U spomen na viteštvo hrvatskih mornara

Obilježavanje 100 g. od početka I. svjetskog rata, viteštva hrvatskih mornara i 96 g. od potonuća Viribus Unitisa  (D. ŠTIFANIĆ)
Obilježavanje 100 g. od početka I. svjetskog rata, viteštva hrvatskih mornara i 96 g. od potonuća Viribus Unitisa (D. ŠTIFANIĆ)

Stota godišnjica od početka Prvog svjetskog rata, viteštva hrvatskih mornara i 96 godina od potonuća bojnog broda Viribus Unitis obilježena je danas u Puli nizom događanja. Prvi put, tim je povodom u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske u Domu hrvatskih branitelja održan okrugli stol.

O mjestu, ulozi i značaju Hrvata u Austro-Ugarskoj mornarici te životnom putu Janka pl. Vukovića Podkapelskog govorio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić, admirali Ante Urlić, Robert Hranj i inicijator organizacije okruglog stola, admiral Davor Domazet - Lošo.

- Nizom manifestacija tijekom godine se diljem Hrvatske i Europe obilježava 100. godišnjica Prvog svjetskog rata u kojemu je svojim ljudskim, prostornim i materijalnim potencijalom sudjelovao i hrvatski narod. Jedan od tragičnih događaja iz tog vremena koji je obilježio kraj Prvog svjetskog rata na hrvatskom Jadranu je potapanje broda Viribus Unitis, u noći s 31. listopada na 1. studenoga 1918. godine. Odlučili smo posebnim programom obilježiti taj tragičan događaj, kao i izuzetan čin kontraadmirala Janka pl. Vukovića Podkapelskog koji je ostao na brodu i potonuo zajedno sa svojom posadom. Tragedija je tim veća, jer su brod na području pulske luke potopili talijanski diverzanti nakon završetka Prvog svjetskog rata. Postupak zapovjednika u ovoj tragediji, čin je viteštva koji je krasio hrvatskog vojnika kroz dugu povijest, sve do junaštva iskazanog u Domovinskom ratu. Mala, ali hrabra Hrvatska ratna mornarica, stvorena na temeljima bogate hrvatske pomorske tradicije, uspjela je iz svoga mora istjerati nadmoćnijeg neprijatelja i osigurati slobodu plovidbe na Jadranu. Od 1991. godine hrvatski mornari ponosno plove pod svojom zastavom, rekao je između ostalog, prilikom otvaranja okruglog stola, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Drago Lovrić.

U Crkvi Gospe od mora služena je sveta misa, nakon koje su na Mornaričkom groblju položeni vijenci i upaljene svijeće. U spomen na potonuće broda Viribus Unitis i viteštvo hrvatskih mornara vijenci su u potom položeni na mjestu potonuća, u more pulske luke s desantnog broda Hrvatske ratne mornarice, minopolagača DBM-81 Cetina. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter