je podvožnjak kod autoceste kod naselja Lučice blizu Delnica. Poplavljene su brojne kuće i gospodarski objekti u svim dijelovima Gorskog kotara, dječji vrtić Orepčići u Kraljevici, Pomorska škola u Bakru te nekoliko kuća u Bakarcu. Vatrogasci interveniraju po pozivima na svim lokacijma, uglavnom crpeći vodu iz poplavljenih zgrada, među kojima su i neki podrumi i prizemni prostori u Rijeci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter