Svečano započela gradnja nove pulske bolnice

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Početak izgradnje nove bolnice u Puli jedan je od najznačajnijih događaja za Grad Pulu i cijelu Istarsku županiju. Rezultat je to truda cijele jedne generacije i uključenosti svih razina vlasti-od lokalne, regionalne do nacionale. Nova Opća bolnica u Puli pokrenuti će novu stranicu u životu svih stanovnika Istre, čulo se danas na svečanom otvaranju radova na izgradnji nove pulske bolnice.

Otvaranju je prisustvovao hrvatski premijer Zoran Milanović u pratnji prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, ministara zdravlja Siniše Varge i ministra turizma Darka Lorencina. U ulozi domaćina na otvorenju su bili istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić ali i brojni istarski gradonačelnici.

Na samom početku prisutnima se obratila sanacijska upraviteljica bolnice dr. Irena Hrstić." Završili smo jedan san, a to je početak gradnje nove bolnice i s današnjim danom stvaramo novi san i krećemo u novu budućnost", kazala je dr. Hrstić.

Premijer Zoran Milanović je poručio:" Mi pazimo što obećavamo. Ovo smo obećali i to ispunjavamo. Ovo je stvaran događaj, ovo su stvarna sredstva i ovo je stvarna bolnica . Ne idemo u obećavanje onoga što ne možemo napraviti. Sljedeća stvar je istarski Ipsilon te da na Brijunima dobijemo pravi svjetski i vrhunski turizam kojeg tamo nažalost već dugo nema, rekao je Milanović i opet ponovio: " Mi pazimo što obećavamo. Novac je tu, radovi počinju, a svima želim da kada ovo završi, da budete na svečanom otvaranju i da u ovu bolnicu dolazite jako rijetko, po mogućnosti nikada i da u njoj budete što kraće", rekao je premijer.

Pulski gradonačelnik  Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što nakon toliko godina rada i truda konačno počinju radovi: "To su građani Pule i Istre naprosto zaslužili", kazao je te se zahvalio  medicinskom i nemedicinskom osoblju bolnice koji su, rekao je  i do sada kvalitetno  pružali usluge u teškim uvjetima rada.

Istarski župan Valter Flego  kazao je da je ovo povijesni i poseban dan za cijelu Istru. " Nakon dvanaest godina intenzivnog rada uspjeli smo doći do počeka gradnje bolnice koju ćemo i  završiti", kazao je Flego .Naglasio je da je Istra druga najrazvijenija regija u Hrvatskoj odmah nakon Zagreba, no po zdravstvenom standardu to nažalost nije tako.

-Ovime ćemo i to ispraviti, naglasio je Flego i pozvao premijera da se opet za par mjeseci sastanu u Istri kada bi trebala krenuti gradnja istarskog Ipsilona. 

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je da se ostvarilo ono što se više desetljeća planiralo i željelo. "Kao pomoćnik ministra u Vladi Ivice Račana ovaj smo projekt počeli 2003. godine. Osluškivali smo želje Istrana, a danas imam čast kao ministar započeti radove i vjerujem da ću ovdje za tri godine biti na otvaranju novog objekta koji će biti biser hrvatskog zdravstva", rekao je Varga.  Pozvao je pritom pacijente da zbog izvođenja radova  budu strpljivi, no ovo je sada, "slatka muka", zaključio je Varga. Potom se cijela delegacija uputila na gradilište, gdje je premijer u pratnji sanacijske upraviteljice kratko razgledao lokaciju buduće nove bolnice. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Mladeži HDZ-a oduzet transparent na ulazu

Na jučerašnjem otvaranju radova pojavili su se i predstavnici mladeži HDZ-a Pule koji su pokušali unijeti transparent kojim su željeli upozoriti na kako kažu "šporku politiku IDS-a i SDP-a i cijele Kukuriku koalicije. No kako nam je potvrdio predsjednik Mladeži Vedran Leutar policija im je transparent oduzela odmah na ulazu te im nisu dozvolili da se s transparentom približe skupu.

"Nije nam jasno zbog čega su to učinili jer na transparentu nije bilo ništa uvredljivo u što se mogao uvjeriti i policajac. Gradu Puli se smanjuju prihodi, a IDS o tome šuti. Poskupljuje nam vrtić i prijevoz za učenike i to su samo neke od stvari i činjenice na koje smo željeli upozoriti", veli Leutar koji je ponašanje policajaca ocijenio sramotnim i nedemokratskim.

Predsjednik pulskog HDZ-a Zrinsko Kajfež o ovom je, tvrdi "incidentu" za danas već sazvao konferenciju na novinare. Rekao je da je mladića koji je nosio transparent policija uvela u kombi gdje su ga legitimirali, nakon čega su mu vratili osobnu iskaznicu i pustili, ali bez transparenta. (D.B.P)

 


Podijeli: Facebook Twiter