U višnjanskoj školi otvoren jedinstveni laboratorij

Astronomsko društvo utrostručilo broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su pohađali radionice
Astronomsko društvo utrostručilo broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su pohađali radionice

Astronomsko društvo iz Višnjana predstavilo je jučer novi laboratorij u područnoj osnovnoj školi opremljen donacijom Hrvatskog Telekoma u sklopu natječaja "Zajedno smo jači". Riječ je o jedinstvenom laboratoriju vrijednome 350.000 kuna u Hrvatskoj koji će omogućiti interdisciplinarna učenička istraživanja iz područja biologije, astrobiologije i kemije, vrijednome 350 000 kuna

Izgradnjom i opremanjem laboratorija omogućit će se sada provođenje cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti, ali i sigurnosti učenika, jer sve je na jednome mjestu, pa čak i spavaonice za polaznike ovdašnjeg znanstvenog ljetnog kampa. Zainteresiranost je jako velika, a iznenađuje činjenica da najviše upita nakon Istarske županije pristiže iz Grada Zagreba. Laboratorij, kako nam je rečeno, svojom opremljenošću udovoljava zahtjevima za provođenje uvodnih vježbi rada za polaznike osnovnih škola, ali i potrebama specijaliziranih projekata za srednjoškolce.

Popularizacija znanosti

- Bez ulaganja u tehnologiju i znanost danas više nema napretka u društvu, a ovaj laboratorij vrlo je važan iskorak, jer nam omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece nego do sada. Interes je među djecom za znanost vrlo velik, pa su već prvi rezultati potvrdili opravdanost ulaganja i potrebu za daljnjim širenjem ovakvih projekata, rekao je uvodno Korado Korlević, voditelj Znanstveno edukacijskog centra Astronomskog društva Višnjan.

Potom se prisutnima obratio Petar Čuček, voditelj edukacijska programa pri Astronomskom društvu Višnjan, rekavši  kako će učenici ovdje izvoditi klasičnu kemijsku analitiku, učiti spektroskopske metode, provoditi ekološka, ali i biokemijska, mikrobiološka istraživanja, te u sterilnim uvjetima održavati kulture algi i biljnih tkiva. Ovisno o konfiguraciji, laboratorij će moći primiti desetak učenika za jednostavnije vježbe, odnosno pet do šest polaznika za istraživački rad, a menadžment laboratorijskih resursa provoditi uz pomoć "Laba", hrvatskog softvera za upravljanje laboratorijskim resursima i protokolima koje je donirala riječka tvrtka "Biomed Systems".

Na Čučekovo izlaganje na koji će se način odvijati nastava, nadovezala se zatim i direktorica Odjela ljudskih resursa HT-a, Iva Lopac Butorac, iskazavši da je ovaj laboratorij iznimno važan primjer za razvoj budućih stručnjaka, jer će djeci pružati mogućnost obrazovanja u prirodoslovnim područjima, te pomoći im da se opredijele za STEM školovanje i karijeru. Zbog toga će u HT-u i dalje podupirati srednje i osnovne škole, kao i povezivanje akademske i studenske zajednice. (I. GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter