Simbol mira zasvijetlio na Forumu

Betlehemsko svjetlo stiglo je u pulsku gradsku palaču (D. ŠTIFANIĆ)
Betlehemsko svjetlo stiglo je u pulsku gradsku palaču (D. ŠTIFANIĆ)

Betlehemsko svjetlo - simbol mira, s porukom ljubavi, dobrote  i zajedništva, stiglo je u ponedjeljak i do pulskog Foruma, gdje su ga, prema dugogodišnjoj tradiciji, iz Zagreba donijeli članovi odreda izviđača Istra i Pomorac - Uljanik. Dočekao ih je gradonačelnik Boris Miletić kojemu je svjetlo predala Manuela Pužar iz OI Istra, u pratnji Ariane Orlić iz OI Pomorac - Uljanik te Viktorije Lovrić iz OI Istra, koja je u prigodnoj poruci istaknula da žele upaliti srca svima i pokazati im važnost i najmanjeg dobrog djela. Čin je uveličalo postrojavanje 30-ak izviđača ispred Komunalne palače.

- Želim zahvaliti odredima izviđača, koji iz godine u godinu njeguju ovu prekrasnu tradiciju donošenja svjetla u naš grad i poručuju nam, u ovo blagdansko vrijeme, da širimo mir među ljudima. Betlehemsko svjetlo simbolizira upravo Božić i mir, a s obzirom na vrijeme u kojem živimo i okolnosti u našem širem okruženju gdje ljudi, nažalost, stradavaju, ta je poruka još značajnija, poručio je gradonačelnik.

Sve do 24. prosinca Betlehemsko svjetlo mira će biti izloženo u predvorju Komunalne palače. Na Badnjak će, zatim, biti preneseno u pulsku Katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje će svi građani na njemu moći zapaliti svijeće te prenijeti blagoslovljeni plamen u svoje domove, prenoseći tako njegovu dragocjenu pozitivnu poruku. Betlehemsko svjetlo mira je simbol Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa. Rođenjem Isusa bio je obećan mir svim ljudima dobre volje, koje paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih širenje mira među ljudima.

Pulski izviđači, kojih danas ima ukupno oko 130 i organizirano djeluju od 1952. godine, svjetlo su preuzeli u zagrebačkoj Katedrali, gdje su ga predstavnici Saveza izviđača Hrvatske donijeli iz sirijske pravoslavne crkve Mor Ephrem u Beču, kako bi moglo stići do župa diljem Hrvatske. Kako doznajemo od starješine OI Istra Mladena Perčića, to čine od 1994. godine, a njegov je odred svjetlo već jučer trebao odnijeti i u župe Fažana, Sv. Ivan i Sv. Anton, dok će ga OI Pomorac - Uljanik predati izviđačima u Rovinju 17. prosinca.

Izviđačka tradicija donošenja svjetla iz Beča u Hrvatskoj je započela 1992. godine, dok je inicijativa Betlehemskog svjetla nastala na božićnu večer 1986, kad je jedna gledateljica u dobrotvornoj emisiji za djecu s teškoćama i osobe u potrebi "Licht uns Dunkel" na austrijskoj televiziji darovateljima za zahvalu, umjesto božićnih darova, odlučila pokloniti svjetiljke. Ideju gledateljice usvojili su austrijski izviđači, pa jedan od njih svake godine na prvu nedjelju Došašća u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga oni odatle avionom donose u Beč. Ta je gesta ubrzo prerasla u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost u cijeloj Europi te u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi i sjevernom dijelu Afrike. Naime, u Beču se slavi ekumenska misa na kojoj se okupljaju predstavnici međunarodnih izviđačkih organizacija, koji Betlehemsko svjetlo, prema skautskim načelima, donose u svoje zemlje i omogućuju njegovo širenje crkvama, ustanovama, institucijama i domovima građana otvorena srca. (K. FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter