U Vodnjanu otkriven kip mons. Giuseppea Del Tona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brončani kip mons. Giuseppea Del Tona, teologa, filozofa, poliglote, poete i pisca, profesora i mistika koji je usko surađivao sa šestoricom papa - ukratko, najvećeg Vodnjanca - otkriven je u subotu pored crkve sv. Blaža u rodnom mu gradu. Kip je djelo akademskog umjetnika Mate Čvrljka iz Labina, a nakon mise ga je, u pratnji vodnjanskog župnika Marijana Jelenića, blagoslovio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. Otkrili su ga Matteo Banković, Vladimir Kocijan i Vlado Mikac, uz čiju je potporu skulptura realizirana, dok je četvrti "kum" želio ostati anoniman. Ipak, kako su Čvrljak i ostali govornici na svečanosti rekli, najveći teret ovog projekta podnio je župnik Jelenić, koji je "njegovu realizaciju iznio na vlastitim leđima".

Del Ton je rođen u Vodnjanu 1900., a umro je u dubokoj starosti u Vatikanu 1997., gdje je od 1932. obavljao niz dužnosti kao najveći svjetski autoritet za latinski jezik. Kao tajnik papinskih latinskih pisama prisutan je na najvažnijim svjetskim i crkvenim zbivanjima, a nikada se neće ni znati kolike su Del Tonove ideje u crkvenim dokumentima potpisane papinom rukom.

- Bog je blagoslovio njegov život tako što mu je omogućio neposredno prisustvo šestorice papa, rekao je Anton Kliman predstavljajući Župu sv. Blaža te napomenuo da je svjetska veličina poput Del Tona odrastala na ovim istim ulicama, slušala ova zvona te Božju riječ i sakramente primala u ovoj crkvi.

- Izuzetna mi je bila čast i veliko zadovoljstvo raditi kip jednog tako velikog čovjeka, rekao je autor Čvrljak. Kip je izliven u radionici Stjepana Martineca iz Velike Gorice. Gradonačelnik Klaudio Vitasović Del Tona je nazvao velikim sinom Vodnjana i napomenuo da je uvijek u srcu nosio rodni grad.

- Ovim kipom želimo sačuvati trajno sjećanje na našeg velikana, poručio je gradonačelnik među mnogim govornicima na svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj uglednika, vjernika i mještana. Pjesmom su događaj uveličali pjevači vodnjanskih zborova Zajednice Talijana i Župe. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter