S klobasicom u Europu: I klobasica doprinosi BDP-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treći međunarodni sajam "S kobasicom u Europu" na kome izlaže osamdesetak proizvođača kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda, sira, vina, rakija, prerađevina od voća i povrća i drugih proizvoda, svečano je otvoren u subotu u mjesnoj školskoj sportskoj dvorani u Svetom Petru u Šumi.

Uzvanike je najprije pozdravio domaćin, supetarski načelnik Mario Bratulić, istaknuvši da su hrvatske kobasice i kroz ovu manifestaciju koja iz godine u godinu osvojile Europu, a posebno je zadovoljstvo izrazio jer su pokroviteljstvo prihvatila čak tri ministarstva, te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Potom je suorganizatorsku podršku ovoj manifestaciji izrazio predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta Milan Buršić.

U ime Osječko-baranjske županije, koja je ovogodišnji partner supetarskog sajma, njezin je župan Vladimir Šišljagić naglasio kako se i ovako ostvaruje dugo željena "zeleno-plava magistrala" i začinje suradnja kojom Slavonija i Baranja, bogate kvalitetnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima nudi opskrbu istarskom turizmu, koji ostvaruje jednu trećinu ukupnog hrvatskog turističkog prometa.

Istarski župan Valter Flego rekao je pak da "zajedničkim snagama možemo s klobasicom u Europu, a ljudi iz Europe će radi klobasice dolaziti u Istru i u Sveti Petar u Šumi". Za ovu manifestaciju Flego je istaknuo kako ona doprinosi i unapređenju domaće proizvodnje i turizma, i tako se rađa "zajedništvo koje završava na BDP-u i ekonomiji".

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić rekao je da je "danas ovdje festival za sva osjetila", te izvijestio da je na snagu stupila nova mjera Ministarstva poljoprivrede kojom se pomaže zaštita autohtonih proizvoda - potpora za izradu specifikacija za zaštitu proizvoda oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Pročitano je i pismo pokroviteljice sajma, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u kome ona izražava zadovoljstvo što se u Svetom Petru u Šumi stvara tradicija promocije domaćih proizvoda i time pomaže razvoj malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U svečanom dijelu otvorenja nastupila je talentirana pjevačica iz Pazina Mirta Krsnik, te slavonski tamburaški sastav Hrvatski sokol.

Visoki gosti - doministar Vasić, župani Flego i Šišljagić, načelnik Bratulić i predsjednik pršutarske udruge Buršić - zatim su simboličnim rezanjem kobasice, nožem na dasci, otvorili treći sajam "S klobasicom u Europu", a zatim je uslijedila podjela priznanja šampionima i dobitnicima medalja za kvalitetu.  (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 


Podijeli: Facebook Twiter