SP Brazil: Sedam lakih komada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Njemačke prvi su finalisti Svjetskog prvenstva u nogometu. U samo 18 minuta, od 11. do 29. minute, "Elf" je zabio domaćinu pet pogodaka te u kratko vrijeme bacio u očaj i rasplakao cijeli Brazil. Bilo je to rijetko viđeno očitavanje nogometne lekcije u kojoj su Nijemci u svim segmentima igre dominirali, dok su se "carioce" već nakon drugog primljenog pogotka raspale i izgledali su kao da im je jedina želja da što prije pobjegnu s terena i sakriju se tamo gdje ih niti jedan od njihovih navijača dugo vremena neće moći pronaći i priupitati što su to radili 8. srpnja 2014. godine na stadionu Mineirao u Belo Horizonteu.

Premda su dosad po sedam puta nastupili u finalu Svjetskog prvenstva, reprezentacije Brazila i Njemačke do jučer su samo jednom međusobno odmjerili snage, 30. lipnja 2002. godine u Yokohami kad je u finalu Brazil slavio s 2:0. Slatka osveta stigla je 12 godina kasnije i tako je "Elf" u dvorištu svog najljućeg suparnika izborio svoj osmi finale, doseg koji osim njega nije ostvarila niti jedna reprezentacija na svijetu. Usto, nanijeli su Nijemci Brazilu najuvjerljiviji poraz u polufinalima Svjetskih prvenstava. Dosadašnji rekord bio je 6:1, rezultat s kojim su 1930. godine Argentina i Urugvaj pobijedili SAD, odnosno Jugoslaviju, a 1954. Zapadna Njemačka Austriju.

Njemačka je povela nakon svog prvog kornera na utakmici. Udarac iz kuta izveo je Kroos, a u kaznenom prostoru ispunjenom igračima u žutim dresovima nitko nije obratio pažnju na Müllera koji je svladao Julija Cesara i postigao svoje peti pogodak na prvenstvu, promoviravši se tako u prvog pratitelja Kolumbijca Jamesa Rodrigueza. Taj je rezultat stajao na semaforu do 23. minute, a onda je nakon jedne filigranske njemačke akcije Klose izbio sam ispred brazilskog golmana koji je njegov prvi pokušaj uspio zaustaviti, ali ni Julio Cesar nije mogao napraviti ništa kad se pored njegovih ukupanih suigrača Klose dokopao odbijanca i pospremio ga iza njegovih leđa za svoj 16. pogodak na Svjetskim prvenstvima.

Tu je praktički utakmica bila gotova jer je drugi primljeni pogodak dokrajčio Brazilce koji su upali u svojevrsno stanje šoka i gubili loptu čim bi krenuli s centra, a Nijemci su to, kao da igraju utakmicu malog nogometa u svom dvorištu, kaznili s još tri pogotka. Dvaput je strijelac bio Kroos, jednom nakon asistencije Lahma, a drugi put Khedire, da bi ovaj potonji u 29. minuti, nakon još jedne povratne lopte Özila, zaključio brazilski potop.

Čak i "nemilosrdni" Nijemci u tim su trenucima zaključili da nema smisla udarati protivnika koji ne pokazuje znakove života te su podigli nogu s gasa, pa su Brazilci uspjeli nekako dočekati odmor bez da još koji put moraju krenuti s centra. Štoviše, jurnuli su domaćini u nastavku po počasni pogodak, stvorili pritom i nekoliko izglednih prilika, ali Neuer je odličnim intervencijama nadoknadio opuštenost svojih suigrača i zaustavio sve pokušaje brazilskih nogometaša. Na drugoj strani da drugi dio susreta ne protekne bez golova pobrinuo se "rezervist" Schürrle koji je ušao u nastavku i u deset minuta dvaput poentirao za 0:7. Oscarov pogodak u 90. minuti nije mogao ublažiti blamažu.

Utakmica polufinala Svjetskog prvenstva: Brazil - Njemačka 1:7 (0:5).

Stadion Mineirao. Gledatelja: 58.000. Sudac: Marco Rodriguez. Pomoćnici: Torrentera i Quintero (svi Meksiko). Strijelci: 0:1 Müller (11'), 0:2 Klose (23'), 0:3 Kroos (25'), 0:4 Kroos (26'), 0:5 Khedira (29'), 0:6 Schürrle (69'), 0:7 Schürrle (79'), 1:7 Oscar (90'). Žuti karton: Dante (Brazil).

BRAZIL: Julio Cesar, Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo, Luiz Gustavo, Fernandinho (od 46. Paulinho), Hulk (od 46. Ramires), Oscar, Bernard, Fred (od 70. Willian).

NJEMAČKA: Neuer, Lahm, Boateng, Hummels (od 46. Mertesacker), Höwedes, Schweinsteiger, Khedira (od 76. Draxler), Müller, Kroos, Özil, Klose (od 58. Schürrle).

Klose najbolji od najboljih

Miroslav Klose najbolji je strijelac svih vremena na Svjetskim prvenstvima. Klose, jedini od aktera jučerašnjeg dvoboja koji je bio dijelom finala 2002. godine, jučer je zabio svoj 16. pogodak i tako iza sebe na "vječnoj listi" ostavio Ronalda, istog onog koji je u Yokohami s dva pogotka odlučio kome će pripasti naslov svjetskog prvaka. Nastupio je 36-godišnji Nijemac rođen u Poljskoj na četiri svjetske smotre, odigrao dosad 23 utakmice te pritom zabio po pet golova 2002. i 2006. godine, potom četiri 2010. godine te sad u Brazilu još dva, Gani i jučer domaćinu za naslov najboljeg od najboljih. (I. CEROVAC)

David Luiz: Tražimo oprost od cijelog svijeta, a ne samo Brazilaca

Tražimo oprost od cijelog svijeta, a ne samo Brazilaca za ovu sramotu, kazao je nakon katastrofalnog poraza od Njemačke (1-7) brazilski branič David Luiz.

Nogometaši Njemačke plasirali su se u finale Svjetskog prvenstva nakon što su u polufinalu u Belo Horizonteu pobijedili domaćina Brazila s čak 7-1 (5-0), što je i najteži poraz Brazilaca u povijesti.

"Toliko smo željeli usrećiti naš narod, željeli smo da se smiju, a onda nam se dogodio potop. Nijemci su bili bolji, očito su se bolje pripremali, a mi smo im dopustili četiri gola u šest minuta. Ovo je vrlo tužan dan za Brazil", kazao je branič David Luiz, jedan do rijetkih koji su imali hrabrosti izaći pred novinare.

"Ne možemo ovo objasniti, zato što je neobjašnjivo. Ispričavamo se svima, ali Nijemci su igrali neobjašnjivo, kao nadljudi. Nakon prvoga primljenoga pogotka mi smo se raspali. Sada ćemo otići kući, svojim obiteljima jer mislim da nas u ovom trenutku samo oni u Brazilu vole", kazao je vratar Julio Cesar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter