Skladatelj, pedagog, neumorni spiritus movens

Ovacije za Charlene Farrugia Božac i njenog supruga Franka Bošca, za izvedbu Shehuove "Atme Escape"
Ovacije za Charlene Farrugia Božac i njenog supruga Franka Bošca, za izvedbu Shehuove "Atme Escape"

Uz nekoliko dojmljivih koncertnih izvedbi njegovih melodičnih i ritmički slojevitih kompozicija, sinoć je u pulskom Domu hrvatskih branitelja održana koncertna večer posvećena skladateljskim djelima Bashkima Shehua, u povodu 45. obljetnice rada ovog pulskog kompozitora, pedagoga, organizatora i aktualnog dekana Muzičke akademije u Puli.

Posebno je dobro zvučao suptilan i filmski Shehuov Adagio za klarinet i klavir, koji su nadahnuto izveli mladi pulski glazbenik David Kumpare (klarinet) i Sandro Vešligaj (klavir), dok su za impresivnu izvedbu zahtjevne Shehuove skladbe "Atma Escape" ovacijama ispraćeni Franko Božac (harmonika) i njegova supruga Charlene Farrugia Božac (klavir), jedna od najistaknutijih malteških glazbenica koja je diplomirala na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, i koja je u dobi od nepunih 13 godina, kao čudo od djeteta, nastupila s malteškom nacionalnom filharmonijom.

U tom prvom dijelu koncertne večeri, za izvođenja komornih djela iz prve faze Shehuova stvarlaštva, za Moderato za violinu i klavir snažnim su aplauzom nagrađeni Edi Šiljak (violina) i Sandro Vešligaj (klavir), koji je zatim sam za klavirom izveo tri kraća fragmenta, od kojih je posebno lijepo zvučalo nostalgično "Sjećanje". Za kraj su Shehuovu "Elegiju" izveli pulski Akademski mješoviti zbor i harmonikaški orkestar, pod ravnanjem Denisa Modrušana.

Između živih koncertnih nastupa u par su navrata, ilustrirajući plodno i žanrovski raznovrsno stvaralaštvo, emitirani audio i video snimci pojedinih izvedbi Shehuovih djela u prošlosti - od pjesme "Djeca rastu" koje je pjevao Arsen Dedić, "Elegije za Redžu Mulića" (kosovskog skladatelja), glazbe za kazališnu predstavu "Smrznuti svati" kao i one za balet "Besa" iz 1985. godine.

Glazba jača od boli

Sjedeći do slavljenika, moderatorica večeri bila je dr. sc. Zdenka Weber, muzikologinja, glazbena publicistkinja, diplomatkinja, predavačica i pedagoginja. Istaknula je da su u Shehuovom skladanju od 70-ih do danas konstantni živi, pulsirajući ritam složenih struktura i lijepe melodije.

- Naše poznanstvo i prijateljstvo datira još od kasnih 1970-ih godina. Studij u Parizu obogatio je naše spoznaje, proširio vidike, uputio u svijet koji je velik, neiscrpan. Krenuo si na put glazbenog stvaralaštva sa željom izgradnje i razvoja glazbene kulture rodnog Kosova, aktivno radio, obrazovao mlade naraštaje. Dolaskom u novu sredinu, u krajeve obasjane suncem i sjajem jadranskog plavetnila dočekao si se 'na noge' i nastavio hod pokretan entuzijazmom, stvaralačkom energijom i iznad svega željom da svima, sebi i drugima, pokažeš i dokažeš kako je upravo glazba jača od boli, od nostalgije, od svega što ugrožava, kazala je Weber, dodavši: "Od sola do orkestra, od glasa do pokreta, od uglazbljene riječi i slike do akustičkog eksperimenta uvijek spremnog za nova otkrića, ogleda se neumorni spiritus movens koji ne priznaje zapreke i spremno se suprotstavlja ograničenjima".

- Svojim skladateljskim, pedagoškim, organizatorskim, pokretačkim i trajno angažiranim djelovanjem dokazuješ da si svjesni suvremenik kojemu je glazba istovremeno intelektualni i emocionalni odgovor na iskušenja, naprosto način življenja, zaključila je dr. Zdenka Weber rođendansku čestitku Bashkimu Sheuu.

Zlatna Arena za glazbu u filmu "Zec s pet nogu"

Bashkim Shehu (Peć, 1952.) srednju je glazbenu školu završio u Prištini, a Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, u klasi prof. Miroslava Špilera, u Sarajevu. Nakon redovitog studija koristio je dvogodišnju stipendiju i specijalizirao kompoziciju, glazbene oblike i orkestraciju na Nacionalnom konzervatoriju u Parizu kod profesora Tonya Aubina, Ive Maleca i Betsy Jollas.

Poslijediplomski studij završio je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Odsjek za kompoziciju (simfonijska glazba) u klasi prof. Josipa Magdića. U Hrvatsku dolazi 1991. godine i počinje s radom u zvanju docenta na tadašnjem Pedagoškom, kasnije Filozofskom fakultetu, potom Odjelu za glazbu te konačno Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Dug je popis nagrada i priznanja, među ostalim i Zlatna Arena za glazbu na Filmskom festivalu u Puli 1982. godine za film "Zec s pet nogu". Prvi zapaženiji radovi zabilježeni su već 1973. godine kada je nastala Sonata za klavir. Od tada do danas nastaju redom brojna djela s područja orkestralne, koncertne, glazbeno-scenske, komorne, vokalne i vokalno-instrumentalne glazbe.

Tu su zborska djela "Elegija za Redžu Mulića", "Te lindet njeriju", "Vojnička puška za mješoviti zbor", pa glazba za kazališne predstave "Derviš i smrt", "Brijeg žalosti", "Noć i magla", "Smrznuti svati", glazba za televizijske filmove i drame "Ugristi mrak", "Epoha pred sudom", "Migjeni", pa filmska glazba "Zec sa pet nogu"(Zlatna Arena za glazbu 1982.) i "Piknik"… Shehuova glazba izvođena je ne samo na različitim domaćim već i inozemnim glazbenim manifestacijama i koncertnim prostorima.

Rektor Barbieri: "Muzička akademija kreira kulturnu Pulu"

Rektor pulskog sveučilišta prof. dr. sc. Alfio Barbieri na kraju koncertne večeri pozdravio je sve sudionike manifestacije Dani Muzičke akademije u Puli, izrazivši dobrodošlicu vrsnim umjetnicima, pedagozima, znanstvenicima i studentima s partnerskih institucija: Kraljevske muzičke akademije iz Londona, Muzičke akademije Zagreb, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

- Muzička akademija u Puli, kao jedina umjetnička sastavnica našeg sveučilišta, godinama je prisutna u kreiranju kulturnog i javnog života grada Pule, ali i cijele Istarske županije te je tako jedna od medijski najeksponiranijih sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Nadam se da ćete kroz ovu manifestaciju upoznati posebnost naše Muzičke akademije, a isto se tako nadam da će vaše gostovanje obogatiti i inspirirati domaćine za daljnji kreativni rad i izvrsnost, kazao je rektor Barbieri.(Zoran ANGELESKI, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter