Rimski Valbandon: Gozba u Gajevom ljetnom vrtu

Uvijek atraktivni gladijatori (Z. STRAHINJA)
Uvijek atraktivni gladijatori (Z. STRAHINJA)

Pod budnom paskom rimskog senatora Gaja Lekanija Basa, prije 2.000 godina vlasnika mnogih dobara u Fažani, Brijunima i Valbandonu, u nedjelju navečer održana je fešta kojom se prizivaju slavna antička vremena na tim prostorima. Uz gladijatorske igre i žongliranje vatrom - što je kod posjetitelja izazvalo najviše uzdaha i aplauza - na valbandonskoj je plaži Turistička zajednica Fažane priredila još jedno izdanje Rimskog Valbandona.

Zanatlije iz doba antike, poput kamenoklesara i kovača, kuhara drevnih delicija, ribara, maslinara, travara i frizerki, ali i glazbenika i plesača te vojnika s dvora rimskog senatora, koji se nije odvajao do svoje družice i oružane pratnje, publici su dočarali kako se u to doba trgovalo, stvaralo, ali i zabavljalo. Pod svjetlima baklji i uljanica u ljetnom je vrtu rimskog moćnika mnoštvo, a riječ je mahom o stranim gostima iz obližnjeg kampa Bi Village, razgledavalo i aktivno sudjelovalo u prezentacijama raznih vještina starih dvije tisuće godina.

Turisti su se rado hvatali drvodjeljskog, užarskog ili lončarskog alata, a mnoga su djeca na glave stavljala teške gladijatorske kacige. Antički borci iz arene u nekoliko su navrata ukrštavali mačeve i osti te oduševljavali publiku dinamičnim borbama. Uz zveket oružja, plažom su odjekivali i zvukovi tradicionalnih glazbala, poput bubnjeva, frula i žičanih instrumenata.

Rimska gozba ne može bez hrane pa se za one koji su antiku htjeli osjetiti i nepcem pripremalo vino začinjeno medom zvano mulsum, beskvasna pogača, svinjsko pečenje s aromatičnim začinskim travama, skuše u umaku od sezama, začinjena leća i slanutak te nezaobilazne lubenice i meloni, primjerene ljetnoj žegi. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter