ŠOKANTNO: Uz cestu nađene lešine devet ubijenih pasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

UPOZORENJE: UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Na cesti Vodnjan - Fažana, pored jedne stare ruševne zgrade zarasle u bršljan, na vrhu ilegalnog odlagališta uglavnom zelenog otpada slučajna prolaznica naišla je u nedjelju na stravičan prizor - lešine čak devet pasa. Prolaznica je, naime, u poslijepodnevnim satima biciklirala tom cestom i zastala kako bi fotografirala tu ruševinu. Međutim, zbog prizora koji je ugledala toliko se šokirala da je najprije povraćala, a potom alarmirala sve nadležne službe, prije svih policiju i komunalne redare.

Svi su bili čipirani

Nakon dojave komunalnog redara iz Vodnjana, jučer ujutro na teren su izašli veterinarska inspekcija, policija, higijeničari te komunalci Vodnjana i Fažane jer se područje nalazi točno na granici, a s njima i mi. Prizor koji nas je dočekao nalikovao je na one iz horor filmova. Devet lešina, mahom velikih pasmina te tri manje, poput pudlica, u neraspadnutom stanju s vidljivim brojnim ranama, a neki i s rasporenim trbusima. Hladnoća je "pomogla" da se lešine ne raspadnu, ali i da se okolnim područjem ne širi smrad. Prema nekim procjenama prisutnih, ovdje su bačeni unatrag mjesec dana.

A iako nitko nije mogao davati službene izjave, neslužbeno smo uspjeli doznati da su svi psi bili vlasnički jer su imali čipove koji su im je netko stručno i uklonio te naši sugovornici ističu da je to morao učiniti veterinar, odnosno netko tko zna gdje se čipovi postavljaju o čemu zorno govori činjenica da su svi stručno izvađeni, jasnim i preciznim rezom na lijevoj strani vrata. Inače, čim se pod rukom ne može niti osjetiti te je za njegovo detektiranje potreban poseban čitač.

Pa iako su svim čipovi uklonjeni u jednom je psu čip ipak ostao u što se uvjerio i higijeničar kada je prislonio čitač psu uz vrat. Upravo će taj podatak možda pomoći u dobivanju potrebnih odgovora o tome što se dogodilo ovim psima i tko im je to učinio. Po serijskom broju čipa mogu se, naime, dobiti podaci o vlasniku pa bi i on mogao reći kakva je zla kob zadesila njegovog psa, odnosno je li zatražio eutanaziju i platio je, ali ta usluga nije do kraja i realizirana.

Na žalost, kako smo uspjeli doznati, osim serijskog broja čipa ostali podaci o vlasniku nisu unijeti. Pa ipak, nade ima, jer firma koja distribuira čipove može po serijskom broju utvrditi kojoj su ga veterinarskoj ambulanti prodali, a onda se, putem podataka u veterinarskoj ambulanti i opet može doći do vlasnika psa.

Zamotani u crne vreće

Što se zapravo dogodilo ovim psima svi s kojima smo jučer razgovarali mogli su samo nagađati. Pričaju, za sada, kako se vjerojatno radi o eutanaziranim psima koje je netko držao u hladnjaku, jer su svi bili zamotani u crne vreće, a potom ih, u danom trenutku, bacio na ovo područje, vjerojatno na brzinu jer su bačeni vrlo blizu lokalne ceste te tako vrlo lako vidljivi slučajnim prolaznicima.

S obzirom da tu vrstu posla može obaviti samo veterinar, na upit o kome se radi, nitko nije želi nagađati. No, jedan pogled na lešine na žalost otkriva kako se ne radi o starim psima, ali nije isključeno da su možda bili bolesni ili, možda, tek neželjeni, a vlasnici su očito znali tko ih je ipak voljan usmrtiti. Kako bilo, činjenica je da nisu adekvatno zbrinuti. Postupak naime nalaže da veterinari zbrinu lešine, a potom pozovu higijeničare da ih odvezu najprije u hladnjaču na Kaštijunu, a potom i u kafileriju. Ukoliko je ovdje o tome riječ, očito je netko želio izbjeći plaćanje usluga higijeničara. O čemu god da je riječ, ispituje se ima li i elemenata kaznenog dijela.

Naime, iz policije za sada službeno odgovaraju tek da im je "u ponedjeljak oko 10 sati stigla prijava da su na predjelu Marana u Fažani pronađene strvine pasa i da je policija na mjestu događaja obavila očevid te da policijski službenici provode izvide s ciljem utvrđivanja elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Brigu oko zbrinjavanja lešina pasa preuzele su stručne osobe Veterinarske ambulante Pula", zaključuju u svom odgovoru iz PU istarske.

Prema mišljenju nekih naših sugovornika, lešine pasa relativno su dobro uščuvane te su vjerojatno bačene unutar mjesec dana. Također, za sada se ne zna na koji su način ubijeni, a mnogi imaju i razderotine po tijelu. No to bi se, kažu naši sugovornici, moglo objasniti ugrizima divljih životinja. Službenu verziju ipak treba dati policija ili nadležna veterinarska inspekcija. Iz Ministarstva poljoprivrede zatražili smo odgovore, ali do zaključenja lista nismo saznali u kojem pravcu istražuju cijeli slučaj.

Za sada su komunalni redari dviju jedinica lokalne samouprave na čijoj su međi pronađeni psi, dali nalog da se to ilegalno odlagalište zatrpa i sanira, a lešine je higijeničar Veterinarske stanice Pula jučer uklonio, a kaže nam, takav slučaj u svojoj karijeri ne pamti.

Svi očekuju detaljnije informacije

Od najbližeg veterinara, onog vodnjanskog, saznali smo da o cijelom slučaju ne zna ništa. Kako nam je pojasnio, on se i ne bavi malim životinjama, već tretira samo velike, dok je drugi veterinar nadležan za male životinje na putu i vratit će se za koji dan. I drugi veterinari nisu željeli komentirati slučaj dok ne dobiju podrobnije informacije, niti nagađati o kome bi moglo biti riječ. Isti je slučaj i s udrugama za zaštitu životinja koje se ne žele miješati dok policija i inspekcija ne odrade svoj posao te samo apeliraju na nadležne da ga odrade do kraja. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter