Putovanje kroz vodu koja povezuje ljude

"Lazurd, el viaje a traves del agua" u Areni (D, ŠTIFANIĆ)
"Lazurd, el viaje a traves del agua" u Areni (D, ŠTIFANIĆ)

Oči su bile sinoć uprte u nebo koje se stisnulo oko Pule, da bi baš iznad Arene ostavilo jedan dio otvoren a baš u amfiteatru održavala se predstava "Lazurd, el viaje a traves del agua" španjolske skupine Senza Tempo a u sklopu Athene Festivala kojim se žele oživjeti antički teatri.

Nekoliko sati prije odlučeno je da ulaz u Arenu bude besplatan i da se predstava održi, svim vremenskim nesigurnostima unatoč, pa se na stepenicama sakupilo stotinjak ljudi, a od kiše na koncu nije bilo ništa. Da je pala, možda bi simbolika bila potpuna jer ionako drugi dio naslova znači "Putovanje kroz vodu".

"Lazurd" je moderna plesna predstava i kao takva idealna za one koji vole tražiti simboliku i povezivati naizgled nepovezivo. Iako službena najava kaže da je to predstava inspirirana putovanjima i granicama a govori o suprotnostima između sjevernih i južnih kultura, to nije uvijek lako dokučiti. Doduše, imamo ovdje odmah na početku ulickanu damu u bijelom koja sjedi na stolici, a nasuprot nje je jedan ormar. U damin svijet u kojem svira klasična glazba ulaze putnici odjeveni u izlizane kapute koji nose torbe te se polako, preskačući po stolicama i stolićima koje su sa sobom donijeli približavaju prvo ormaru a onda i dami. Očita netrpeljivost između dame i putnika kulminirat će sukobom nakon kojeg će se napetost i agresija pretvoriti u zabavu i druženje, a sve uz veselu cigansku muziku i gozbu koja se održava na bazenu koji je donesen na binu, napuhan i napunjen vodom.

Ta voda iz naslova je element koji povezuje vesele likove koji izlaze iz ormara a među kojima će pomutnju unijeti i jedan nervozni svećenik te će se na kraju većina likova vratiti u ormar. Na bini će ostati tek jedan usamljeni putnik sa svojim kovčegom, izvan bazena, dok se svjetla gase. Na kraju, predstava je ovo koja bi i po formi i po sadržaju više odgovarala PUF-u, možda u ambijentu Rojca ili neke slične građevine, no još se treba vidjeti koji je točno smjer kojim Athene želi ići pa tek onda izvući definitivan zaključak. Predstava se ipak prilično dopala publici među kojima je bilo i turista te su Španjolce oduševljeno ispratili serijom aplauza. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter