Sa zmajem odleti i stres!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Magičan, pomalo nadrealan prizor s 50-ak većih i manjih zmajeva koji jedre dijelom neba na krajnjoj točki istarskog poluotoka gdje završava kopno i počinje more, uz dojmljivo obiteljsko i prijateljsko mnoštvo koje se na tlu, u prirodnoj chill out zoni, ubrzano oslobađalo nakupljenog stresa, bila je dominantna slika subotnjeg drugog izdanja Festivala zmajeva koji se, uz idealan jugoistočan, ne pretjerano jak i kontinuiran vjetar bez refula, održao na rtu Kamenjak.

Središnje mjesto susreta i druženja, s razglasom i dobrom glazbom bio je plato iznad Safari bara, u čijem podnožju je organizirana radionica izrade manjih zmajeva, s jednostavnim pravilima - izrezivanje papira po šabloni (leptira Kamenjaka), križanje tankim letvicama, njihovo lijepljenje; oslikavanje temperama u vlastitoj kreaciji, eventualno dodavanje traka, uz završno vezanje uz duži konopac. "Naj zmajem" proglašen je zmaj male, kreativne Puljanke Gaie Joldić.

Zmajarenje su nešto iza podneva demonstrirali članovi zagrebačke skupine Air & Art Kite Team, ali zbog optimalnog, ne prejakog vjetra, nikome nije bio poseban problem održavati zmaja u zraku, a najmanje onima koji su ga vezali za tlo. Inače, uz 'burnije' vremenske prilike, dovoljan je samo jedan pogrešan potez da se zmaj strmoglavi na tlo, zbog čega su potrebni spretnost i puno strpljenja.

Zmajarenje opušta tijelo i um te jača duh, pa ne čudi da djeca u Japanu u školama gotovo svakodnevno puštaju zmajeve, čime ih se uči da budu u doticaju i u ravnoteži s prirodom. U Afganistanu, pak, zmajarenje ima status nacionalnog sporta.

Inicijator festivala Nenad Seferagić, zadovoljan odličnim odazivom građana, kaže da je cilj iduće godine, također na Kamenjaku, organizirati višednevni međunarodni festival zmajeva.

- Nije nam cilj samo zabava, druženje i zmajarenje, već svim sudionicima, djeci i roditeljima, skrenuti pozornost na alternativne izvore energije, s naglaskom na vjetar koji je, iako nevidljiv, vrlo moćan i koji od čovjeka koji upravlja zmajem traži suptilan osjećaj i koordinaciju, izravno se pritom povezujući s prirodom, istaknuo je Seferagić, zahvaljujući se na aktivnoj potpori Javnoj ustanovi Kamenjak.(Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter