Sve je manje narodnih svirača i pjevača

Pjevačka obitelj Sirotić-Banko iz sela Rajki na Tinjanštini (Davor ŠIŠOVIĆ)
Pjevačka obitelj Sirotić-Banko iz sela Rajki na Tinjanštini (Davor ŠIŠOVIĆ)

Krhke su nažalost snage koje na životu i u živom sjećanju održavaju istarsku glazbenu i plesnu tradiciju: pokazala je to 24. Smotra narodne glazbe i plesa Pazinštine, Bujštine, Buzeštine i Ćićarije, održana u subotu u Pazinu u organizaciji ovdašnjeg Pučkog otvorenog učilišta. Pred stotinjak gledatelja na terasi ispred pazinskog Spomen doma, ugodnu ljetnu večer ispunilo je svirkom i plesom tek četrnaest od najavljenih dvadesetak izvedbi, budući da su žejanski pjevači i plesači otkazali dolazak.

Raznolikost svog plesnog repertoara i rezultat cjelogodišnjeg rada s mladima pokazalo je Folklorno društvo Pazin, jedno od rijetkih u ovom dijelu Istre koje ne samo da prenosi tradicijska umijeća na mlađe počevši još od vrtićke dobi, već kontinuiranim istraživanjima baštine stalno obogaćuje svoj repertoar i povećava znanja o tradiciji i među svojim starijim članovima. Nastupile su tri sekcije pazinskih folkloraša, i to "mići", "malo veći", i odrasla sekcija, i uz sve pohvale njihovim nastupima i njihovom radu, treba reći da je pomalo tužna konstatacija da je to jedino folklorno društvo iz čitave središnje, sjeverne i sjeverozapadne Istre koje je nastupilo na ovoj smotri.

Nasljeđe tradicijskog pjevačkog umijeća prikazale su dvije različite postave obitelji Sirotić, Banko i Legović iz sela Rajki na Tinjanštini, višedesetljetnih veterana istarskih smotri folklora koji prinovama u obitelji redovito pomlađuju svoje izvođačke kapacitete i također su, na širem prostoru središnje Istre, jedina obitelj koja na takav, praktičan i životan način kroz generacije održava istarsku glazbenu tradiciju; zatim pjevački par Aldo Grah i Dragica Brajuha iz Cerovlja; u duetu su nastupili Noel Šuran i Kristijan Vicel, a zapjevala je, odnosno zabugarila, i ženska vokalna skupina Jažulice iz Lanišća. Instrumentalnu baštinu su pak, osim pazinskih svirača koji su na tradicijskim glazbalima pratili plesne nastupe, predstavili Miro Šverko iz Lanišća, vjerojatno posljednji aktivni svirač na cindri, ćićskoj verziji tamburice; zatim Noel Šuran koji je predstavio za ovakve događaje relativno neobično ali u davnija vremena sasvim uobičajeno "njurganje na sopelici", način sviranja pri kome se zvuk instrumenta prati i melodioznim mumljanjem; te instrumentalni kvartet Forteca iz Marušića. I to je nažalost bilo sve, program je trajao jedva sat vremena, i mnogi su se vjerojatno, i na pozornici i u publici, nostalgično prisjećali vremena kada su ovakvi programi okupljali tisuće ljudi, trajali više sati, a izvođači su se za nastup morali izboriti tako da su svojom trenutačnom izvođačkom kvalitetom, a ne starom slavom, trebali proći stroge kriterije programskih selektora. Danas su organizatori sretni ukoliko uopće sakupe dovoljno izvođača za popunjavanje programa, i očigledno je da istarske smotre folklora, barem u nekim dijelovima Istre a oni zastupljeni u ovom pazinskom programu sigurno među njih spadaju, treba na neki način osuvremeniti želi li ih se uopće sačuvati.

Komisija u sastavu Pino Knapić, Nevija Kožljan i Ivona Orlić zato nije imala nimalo težak zadatak u izabiranju izvođača koji će nastupiti na središnjoj, 51. smotri narodne glazbe i plesa Istre koja će se 10. rujna održati u Buzetu. To će biti kvartet Forteca iz Marušića s instrumentalom "Šaltin macul"; Jažulice s pjesmom "Što si zvizdo za gore delala"; Folklorno društvo Pazin s plesom balun; Noel Šuran i Kristijan Vicel s pjesmom "Oj Ivane" i Miro Šverko s istarskim motivima na cindri. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter