Sv. Ivan: Otkriven spomenik poginulim borcima NOR-a


Novosagrađeni spomenik u spomen na dvadeset i dva poginula borca Drugog svjetskog rata s područja MO-a Sv. Ivan, otkriven je na prigodnoj svečanosti u organizaciji Udruge antifašista Buzeta i Mjesnog odbora Sveti Ivan. Spomenikom dominiraju dvadeset i dva stupa, svaki od njih simbolizira jednog poginulog borca, a ploču s njihovim imenima, među kojima je i ime njegovog brata, otkrio je Milan Ošo iz Svetog Ivana.

Tumačenje povijesne istine

- Sveti Ivan do danas nije imao niti jednu spomen ploču, a kamoli spomen obilježje NOR-a. Novim spomenikom želimo poručiti da razmišljamo o prošlosti, ali i o budućnosti kako mladi naraštaji ne bi zaboravili povijest svoga kraja, istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Sveti Ivan Nenad Stoković. Spomenik su izgradili Udruga antifašista i MO, uz podršku Grada Buzeta, brojnih sponzora i uz puno volonterskog rada mještana, a Stoković se posebno zahvalio Antonu i Josipu Flegu koji su poklonili teren na kojem je spomenik izgrađen.

- Nama antifašistima obveza je tumačiti povijesnu istinu. Krajnje je vrijeme da se Drugim svjetskim ratom bave stručnjaci i povjesničari, a ne oni koji to nisu već ga koriste za širenje mržnje čak i prijete što će i kako biti ako oni dođu na vlast. Zar nije konačno vrijeme da Hrvatska počne graditi svoju budućnost na temeljima istine, na temeljima antifašizma, na vrijednostima slobode, jednakosti, ravnopravnosti, na jačanju zakonitosti i odgovornosti, a ne na korupciji, širenju straha, mržnje, podjelama i siromaštvu, poručio je predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman.

Novi urbani element

- Svaki spomenik je simbol i znak pored puta - uspomena na mrtve, opomena živima, znamen i znak budućim naraštajima. Nadam se tako da će i ovo obilježje koje nas podsjeća na mještane Svetog Ivana, koji su svoj život položili u narodnooslobodilačkoj borbi, postati simbol i vječna zahvala na vremena kojima se Buzeština i nakon sedamdeset godina izrazito ponosi, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić.

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te predsjednik županijskog Saveza udruga antifašista Tomislav Ravnić čestitao je na izgradnji novog spomenika.

- Rijetkost je u Hrvatskoj podizati novi spomenik antifašističkim borcima. Taj novi urbani element obogaćuje ovu sredinu, govori o njenoj kulturi, o nečemu što će Istra za sva vremena pamtiti, a to je da su upravo žrtve koje komemoriramo, snaga koja nam je omogućila da živimo na civilizacijskim prostorima. Bez tih žrtva Istra nikada ne bi bila u sastavu Hrvatske, matice zemlje, naglasio je Ravnić.

- Novi spomenik jedinstven je primjer u Hrvatskoj, ne vjerujem da se negdje još grade takvi spomenici, na žalost oni se ruše. Imamo čak najavu nekih političara da će se to desiti ako slučajno osvoje vlast, poručio je izaslanik župana Milan Antolović.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su mješoviti pjevački zbor i limena glazba GD "Sokol" Buzet, Gunjci "Arkul" iz Roča, pjevači Udruge "Mali veliki mikrofon" Emili Radović i Karla Havić, glazbenik Damir Ugrin, pjevač Neven Praštalo i pjesnikinja Marija Ribarić, a brojne posjetitelje posebno su oduševili mali harmonikaši Vanesa Jakac i Patrik Krota. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter