Špinovci: Pijavica je čupala i lomila sve pred sobom

Denis Tikel uz slomljen lovor (M. RIMANIC)
Denis Tikel uz slomljen lovor (M. RIMANIC)

"U noći između utorka i srijede probudio me neobičan, strašan zvuk", pripovijeda Denis Tikel iz sela Špinovci nedaleko Karojbe. Zvučao je, nastavlja, kao neki zvižduk visoke frekvencije. Ustao je i približio se prozoru spavaće sobe da vidi što je to, a kad je u dvorištu ugledao slomljen lovor, znao je da neće biti dobro. Pogledao je na sat, bilo je 4.35 sati, ubrzo se zvuk stišao i nastao je muk kao da ništa nije bilo, a kiša je nastavila rominjati. Sve je to, kaže, trajalo vrlo kratko svega dvije tri minute.

Kada se razdanilo imao je što vidjeti. Nedaleko slomljenog lovora ležaja je velika grana odlomljena od stogodišnjeg hrasta. Najtužnije je izgledao maslinik od 800 maslina koji okružuje imanje s poznatim agroturizmom. Mnoge su ležale na podu, a nekih jednostavno nije bilo. Kada je malo bolje pogledao vidio ih je porazbacane svuda uokolo, uz rub puta i po okolnim šumarcima. Nije bilo tragova vučenja, već samo rupe, a stabla su bila bečena 50-ak metara od njih. Kada je izbrojio rupe, vidio je da mu nedostaje 250 maslina, ali i da je još 100-tinjak stabala polegnuto. Nije očajavao već je počeo smišljati kako bi što prije sanirao štetu. U susjedstvu je gradilište pa ja zamolio ljude da mu posude bager i odmah je krenuo kopati rupe i u njih vraćati masline. Posao je potrajao čitav dan, a već drugi dan (četvrtak) oko 10 sati sve su masline ponovo bile na svojim mjestima. Budući da je zemlja vlažna i pada kiša, Denis Tikel smatra, kako će štete u masliniku neće biti velike. Vraćene je masline orezao i sada bi, kaže, bilo dobri da brzo dođe mraz i tako prestane vegetacija kako bi se masline preko zime ukorijenile. Nevrijeme, zapravo jak vjetar srušio je krov njihova sjenika, a na kući je podigao nekoliko kanalica. Denisov otac Mario pita se: "Kakva je to bila snaga kad je iščupala krovni prozor, kao da ga ja netko namjeno izvadio".

Ivica Tikel, zadužen u agroturizmu za kuhinju dodaje kako je vjetar "provalio" u kuhinju. Zapravo otvorio je zaključana vanjska vrata, a u kuhinji kao da je netko uključio mikser. "Sve je bilo razbacano. Neopisiv nered", kaže Ivica dodajući kako je i na trijemu njihove kuće nekoliko crijepova pomaknuto, a nekoliko ih je odletjelo. Obilazeći s Denisom maslinik uočavamo kako je to zapravo bila pijavica, "tromba marina", kaže on. Po tragovima štete došla je šumovitom padinom doline Krvara ispod Vižinade, a onda preko Špinovci prema Šubjentu i Kaldiru.

Zanimljiva je gotovo pravilna ruta kojom se "kretala", a može se slijediti prateći štete, polomljena stabla i polegnutu kupinu. Sva je sreća da nije zahvatila naseljena mjesta jer bi štete bile daleko veće. U masliniku Tikelovih točno se vidi trag i širina pijavice, pa tik uz iščupane masline nalazimo masline pune plodova koje nitko nije taknuo. "Ovako nešto teško je zamisliti", kaže Denis, zaključujući: "Dobro smo i prošli".

No, čuo je da je u Kaldiru ipak bilo malo više šteta. To su nam po pozivu potvrdili Davor Fero i Luka Laganis. Fero, koji živi i Lazama ima desetak hektara voćnjaka, kaže kako u Lazama i okolici nije bilo šteta, a vjetar je samo "poštrka late po selu". U Kaldiru je nažalost "podignut" krov na jednoj kolarici, na nekoliko su kuća podignute kalanice, a Vladi Božić vjetar je srušio dimnjak.

"Sreća je da san uvečer maka auto", kaže Božić, jer je dimnjak pao točno na mjesto na kome je auto bio parkiran. Tako je stradala samo ograda oko njegove kuće. Albert Benvenuti nije bio te sreće, pijavica je "podigla" i uništila nadstrešnicu pod kojom je bio parkiran automobil koji pri tomu poprilično oštećen. Između Šubjeta i Kaldira trag pijavice može se pratiti kroz šumu kojom je prohujala, ali očito već oslabljena. Naime trag koji je ostavila među maslinama u Špinovcima širok je pedesetak metara, a u šumi prije Kaldira širina porušenog raslinja je manja od 10 metara.

Na tom dijelu ipak se vidi silina vjetra koji je "kao od šale" usukao nekoliko stabala. Na sreću Kaldiraca većih šteta nije bilo, ali kako kaže Vlado Božić, ova će noć ostati zapamćena, iako pijavicu u mraku nitko nije vidio posljedice koje je za sobom ostavila svjedoče njenoj snazi. "Sreća naša da ne zidamo kuće kao Merikani. Bi bilo ča za slikat", zaključuje Denis Tikel. (Napisao i snimio: Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter