Tisuće fascinirano zagledane u spektakularno nebo

Rovinjska noć (D. TALAJIĆ)
Rovinjska noć (D. TALAJIĆ)

Na tisuće posjetitelja, načičkanih kao mravi jedan do drugog duž rive, s oduševljenjem su iza ponoći sa subote na nedjelju u rovinjskoj luci i okolnim ulicama pratili ispucavanje tradicionalnog vatrometa Rovinjske noći.

Sam krešendo sadržajnog 15-minutnog ispaljivanja pirotehničkih projektila kojeg je sa središnjeg trga pratila pompozna filmska glazba (Bolero, pa tema iz Indiane Jonesa…) zaslužio je spontani pljesak i pokoju ovaciju publike očarane stapanjem šarenih uzoraka boja na nebu i zvucima eksplozija nakon čega se polovica gostiju uputila domovima, a polovica ostala na noćnoj zabavi do ranih jutarnjih sati. Petnaest minuta gotovo potpune tišine (osim zvuka vatrometa) u kojima su tisuće bile fascinirano zagledane u spektakularno nebo definitivno je bio vrhunac večeri, ali to ne znači da je večer bila dosadna.

Naprotiv, dvije pozornice s vrsnim glazbenicima te bezbrojni štandovi s primorskom i kontinentalnom hranom i pićem zabavili su i gastronomski zadovoljili turiste i domaće posjetitelje ove, vjerojatno najmasovnije, istarske pučke fešte kojom se, na neki način, svake godine obilježava završetak glavnine turističke sezone te zahvaljuje gostima i domaćinima na dobro odrađenoj sezoni. Nju je ove godine obilježila kiša, a strahovanja da će udarnu ljetnu proslavu koja se već gotovo pet desetljeća redovno održava u gradu svete Eufemije omesti baš ta vremenska pojava nisu se srećom obistinila.

Na glavnom rovinjskom Trgu maršala Tita kao glavna glazbena atrakcija večeri nastupio je jedan od najpopularnijih hrvatskih pop-rock sastava Parni valjak koji su večer otvorili sa svima znanom "Ljubavnom" (Naoružan samo smiješkom hodam ja kroz grad…), a slijedile su "Zagreb ima isti pozivni", "Dok si pored mene" i "Zastave" s istoimenog albuma objavljenog 2000. godine. Šesteročlani bend u sastavu Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić (Hus), Marijan Brkić (Brk), Zorislav Preksavec (Preksi), Berislav Blažević (Bero) i Dado Marinković ponudio je razigranoj je rovinjskoj publici cjelovečernju glazbenu zabavu što je ona znala cijeniti, pa joj se i frontmen Aki obratio riječima: "Baš vam hvala na tako mnogo ljubavi, puno mi je srce." Sat i pol vremena prije Parnog valjka publiku je na istoj pozornici zabavljala domaća grupa MK4, dok se za svečani uvod u rovinjsku večer pobrinula se promenadnim nastupom ulicama i obalom gradska Limena glazba s Rovinjskim mažoretkinjima.

Istovremeno sa zbivanjima na slabo prohodnom Trgu maršala Tita, na nedalekoj drugoj gradskoj pozornici u produžetku Obale Pina Budicina, publiku je zabavljala poznata rovinjska grupa Le monde, dok su goste hranom i pićem opsluživali članovi rovinjske udruge "Kuća o batani". Tradicionalni jadransko-mediteranski meni ovdje je glasio: srdele (25 kuna), lignje (40 kuna) ili tune na žaru (45 kuna) polivene maslinovim uljem i preporučene uz čašu malvazije ili terana. Tko je želio mesno ili vegetarijansko jelo imao je što birati na nebrojenim drugim štandovima čiji su stolovi preplavili čitavu obalu tako da je riva iz određenog rakursa izgledala kao jedan ogromni restoran na otvorenom. Uz štandove sa zasoljenim kukuruznim klipovima, zašećerenom vunom, kokicama, suvenirima, nakitom, ukrašavanjem tijela, balonima i tko zna još s čim sve ne moglo se pronaći za svakoga ponešto. Rovinjsku noć organizira Turistička zajednica grada Rovinja uz pokroviteljstvo Grada Rovinja. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Dalibor TALAJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter