Sjever Poluotoka predstavljen kroz brojne kuriozitete

Bojana Ćustić Juraga, Gordana Čalić Šverko i Miroslav Sinčić na promociji
Bojana Ćustić Juraga, Gordana Čalić Šverko i Miroslav Sinčić na promociji

"Kaže se da novine traju samo jedan dan. Naša Gordana Čalić Šverko, ovom je prekrasnom monografijom "Život na sjeveru" uspjela premostiti to "nepisano pravilo". Nama, njenim kolegama iz Glasa Istre uvijek je posebno drago kada netko od nas svoje tekstove ili fotografije ukoriči i naprosto izdigne iznad onog našeg novinarskog vremena u kojem je jučer već prekjučer, a danas sutra. Posebno veseli da je to ovaj put učinila Gordana Čalić Šverko, koja spada u red vrsnih profesionalaca, iznimno vrijednih novinara koji naprosto dišu i žive zajedno sa svojim sredinom, lokalnom zajednicom u kojoj za Glas Istre prate svakodnevna događanja i donose informacije bitne za nju, istaknula je Bojana Ćustić Juraga, urednica kulture Glasa Istre u četvrtak na predstavljanju književnog prvijenca Gordane Čalić Šverko "Život na sjeveru"  održanom u prepunom buzetskom Narodnom domu.

Bogata monografija

Riječ je o monografiji koja na 350 stranica donosi 134 izabrane reportaže i članke koje je Gordana Čalić Šverko objavila u Glasu Istre od 1999. do 2016. godine. O knjizi, koja tekstom i fotografijama oslikava sjever Istre na pomalo drugačiji način nego li je to do sada bilo uobičajeno - objavljenoj u nakladi Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet, koju je grafički oblikovao David Ivić, a tiskana je u Grafomarku Zagreb - govorili su i urednica knjige Mirjana Pavletić, autor proslova Miroslav Sinčić, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, župan Valter Flego i autorica.

- Upravo su reportaže iz Glasa Istre bile povod objavljivanju ove knjige koja je potom proširena i drugim novinarskim formama, u nastojanju da se obuhvati što više segmenata iz života na sjeveru Istre, a svaki je opet predstavljen kroz zanimljivosti. Želja i nakana autorice i urednice ove publikacije bila je, iz opsežnog novinarskog opusa izdvojiti određeni reprezentativan broj uradaka koji će sjever istarskog poluotoka predstaviti kroz niz kurioziteta, a njih zaista ima mnogo, istaknula je urednica knjige Mirjana Pavletić.

Obrativši joj se sa "draga Goga", autorici je čestitao i župan Valter Flego i zahvalio joj na svemu što je do sada učinila na izuzetno profesionalan način.

- U svome radu ona je prije svega čovjek. Svima nam je potreban taj pozitivan stav s kojim ona piše o ovome kraju i ljudima i prenosi ga na sve nas. Hvala ti Goga na ljubavi i ponosu koji smo osjetili kada smo čitali tvoje tekstove o ovom kraju i njegovim ljudima. Mogu reći da si ti simbol Buzeštine, poručio je Flego našoj novinarki.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, svojevremeno također novinar Glasa Istre, podsjetio je prisutne da mu je autorica bila šefica desetak godina.

- Posebno mi je drago da, nakon što je napisala 15.000 tekstova, sada konačno i Goga priča u Glasu Istre, rekao je Žulić.

"Knjiga bi se mogla zvati Buzet u srcu", rekla je Gordana Čalić Šverko zahvalivši se svima koji su u bilo kojem trenutku novinarskog rada podijelili s njom svoje priče. "Ovo je knjiga o Buzetu, ovo su vaše priče, vi ste ih ispričali, a ja oblikovala u novinarski tekst", rekla je autorica. Brojna publika ju je kao i obično vrlo toplo primila.

Bez prikrivanja

- Gordana Čalić Šverko u svojim novinarskim radovima zahvaća život neposredno i bez "friziranja", niti prikriva niti pretjeruje da bi se njen zapis kome više svidio, da bi koga provocirao, kome prkosio, ili da si njime priskrbi poneki (ne)zasluženi poen. Zato nas njeni novinski zapisi ne ljute i ne iritiraju, ne kvare nam raspoloženje, ne zagorčavaju nam jutarnju kavu. Naprotiv, smiruju nas i uvjeravaju kako se ne kotrlja sve nizbrdo, kako današnje vrijeme nije gore od nekadašnjeg, kako se i postignućima naših nastojanja možemo radovati i njima se ponositi, kazao je Miroslav Sinčić.

Moderatorica programa bila je Dijana Kolaković, a u glazbenom dijelu nastupili su buzetska pjevačica Ivana Majcan i gitarist Siniša Nemarnik. (Jasna ORLIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter