Stotinu filmova na istarskom filmskom brdu

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Projekcijom provokativnog belgijsko-francusko-luksemburškog filma "Najnoviji zavjet" redatelja
Jaca Van Dormaela na motovunskom gradskom trgu u subotu  je svečano otvoren 18. Motovun film festival. Tijekom pet festivalskih dana, do srijede 29. srpnja, u Motovunu će biti prikazano više od stotinu filmova, među kojima ih se dvadesetak natječe za glavnu festivalsku nagradu, Propeler Motovuna, te za nagradu filmskih kritičara FIPRESCI.

Osim glavnog programa, u posebnim festivalskim programima prikazuje se izbor filmova danskog pokreta DOGMA, izbor francuskih filmova pod naslovom "Brutalni Francuzi", izbor filmova o vjerskom ekstremizmu pod nazivom "Bože pomozi", te izbor hitova s prošlih motovunskih festivala. Filmovi se prikazuju u četiri festivalska kina: preko dana u zatvorenom prostoru u Kinu Bauer i Još Manjem Kinu, a navečer pod vedrim nebom u Kinu Trg i Kinu Billy. Kako je ovo 18. motovunski festival, njegov je lajtmotiv punoljetnost, koja će se tematizirati kroz niz popratnih i zabavnih programa.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Francuska, koja se osim filmskim također predstavlja izložbenim i koncertnim programima. Počasni gosti Festivala su poljski redatelj Jerzy Skolimowski,
ovogodišnji dobitnik motovunska nagrade Maverick, i palestinski redatelj Elia Suleiman, dok će utemeljitelj Motovunskog filmskog festivala i njegov "umjetnički direktor u časnoj mirovini" Rajko Grlić primiti tradicionalnu motovunsku nagradu za 50 godina rada na filmu.

Na festivalu uz nepoznate, ali vrlo zanimljive filmove gostuju i oni koji su već osvojili nagrade na prestižnim svjetskim filmskim smotrama, uključujući i "Zvizdan" Dalibora Matanića koji je nakon uspjeha u Cannesu ovjenčan i sa šest pulskih Zlatnih arena, a u Motovunu se prikazuje u nedjelju.
(D.ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter