Sve što smo najavljivali, potvrdili smo rezultatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U društvu predstavnika investitora i domaćina najveće ovogodišnje investicije u istarskom turizmu, predsjednika Uprave Maistre, Tomislava Popovića i gradonačelnika Rovinja, Giovannija Sponze, tehnički ministar turizma Anton Kliman, u utorak je bio u obilasku novootvorenog obiteljskog Hotela "Amarin". Na očekivano pitanje novinara da li je posjeta novom Maistrinom hotelu, inače vrijednom 300 milijuna kuna ujedno povezana s političkom kampanjom, ministar je odgovorio kako je ova posjeta upravo kao i sve ono što je radio od prvog mjeseca na ovamo, ako to novinari tako žele, predizborna kampanja.

- Svaki moj posjet od prvog mjeseca je predizborna kampanja, naravno, ako tako želite. No, činjenica je da ne mogu tempirati vrijeme otvaranja objekta, u ovom slučaju Amarina. Upravo, moje prisustvo danas izraz je poštovanja prema investitoru i gradu Rovinju poznatom po izvrsnosti svojih proizvoda, odgovorio je ministar.

Očekujemo preko osam milijardi eura prihoda

Naravno, prisustvo najvažnijeg čovjeka u hrvatskom turizmu i u godini obaranja turističkih rekorda bila je prilika saznati iz prve ruke brojčane i financijske rezultate.

- Ostvarili smo izuzetno dobar rezultat od 65 milijuna noćenja do sada. U ovom mjesecu već 22 milijuna, što čini razinu od milijun noćenja dnevno. Do kraja kolovoza očekujemo i povećanje broja noćenja za dva, odnosno tri milijuna više. Prošli mjesec smo imali 6,3 milijuna noćenja više, dakle sve ono što smo najavljivali, potvrdili su rezultati, odgovorio je Anton Kliman, dodavši i da se očekuje preko 8 milijardi eura prihoda.

No, da s izvrsnim i dosadašnjim rezultatima ljeto nije okončano saznalo se iz ministrove najave za rujan.

- S terena nam stižu izuzetno dobre prognoze za rujan. U prilog idu i meteorološke prognoze po kojima nas čeka nastavak lijepog i toplog vremena a samim tim i veliki broj vikend gostiju iz susjednih zemlja. Dakle, i nadalje je pred nama jedno optimističko razdoblje i trenutno samo možemo trljati ruke. Ovo je bila jedna rekordna sezona koja osigurava još veće izazove i optimizam za narednu sezonu, rekao je Kliman koji je za sljedeću godinu najavio pedesetak novih hotelskih gradnji, odnosno nadu u rješavanje pitanja turističkog zemljišta.

Turistički Rovinj ulaže 900 milijuna kuna u nove investicije

Na pitanje o novim investicijama, i s naglaskom na rovinjski turizam i kvalitetu destinacije odgovor je dao gradonačelnik Rovinja i saborski zastupnik Giovanni Sponza, kazavši da su nove investicije vrijedne 900 milijuna kuna.

- Imamo viziju i koncept, kao i dokazanu sinergiju javnog i privatnog koja je iznimno važna za stabilnost i razvoj zajednice. Upravo, već danas i dok je ova sezona išla ka krešendu mi smo već pripremili investicije za drugu sezonu i to u visini od 900 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Sponza, odgovorivši i da će u toj investiciji Grad Rovinj imati svoju udio od oko 270 milijuna kuna. Naime, već ove jeseni/zime, podsjećamo, pokreću se građevinske aktivnosti i najava rušenja i gradnje novog Hotela Park i ACI marine.

Što se pak tiče ostalih blic pitanja, ministar Kliman je odgovorio kako se, kada je riječ o razvoju kontinentalnog turizma, razvija projekt CRO kartice koja bi trebala osigurati ne samo da ljudi ostanu na kontinentu već da iz ostalih dijelova zemlje dođu i turistički ga posjete i ojačaju. Nadalje, u suradnji s HABOR-om, ministarstvo turizma razvija projekt kreditne linije kojom bi se već postojećim iznajmljivačima osigurala sredstva da se svojom, sada već možda i zastarjelom ponudom izjednače s novim iznajmljivačima odnosno ujednače u ponudi i standardizaciji. Što se pak tiče špekulacija o mogućnoj povezanosti crikveničkog Jadrana s Petrokemijom Anton Kliman odgovorio je da Jadran neće biti garant za Petrokemiju, odnosno ustvrdio kako će Petrokemija imati svoju budućnost i priliku da uz pomoć financijske injekcije, nastavi dalje. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter