Rambo - najbrži tovar u Vodnjanu

U utrci je sudjelovalo 29 tovara (D. ŠTIFANIĆ)
U utrci je sudjelovalo 29 tovara (D. ŠTIFANIĆ)

Severina, Nerica, Pupa, Nina i Štelina - samo su neka od imena tovara, točnije tovarica, koje su se u subotu navečer natjecale u tradicionalnoj utrci tovara u Vodnjana. Trgovačkom ulicom od Narodnog trga i natrag utrkivalo se, uz bodrenje brojne publike, čak 29 tovara, a kao najbolji se pokazao tovar Rambo i njegov jahač, a ujedno i vlasnik Dragomir Širol iz Grašišća.

Kako je naveo ponosni vlasnik, pobjednički tovar Rambo ima pet godina i jedan je od deset koje uzgaja u svom selu. Širol je za pobjedu nagrađen od strane vodnjanske Turističke zajednice peharom i novčanom nagradom, a Rambo je kao nagradu dobio mogućnost slikanja s brojnom djecom koja su utrku pratila.

Petogodišnja Lejla i Luna

Utrkivala se ove godine i petogodišnja Lejla Bešić iz Vodnjana i to na magarici Luni. Kako nam je ispričala utrka joj nije bila teška jer već zna jahati, a kod kuće ima i svog vlastitog ponija. No, da utrka nije baš bezazlena te se i magarac mora znati jahati vidjeli smo i mi sami kada smo svjedočili padu jedne od natjecateljica. Na sreću, nakon pada svoga je magarčića ubrzo ulovila te nastavila utrku.

Nakon utrke tovara uslijedila je parada alegorijskih kola u kojoj se publici i žiriju predstavilo čak 12 kola koji su se prodefilirali Trgovačkom ulicom, preko Narodnog pa sve do Župnog trga. Nekada su kola vukli konji, a već godinama ih vuku traktori. U stopu je kola pratio četveročlani žiri koji je ocjenjivao originalnost ideje, kreativnost u izradi kola ali i reakcije publike na njihov prolazak. Posebno se ocjenjivala sama ideja, njena realizacija i ironičnost.

Dvanaest alegorijskih kola

Iako nakon čak 47. godina parade nije lako biti originalan Vodnjanci su ponovo pokazali svoju maštovitost te publici prikazali kola pod nazivom "Berba grožda", "Zvončari va Vodnjan", kola "Fin' che ce pane non ce fame", "Le patate in tecia", a u Vodnjan je na jednim od alegorijskih kola stigao i sam Papa. Bila su tu i cirkuska kola, kola pod nazivom Dragonera, Lota eco, pa i pravi partijaneri koji su sa sobom vukli bazen.

Nakon trke i smotre fešta nije završila. Bilo je to tek zagrijavanje za vrući glazbeni dio u kojem je na glavnom trgu nastupala popularna pjevačica Lidija Bačić i Night Ekspress. Na Župnom trgu nastupao je Duo Nevera, a kod gradske tržnice Duo Bevanda. Uz nabrojano, tijekom cijele večeri mogle su se razgledati brojne galerije i crkve koje su bile otvorene za posjetitelje ali i razgledati sajam kreativnosti u ulici Forno grande gdje su lokalni umjetnici pokazali što sve znaju izrađivati. Najmlađi su se pak mogli voziti vodnjanskim taksijem - zaprežnim kolima s konjima.

Prvo mjesto osvojila kola Udruge Istrian de Dignan

Žiri je posebnu nagradu na smotri alegorijskih kola namijenio Antoniu Ostoni za kola "Carro agricolo". Treće mjesto dobila su kola pod nazivom "Starački dom", drugo Il circo Alana Castellicchia dok je prvo mjesto osvojila Udruga Istrian de Dignan za kola pod nazivom "Carissimo, va remengo puntarello". Kako doznajemo od iz vodnjanskog TZ-a svaka alegorijska kola nagrađena su sa 400 kuna, prvi dobiva kao nagradu još 500, drugi 400, a treće 300 dodatnih kuna. (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter