Štinjan: Najbolji brudet skuhala "Dva brata"

Nakon kuhanja i ocjenjivanja uslijedilo je degustiranje brudeta (D. ŠTIFANIĆ)
Nakon kuhanja i ocjenjivanja uslijedilo je degustiranje brudeta (D. ŠTIFANIĆ)

Miris kapule i ribe širio se štinjanskom placom u subotu navečer. Tu se naime i ove godine održavao već tradicionalni, osmi po redu Brudet cup - natjecanje u pripremi najboljeg brudeta.

Ove se godine u kuhanju okušalo deset ekipa - s tim da su dvije kuhale fiš paprikaš, slavonsku varijantu ovog jela, a jedan je brudet bio van konkurencije, budući da ga je kuhala ekipa Mjesnog odbora koji je i organizator fešte. Osim Štinjanaca brudet su kuhali i Fažanci, a kuhati je tradicionalno došla i ekipa iz talijanskog gradića Porto San Giorgio. Zanimljivost je da se ove godine prvi puta kuhao i brudet od bakalara, a kojeg je spremala ekipa "Edi Pavletić i prijatelji".

O tome koji je brudet najbolji, nakon gotovo dvosatnog kuhanja, odlučivao je tročlani žiri kojeg su činili iskusni ribari Zdenko Išić i Redžep Raimović - Regio te Ive Brčić. Kako su nam rekli, ocjenjivali su gustoću, ukus ali i miris brudeta. Nakon vijećanja odlučili su da je bolji od dva fiša spremila ekipa pod nazivom "Briškula". Najbolji brudet skuhala je pak ekipa "Dva brata" ili Siniša i Darin Macuka. Na drugom smjestila se ekipa pod nazivom "M. B. M", odnosno Marini, Bale i Marangun dok su treće mjesto osvojile tri kuharice iz San Giorgia - Diana, Luciana i Lidia koje su skuhale "Brudet Italia".

Prvonagrađeni su od Mjesnog odbora dobili unikatne pehare od stakla koje je izradio umjetnički studio iz Štinjana "Andarte". Svi su ostali sudionici, kako doznajemo od predsjednika Vijeća mjesnog odbora Štinjan Dušanka Babića, dobili plaketu od stakla, a kuharice na dar staklenu ogrlicu. Nakon kuhanja i ocjenjivanja brudet se, naravno, mogao i probati i to po cijeni od 20 kuna za porciju, a budući da je posjetitelja bilo mnogo neki su ostali i "kratkih rukava". Sva sreća, do kasno u noć roštiljala se srdela, koje je bilo dovoljno, pa nitko nije ostao gladan. Recimo i to da je goste do jutarnjih sati zabavljao Enigma bend, a program je vodila Dorina Tikvicki. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter