Tartuf od pola kilograma za 75.599 kuna

XXI.Tuberfest u dolini Mirne (G. ČALIĆ ŠVERKO)
XXI.Tuberfest u dolini Mirne (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tartuf od pola kilograma, točnije 526 grama, prodavao je po sajamskoj cijeni od 75.599 kuna - riječ je o Guinnessovom rekorderu Giancarla Zigantea koji se našao na XXI. Tuberfestu - dvodnevnom sajmu istarskog bijelog tartufa i poljoprivrednih proizvoda održanog u Livadama u organizaciji Turističke zajednice općine Oprtalj.

Za razliku od takvih ekstra primjeraka koji postižu visoke cijene, manji tartufi bili su "povoljniji"; kilogram prve klase na sajmu se prodavao po 15 tisuća kuna, druge po 10 tisuća, a treće klase po sedam i pol tisuća kuna. U sajamskom šatoru i na vanjskom prostoru predstavilo se pedesetak izlagača poljoprivrednih proizvoda te nekoliko tvrtki registriranih za promet tartufima.

Iz standardne ponude istarskih sajmova, među izlagačima vina, maslinovog ulja, sireva, meda i drugih izvornih istarskih proizvoda, izdvajali su se proizvodi Verice Selanac, iz istoimenog OPG-a iz Siska koja se bavi proizvodnjom hladno prešanog bučinog ulja.

Na subotnjem otvaranju Tuberfesta nastupila je limena glazba Babići, otvorena je izložba radova dječje Likovne radionice Zajednice Talijana Livade - Gradinje. U organizaciji Zajednice Talijana vrijedne domaćice Livada i okolnih naselja pripremile su i prodavale kolače; kroštule, cukerančiće, fritule, štrukolo, pitu s jabukama, po promotivnim cijenama u humanitarne svrhe za obnovu društvenog prostora u Gradinjama.

Otvarajući sajam, Aleksander Krt, načelnik oprtaljske općine i predsjednik TZ-a, izrazio je zadovoljstvo što je dvadeset godina duga tradicija Tuberfesta nadaleko pronijela ime Livada, centra svijeta tartufa. Livade su postale središte najvećeg jesenjeg regionalnog sajma, zahvaljujući Tuberfestu, ali i Danima Zigante tartufa.

Brojni posjetitelji koji su sunčani vikend iskoristili za posjet Livadama, u središtu stoljetne Motovunske šume, mogli su uživati u mirisu i okusu skupocjene afrodizijačke gljive, pogledati pokazno traženje tartufa, demonstraciju pripreme tradicionalnih istarskih tjestenina sa bijelim tartufima kao i show cooking gradonačelnika i načelnika sa trase Parenzane.

U subotu su pravi rat, ali kuhačama zametnuli gradonačelnik Buja Edi Andreašić i načelnik Vižinade Marko Ferenac koji su se okušali u pripremi zelenih i žutih raviola punjenih sa sirom i tartufima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter