U Poreču se natječe više od 3.000 mažoretkinja

Prvo Svjetsko i 11. Europsko prvenstvo mažoretkinja u Poreču (M. MIJOŠEK)
Prvo Svjetsko i 11. Europsko prvenstvo mažoretkinja u Poreču (M. MIJOŠEK)

Svjetlucavi kostimi, šarene haljinice, štapovi, pom - pon resice i nasmijana lica djevojaka koje su ispunile teren dvorane - slika je to koja je danas iz dvorane Žatika otišla u svijet i obilježila otvaranje 1. svjetskog i 11. europskog prvenstva mažoretkinja koje će se do nedjelje, 31. odvijati u Poreču.

Toliko snimanja kamera i bljeskanja bliceva rijetko se može vidjeti na bilo kojem od sportskih događanja u ovom objektu, što nije ni čudno, budući da u natjecanju sudjeluje 3.200 mažoretkinja iz 14 zemalja članica asocijacija - Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Italije, Kazahstana, Rumunjske, Rusije, Ukrajine, Južnoafričke Republike i Hrvatske.

Dobrodošlica gradonačelnika

Sve su sudionice došle u pratnji trenera, a mnoge i obitelji, pa je svečano otvaranje manifestacije bila prilika za ovjekovječiti ovaj veliki trenutak. Dobrodošlicu su im zaželjele Željka Banović, predsjednica Svjetske federacije Majorettsports Federation (MWF) i Eva Gogolak Geistzne, predsjednica europske asocijacije International Majorettes Sport Association (IMA), krovnih organizacija pod kojima se odvijaju natjecanja. Dobrodošlicu natjecateljicama zaželio je i porečki gradonačelnik Edi Štifanić, te se zahvalio i izrazio zadovoljstvo što je natjecanje izabran Poreč.

U natjecanju sudjeluju djevojke u dobi od osam do dvadeset i više godina, koje će se tijekom sljedeća tri dana natjecati od jutra pa sve do 20 sati podijeljene u 163 grupe i 708 koreografija, u solo i velikim formacijama. Pokazat će svoje sposobnosti u mažoret sportskim vještinama sa štapom, pom - pon, zastavama i drugima, ukupno jedanaest kategorija koje će ocjenjivati 19 sudaca. A što sve kriju čari mažoret sporta pokazao je show program koji je održan prije smog natjecateljskog dijela i u kojem su redom prvo grupa hrvatskih mažoretkinja, zatim ruskih i na kraju onih iz Južnoafričke republike pokazale svoje vještine.

Ovacije publike dobile su ove potonje koje su izvele zaista spektakularnu koreografiju na granici suvremenog i mažoret plesa sa zastavama, štapovima i oslikanim platnima kojima su na predivan način predstavile svoju zemlju. A upravo je to jedna od lijepih strana ovoga sporta, kako nam je potvrdila i djevojka Bela iz Češke koju smo zaustavili u žurbi priprema za natjecanja.

- Lijepo mi je plesati, nastupati i to što puno putujemo i predstavljamo svoju zemlju, kazala je. Češka je velesila u mažoret sportu, potvrdila je i dan ranije na konferenciji za novinare Banović, koja je rekla kako Čehinje putuju u velikim grupama, a reputaciju su stekle zbog duge tradicije, disciplinarnog treninga i najozbiljnijeg pristupa. "To se vidi po opremi, uvježbane su do krajnjih granica, svaki ples imaju razrađen do detalja i odrađuju ga pedantno", kaže Banović.

Vrhunske Čehinje

Čehinje su prije tri godine, kada je prvi put održano europsko prvenstvo mažoretkinja u Poreču, potpuno pomele konkurenciju, pa se i na ovom natjecanju od njih puno očekuje i njihove će nastupe, pogotovo one u velikim formacijama zasigurno svi sa zanimanjem pratiti. U Hrvatskoj jedne od najpoznatijih su Velikogoričke mažoretkinje koje također redovito osvajaju nagrade, a valja i istaknuti kako su na ovogodišnjem natjecanju na kojem će se nastup mažoretkinja po prvi put paralelno ocjenjivati i za svjetsko i europsko natjecanje, jedine istarske predstavnice Porečke mažoretkinje.

Prvi put su nastupile na europskom natjecanju prije tri godine, a ove godine opet brane boje grada i to u novim kostimima. Kada su tada debitirale bile su jedna od najmlađih timova, a danas su svojim konstantnim radom i treninzima pod vodstvom Adelise Hodžić potvrdile da im je mjesto na elitnoj svjetskoj smotri mažoretkinja.

Pokroviteljstvo manifestacijama pružio je Grad Poreč, a organizator je hrvatski savez Mažoretkinja i pom-pon timova. (Vedrana HABEREITER, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter