Sajam pršuta u Tinjanu: Precizno rezanje i dobre noge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetak tisuća ljudi posjetilo je minulog vikenda osmi Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu! I organizatori i sami pršutari koji su dva naporna dana prostajali za svojim štandovima procjenjuju da je u subotu posjet bio nešto slabiji, ali je zato nedjelja sve nadoknadila. Još nitko nije pokušao zbrojiti koliko se ukupno pršuta narezalo i prodalo, no pršutari su prodajom zadovoljni, a posebnog razloga za zadovoljstvo imaju Španjolci, koji su ambiciozno u Tinjan donijeli čak stotinu komada svog poznatog i skupog pršuta jamon iberico de bellota (doduše, kažu da su od tih stotinjak komada više od polovice bile plećke), i prodali sve do zadnjeg komada!

Drugi sajamski dan donio je i dvije zanimljive atrakcije, po prvi puta uvrštene u program ISAP-a: natjecanje rezača istarskog pršuta, i biranje kraljice pršuta.

U natjecanju rezača sudjelovalo je petero natjecatelja: Ivanka Dropuljić iz Zagreba, Ingrid Burić iz Pule, Alan Šuran iz Tinjana, Damir Lukež iz Tinjana te Milan Buršić iz Vodnjana. Prije početka natjecanja, majstor rezač iz španjolske pršutane Aquilino demonstrirao je kako se reže njihov jamon iberico, i kako u Španjolskoj izgledaju takva natjecanja, koja su i inspirirala Tinjance da slično organiziraju na ISAP-u.

Svaki je od natjecatelja dobio poveći radni stol, i svakome je dopao podjednaki pršut, težine oko 7,5 kilograma. Na raspolaganju su imali sat vremena tijekom kojeg su trebali narezati što je moguće više feta i slagati ih na tanjure nastojeći da na svakom tanjuru bude po deset deka. Vrednovao se njihov stil odnosno nastup, od odjevenosti i opremljenosti do pokazane vještine rezanja; zatim se vrednovala pravilnost reza (na pršutu je površinu koju se reže trebalo održavati u ravnini, a fete su trebale biti što tanje te dugačke jednako koliko su široke); bodovalo se i hoće li pršut biti sav narezan unutar sat vremena (što je uspjelo jedino Milanu Buršiću, koji je to ponosno obznanio podigavši golu kost svoga pršuta visoko u zrak), mjerio se postotak iskoristivosti odnosno omjer između škarta (površinske obrezine i nenarezani ostatak na kosti) i narezane količine; i naposljetku bodovao se broj narezanih tanjura (u ovoj je kategoriji najslabiji natjecatelj imao tek osam tanjura, a najbolji čak 42!).

Ali to još nije bilo sve: nasumičnim izborom tri tanjura od ukupnog broja narezanih i njihovim vaganjem vrednovala se preciznost rezača, odnosno je li na tanjur uspio složiti približno 100 grama, a dodatni bonus-bod mogao se zaraditi ukoliko bi na jednom tanjuru bilo izmjereno do u dvije decimale baš točno 100,00 grama. Upravo tu vrijednost pokazala je digitalna vaga kad su se mjerili tanjuri koje je narezao mladi Alan Šuran, a proglašenje njegovog bonus-boda cijeli je veliki sajamski šator popratio gromkim pljeskom. Ali ni to još nije bilo sve: nakon isteka vremena za rezanje te nakon brojanja i vaganja tanjura, natjecatelji su dobili još 15 minuta za što ljepše aranžiranje proizvoljne količine narezanog pršuta na metalni poslužavnik odnosno oval.

Kad su svi parametri izmjereni i svi bodovi zbrojeni, pobjednikom prvog natjecanja rezača istarskog pršuta proglašen je Milan Buršić, drugo je mjesto osvojio Alan Šuran, treće Damir Lukež, četvrto Ingrid Burić, i peto Ivanka Dropuljić.

U drugom natjecanju, održanom nekoliko sati kasnije navečer, sedam se djevojaka natjecalo za titulu prve kraljice pršuta. Osim svojim izgledom, senzualnošću, seksipilom, te - u posebnom bodovanju ocjenjivanom - izgledom i ljepotom svojih nogu, kandidatkinje su morale odgovarati i na prilično stručna pitanja o svinjogojstvu i proizvodnji pršuta, primjerice kako se odnosno čime hrane svinje, kako uzgojiti šampionski pršut, je li bolji pršut od muškog ili ženskog svinjskog buta, kakvo vino najbolje ide uz pršut, i slično.

U svim se kategorijama najboljom pokazala te titulu prve kraljice pršuta osvojila Tony Laganis iz Motovuna, a umjesto naslova pratilje, drugoplasiranoj i trećeplasiranoj djevojci također su dodijeljene prigodne titule: Jelena Mugaša iz Poreča postala je miss simpatičnosti, a Dorotea Mirčetić iz Vrsara miss ISAP-a 2014. godine. Kraljica pršuta Tony Laganis dobila je uz krunu i lentu još i veliki pršut kao nagradu, ali i obavezu da kroz narednu godinu dostojno promovira istarski pršut te da dogodine uruči krunu svojoj nasljednici. Brojni su popratni programi samome sajmu održavani tijekom subote i nedjelje u sklopu ISAP-a.

Po devetnaesti put je tako priređena izložba "Dobro jutro s kosirićem" na kojoj su predstavljeni kosiri i drugi proizvodi devetorice istarskih kovača. Glasovima posjetitelja najljepšim kosirom ovogodišnje izložbe proglašen je onaj kojeg je iskovao Atilio Prelac, a izloženi su još kosiri koje su izradili Aldo Škrinjar, Srećko Pajković, Anton Tominić, Renato Orbanić, Dragan Žufić, Marko Mainenti, te pokojni Zorko Bino Pulić i Berto Mogorović.

U povodu dvadesete obljetnice organiziranog bavljenja pljočkanjem u Tinjanu održan je prigodni turnir u kojem je sudjelovalo 17 parova iz Hrvatske i Slovenije. Pobijedila je ekipa Škulja iz mjesta Vogrsko u Sloveniji, za koju su igrali Joža Hvalica i Drago Rodman. Drugo mjesto osvojila je ekipa Napušteni (Robi Zović i Zlatko Makovac), treća je ekipa Tinjana (Ljubo Milohanić i Boris Uljanić), a četvrta ekipa Damijanići (Janko i Darwin Damijanić). Pedesetak rekreativaca sudjelovalo je u pješačkom pohodu od Tinjana do Kringe, a u tridesetkilometarskoj biciklijadi sudjelovalo je 110 vozača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Održano je i natjecanje u potezanju konopa, susret dječjeg folklora okupio je pet kulturno-umjetničkih društava, u organizaciji LAG Središnje Istre održano je i nekoliko stručnih predavanja o poljoprivrednim temama, a na večernjim koncertima pršutoljopce su zabavljali kao glavne zvijezde Neda Ukraden, Maja Šuput i Mladen Grdović. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter