Šareno i slatko u središtu istarskog voćarstva

Na Fešti od fruti u Kaldiru svoje je proizvode izložilo 12 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kaldirskog kraja (Davor ŠIŠ
Na Fešti od fruti u Kaldiru svoje je proizvode izložilo 12 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kaldirskog kraja (Davor ŠIŠ

Po sedmi put Udruga mladih Kaldir organizirala je Feštu od fruti, zanimljivu, živahnu, šarenu i nadasve ukusnu manifestaciju kojoj je cilj promovirati ne samo svježe voće, po čijoj je proizvodnji Kaldirština nadaleko poznata, nego i prerađevina od voća, čija je sustavnija proizvodnja tek u začetku.

Na sajamskom dijelu Fešte od fruti pak su se mogli vidjeti deseci ambalažiranih proizvoda, kakve bismo rado vidjeli i u našim gradskim dućanima, no kaldirski proizvođači najčešće ih prodaju na kućnom pragu ili na tržnicama gotovo svih istarskih gradova. Marmelade odnosno džemovi, pekmezi ili namazi od voća najčešći su izloženi i ponuđeni proizvodi, no moglo se vidjeti i kompota u staklenkama, sušenog voća, vina, rakija i likera, voćnih sokova, i kolača s kaldirskim voćem ili nadjevom od marmelada.

Iako će se na prvi pogled činiti da su mogućnosti kreacije kod ovakvih voćnih proizvoda ograničene, mašta kaldirskih voćara i voćarica nema granica: na svakom se štandu mogla pronaći neka originalnost koju drugi nemaju, ili malo drugačiji pristup "standardnoj" temi. K tome, svatko ima proizvod na kojeg je posebno ponosan ili s kojim je posebno zadovoljan, kao što su Dean i Daniela Laganis iz Kaldira najzadovoljniji ovogodišnjom marmeladom od breskava vinogradarki, koja je samo jedan od čak jedanaest različitih marmelada (ili kako ih oni zovu: namaza, respektirajući europsko pravilo sa marmelade mogu biti samo od agruma) iz njihove radionice. Uz namaze, oni proizvode još voćne sokove i kompote, a na ukupno pet hektara voćnjaka uzgajaju trešnje, marelice, breskve, šljive, nektarine, maline, kupine, kruške i jabuke.

I na štandu obitelji Beletić iz sela Laze zatječemo deset vrsta marmelada, te sokove i kompote koji dolaze od voća uzgojenog na sedam hektara voćnjaka. Hani i Davide Beletić te njihova kći Klara osim na kućnom pragu proizvode prodaju i na tržnici u Rovinju, a iznimnost njihovog asortimana su marmelade od jabuka i oraha, te od bresaka i oraha. Vjerujte, kao da kušate pitu bez tijesta! Andrea Štefanić će na štandu svog obiteljskog OPG-a smještenog u selu Štefanići svima s ponosom pokazati i dati na kušanje džem od rajčice, naravno uz niz proizvoda od ostalog voća. Ovaj od rajčice je sasvim neobičan, jer vam dugo treba da shvatite da su rajčice u pitanju, a inače bi sigurno dobro išao i uz palačinke i na ostale uobičajene načine.

Kod Dragice Šegon iz sela Bertoši moglo se kušati zanimljiv džem od jabuke i kadulje, te jabuke i cimeta, a ona svoje džemove peče u krušnoj peći. Aleksandra Božić iz sela Laze učinila je još jedan korak dalje u kombiniranju voća i aromatičnih trava, pa su među njenim džemovima, primjerice, jabuka s mentom, ili, što je najneobičniji od ponuđenih proizvoda, jabuka s arbaluvijom, a na svom štandu ponudila je i fine male krostate s voćnim punjenjima.

No, nije Fešta od fruti bila samo sajam. Članice Udruge mladih Kaldir ispekle su za ovu priliku štrudlu s jabukama dugačku 30 metara, podvostručivši tako svoj lanjski rekord, a dogodine će ga pokušati još nadmašiti. Ekipa Udruge je na posebnom štandu pekla palačinke i nudila ih s domaćom marmeladom od šljiva, a u gastro-show programu jela od mesa i voća pripremao je kuhar Neven Zgrablić.

U zabavnom programu nastupio je Šajeta, uslijedila je priredba kaldirskih mališana vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta, te nastup mlade pjevačke zvijezde iz Karojbe Dinele Kazalac, a večer se završila plesom uz Promil bend. Novost ovogodišnje Fešte od fruti bile su i izložbe kojima se, prikupljanjem originalnih predmeta te dječjim likovnim i literarnim radovima, dočaralo kako se nekad kuhalo i radilo s voćem u kaldirskom kraju. Predsjednik Udruge mladih Kaldir i glavni organizator Fešte od fruti Luka Laganis rekao nam je, kad se naporni dan već pomalo bližio kraju, da je ove godine u Kaldir na feštu zbog voća došlo oko 1.200 posjetitelja, kako su svi zadovoljni kako je ova fešta ispala, te da je time učinjen još jedan uspješan korak u afirmaciji Kaldira kao centra istarskog voćarstva. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter