Sv. Lovreč: Bogata riznica istarske baštine

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Lovrečka Placa i Smotra narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre još su se jednom potvrdile kao nerazdvojna kombinacija - jedinstvena pitoreskna pozornica kraj gradskih zidina, sjena gradske lože, mirisi cvijeća i uvijek zanimljivi izvođači čine ovu manifestaciju iz godine u godinu privlačnom sve većem borju posjetitelja.

Gledalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta i puno prije početka programa te je, nakon što su sudionici prodefilirali ulicama mjesta, službeni dio 35. smotre narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre konačno mogao početi.

U programu je kroz dvadesetak točaka svoja umijeća pjevanja, plesanja i sviranja pokazao niz KUD-ova, folklornih skupina i pojedinaca. Među njima bio je veliki broj mladih talentiranih folklornih i učeničkih skupina koje su pokazale da itekako znaju čuvati svoju nematerijalnu baštinu.

Smotru su otvorili polaznici folklorne grupe Plesarini iz lovrečke osnovne škole i to mlađi i stariji uzrast, te izveli balun i promenu, uz pratnju Lolite Njegovan na mihu i Matea Antolovića na harmonici. Placom se zaorila i Mantinjada Lorana i Romana Živića na roženicama, a ovaj je potonji u sljedećoj točki snage udružio sa Valterom Živićem u izvedbi Ceranskog baluna.

Dobro poznate kante "Zora rudi" i "Puna mi Pula" na tanko i debelo otpjevale su Porečanke Dorijana Čitar, Denis Mikatović i Klaudija Žigante Kovačić, ili vokalna skupina Brajde. U pjevanju na tanko i debelo iskazao se cijeli niz izvođača - kantali su zajedno Marija Rojnić, Ivan Elio Babić i Milan Červar te Dorijana Legović, Diana Banko, Anđelina Banko i Katja Sirotić iz Rajki koje su otpjevale "Sinoć me je dragi ostavija", a dio njih zapjevao je i s Đordanom Sirotićem, i to "Širi se more Jadransko".

Glasove su isprepleli u zajedničkim izvedbama i Jože Jurkota i Mate Pucić te Marija Rojnić, Lučano Kliman i Darko Jakus. Pjevali su i članovi vokalne etno skupine Nigrignanum koja djeluje pri Zajednici Talijana iz Labinci, predvođeni Dianom Bernobić. A dvije bitinade, originalne rovinjske narodne pjesme starih ribara, izveli su članovi KUD-a "Marko Garbin" iz Rovinja.

Program je obilovao plesnim točkama pa su tako članovi KUD-a "Dvigrad" iz Kanfanara otplesali staru polku i balun uz pratnju Gorana Starčića na harmonici i Melite Damijanić na mihu. Članovi KUD-a "Plesarin" iz Rovinja otplesali su balun, a njihovi kolege iz susjednog Rovinjskog sela, KUD-a "Stjepan Žiža", izveli seljanski balun uz pratnju Toneta Sošića na mihu. Četiri točke izveli su mladi folkloraši iz KUD-a Mladice žminjske osnovne škole i to Mantinjadu u izvedbi dva Erika - Orbanića i Žagrića, te nekoliko plesova i kanti pri čemu su ih vodile učiteljice Bojana Rojnić i Anđela Damijanić.  

Nije izostao ni dugogodišnji sudionik susreta Miloš Dodić iz Stranići koji je izrecitirao svoju novu štoriju, "Jedno Martinje sa svetim Martinom", te Dinko Janko, koji je zasvirio na šurlama. S obzirom da su se na početku susreta predstavili najmlađi lovrečki folkloraši, smotru su već tradicionalno zatvorili njihovi stariji kolege, plesači KUD-a "Matko Laginja" uz pratnju voditeljice Lolite Njegovan na mihu, Darka Hrastovčaka na klarinetu, Petra Njegovana na violini i Marka Pernića na bajsu.

Čestitke je svima uputio i načelnik Marko Ljubešić, koji je rekao da se kroz sve ove godine skupila velika količina nematerijalne baštine.

- Posebno me veseli što svake godine imamo sve više zainteresiranih izvođača. To nas još više hrabri jer je interes za domaćon besidom, kantom i plesom sve veći, zaključio je načelnik.

Sve se završilo uz tradicionalni pozdrav "i k litu", a domaćini Lovrečani pobrinuli su se da se zabava nastavi jer su pripremili izložbu američke slikarice Beverly Strom Bluth u galeriji Placa, samanj domaćih proizvoda lokalnih proizvođača te obilje maneštre. Sve je zaključio koncert popularnog Serđa Valića i grupe Magnolija. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter