Spretnost na motoru pokazala 44 policajca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peto natjecanje policajaca-motociklista u organizaciji Policijske akademije i Uprave policije, Služba za sigurnost cestovnog prometa, prvo takvo u Puli, počelo je u subotu na poligonu bivše vojarne "Karlo Rojc" minutom šutnje u čast poginulog splitskog policajca-motociklista Šime Buzova (28).

Natjecanje u čast poginulog kolege

Mladi policajac, koji je u dva navrata bio pobjednik natjecanja u spretnosti, poginuo je u petak u padu s motocikla na Jadranskoj magistrali dok se zbog ovog natjecanja vozio prema Puli. Sve je natjecatelje duboko potreslo stradavanje kolege, ali su se u subotu ipak odlučili na odmjeravanje snaga na poligonu "Rojca" i to u Šiminu čast.

- Danas smo imali želju slaviti, prije svega Dan hrvatske policije i rezultate prometne policije. No, praznina među vama ukazuje na ozbiljnost, sabranost i predanost poslu koji radimo, poručio je načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec. Podsjetio je pritom da policajci, osim prema građanima, imaju odgovornost i prema sebi te svojim obiteljima.

Natjecanje atraktivno i građanima

Na poligonu "Rojca" su spretnost u vožnji motorom pokazala 44 policajca, po dvojica iz policijskih uprava te Ureda za posebne poslove sigurnosti i Mobilne jedinice prometne policije. Ispit spretnosti sastojao se od vožnje velikih BMW motora od 900 i 1.200 kubika među čunjevima i lopticama, savladavajući pritom klasičnu "osmicu", klackalicu, premještanje čunjeva u vožnji, skidanja loptice s palicom "stop" i slično. Jedna od zahtjevnijih disciplina je "alka" u kojoj nogom s poda motoristi dižu obruč, prebacuju ga u ruku i postavljaju na visoki vertikalni štap. Poligon motociklisti nastoje prijeći u što kraćem vremenu sa što manje negativnih bodova koje dobivaju rušenjem čunjeva, loptice i drugih prepreka. Pritom ne smiju spuštati nogu na asfalt, a niti koristiti spojku.

Atraktivno natjecanje pratili su sa sigurne distance i građani, koji su mogli razgledati policijsku opremu ili iskušati simulator vožnje policijskog BMW-a. Nakon natjecanja, policajci su se na motorima provozali gradom. (Z. STRAHINJA, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter