Pust Gumajo pad nataliteta platio životom

Pula (Regional Express)
Pula (Regional Express)

U vjetrovito predvečerje posljednjeg dana veljače poveća se pusna povorka sela Ruhci kraj Tinjana iz baze, smještene u prizemlju jedne obiteljske kuće, uz muzikante uputila prema ulazu u selo gdje već nešto više od mjesec dana visi obješen pust Gumajo.

- Donke, okupili smo se, da bez obzira na sve, proslavimo dan pusta, ali i da obavimo jenu važnu ceremoniju, a to je da kaznimo krivca za sve uno ča je krivo i ča ne vridi. Pusni sud ga je već osudija, pa meni ustane samo objaviti presudu. A presuda glasi: Gumaja na lomaču!, izrekao je kroz megafon dan uoči Pepelnice kapo od mačkar sela Ruhci Darko Rusac. Nikog nije bilo da brani pusta, što znači da je definitivno krivac. U govoru je kapo podsjetio da je pust Gumajo bio optužen zbog izrazitog pada nataliteta. "Vero svi znamo da je Gumajo krpa te budele, a ti mladi imaju strah delat une stvari po starinski, pa njin je svaki pogodak u sridu ustvari pogodak u nič. Alora, kad se rišimo gumaja, ku i delaju po moderno, budeli te sad bit svakakovi, a ja van garantiran jedan hvalevridan veliki baby-boom u našemu selu i to uvega lita. Forši ni ima slabe namjere, ali pusni sud je nemilosrdan i ne oprašta. Ustvari, tr znamo da je poli nas uni ki dela, vajka ništo kriv", najavio je Rusac dodavši da se nada da će i okolna sela slijediti primjer njihova sela.

Zbog jake bure pusta Gumaja su prije izvođenje najstrože kazne spustili na tlo, a za palež se s ručnim plinskim plamenikom, takozvanim brenerom, pobrinuo meštar za tehniku Serđo Cvitan. Pusta je oganj brzo zahvatio, a cijelu su scenu popratili muzikanti sa zabavnim mediteranskim pjesmama kao što su "Brkica" i "Bacit ću mandolinu". Pošto se vješalo nalazilo pokraj državne ceste Pazin-Poreč prolazeći su automobili i kamioni trubeći pozdravljali svjetinu, a onda je krenuo i šareni vatromet za koji se pobrinuo oprezni Dragan Cvitan koji je, zlu ne trebalo, pripremio tri aparata za gašenje požara. Bilo je tu i plesa, petardi i baklji koje su razbudile prisutne. A zatim su se svi povukli nazad u toplinu nedaleke obiteljske kuće gdje ih je čekala pripremljena večera. Ovoga puta na jelovniku su bila jaja s kobasicama (znakovito), miješano meso i ćevapčići, a zabava je uz domaće glazbenike i čašu vina potrajala dugo u noć.

Nažalost, zbog nedavnog smrtnog slučaja u selu mještani su odlučili ove godine odustati od mačkaranih putešestvija po selima središnje Istre kojima su trebali proći kroz sela triju općina: Pazin, Karojba i Tinjan. "Eko, gospodo draga, stili mi - ne stili, peti štajun je finija. Inače, u Ruhci je to najlipči štajun u litu, ali to lito je bilo malo drugačje, pa iz određenih razloga nismo obavili našu tradicionalnu mačkaranu povorku, odnosno nismo posjetili stare nan pretele. Mi se šperamo da nas kapiju, i da će drugo lito jopet bit sve po staro", zaključio je kapo od mačkar Darko Rusac.

Višnjanski frajer kriv za stanje u Višnjanu

Nakon urnebesnog vikenda po Višnjanštini Višnjanske su maškare jučer na Pust, uzele pravdu u svoje ruke i pokrenule postupak protiv pusta kojeg su prozvale Višnjanski frajer, da se pravi frajeri Višnjanski ne ufende, jer očito ih ovdje ima više koji se mogu poistovjetiti s optuženikom. Alora.

"On je uglavnom jedno veliko Višnjansko niškoristi i veliki lakodelac, po oštarijama klati i po cile dane po Jacku i Havani mlati. Mladež Višnjana grdo puti, i hi vadi samo fumati, i zbog tega ga tribamo užgati", nedvosmislena je tužiteljica Piccolina Berekina. "Ma dajte lipi moji judi, ma ča je grih fumati, tar onaj put bi tribalo i sve nas žene u pržun poslati. A to ko su nan nika dica skrenula s dobrega puta, ne moremo kriviti njega, forši da smo hi boje zgojili, nan nebi sada takovi bili", odgovorila je braniteljica. No, nije mu to jednini grijeh jer je on je drva i pršut pokreja, na igralištu je mriže na golima razbija, a ovo lito ni stija nanka lipe za maškare špendati, ma pero je lani moga s maškarama za niš isti, piti i fešteđati, a šolde od maškar sebi pobrati. Kriv je i ki se nisu kokoše cipile protiv gripe, sad su brižne bone i pak ovo lito mačkari ne budu jili frite. Naravno tužiteljica se trudila opovrgnuti navode iz optužnice štiteći ga da je u vrijeme inkriminirajućih radnji s njom u posteji bija. Sutkinja tu prekida raspravu i konzultira se s porotom koja presuđuje pustu po staroj dobroj tradiciji kao primjer svega slabega ča se je u Višnjanu u zadnjih lito dan dogodilo. "Višnjanskega frajera triba zapaliti pa će nan svima skupa ovo lito lipše biti", rekla je sutkinja Berekina i poručila: "Dragi moji Višnjanci, provajte se više voliti i jedan drugega kapiti pak će nan svima skupa lipše u Višnjanu biti!"  I tako je Višnjanski frajer uz pratnju maškara i mažoretkinja skončao u plamenu, a maškare su potom završile na maskenbalu u kino dvorani.

Završnoj svečanosti Višnjanskih maškara prisustvovali su  i Ptujski zvončari, koji su svojim maskama i plesom dio svoje pokladne tradicije prenijeli Višnjancima. Oni su u Višnjan došli u organizacije maštrice Višnjanskih maškara Sande Fabac i Romine Sinosich direktorice Turističke zajednice i glavne organizatorice Višnjanskih maškara. Gosti iz Ptuja su boravak u Višnjanu iskoristili za upoznavanje sa zvjezdarnicom kroz koju ih je, uz zanimljivo predavanje o njoj, vodio Korado Korlević, a Sinisich ih je primila u novim prostorijama Turističke zajednice Višnjan. Zadovoljni prijemom u Višnjanu gosti iz Ptuja, ali i domaćini najavili su mogućnost nastavka, ali i širenja suradnje Ptuja i Višnjana na drugim područjima.

Pula: Uspješno spaljen Pust

Vladavina maškara u Puli je zaključena šentencom i spaljivanjem pusta na Velom Vrhu, gdje se okupilo oko tisuću Puležana svih generacija, "u civilu" ili pod maštovitim maskama. Ovaj su uspješan događaj priredili Karnevalska skupina Veli Vrh-Valmade i Udruga za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine 2013. Za sve probleme, oskudicu i nedaće u proteklih godinu dana osuđen je i, unatoč vjetru, uspješno spaljen Ladrolenković Hepina Va Žepima, što je popraćeno pljeskom i glasnim odobravanjem. Milosti ni ovaj put nije moglo biti, jer prema tradiciji, krivac treba izgorjeti, kako bi svi oštećeni mogli s obnovljenom nadom i energijom krenuti ususret novom proljeću.

A kad je vatra na lomači počela slabiti, došlo je vrijeme za veliku fritaju od petsto jaja i više od deset kilograma kobasica. Ne treba ni reći da je padela ispražnjena u tren oka! No, veselje i ples su nastavljeni uz glazbu po izboru DJ-a i svirku Maškaranog benda. Na koncu su ključevi Grada vraćeni, a od predstavnika maškara Franza Josepha, odnosno Damira Pletikosa Koromana, a preuzeo ih je predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek.

Kriv si jer Galižanci u Vodnjanu ne misle na Galižanu

Ni ove godine galižanskom pustu nije nadjenuto neko specifično ime, ali mu je zato pročitana poštena i duga optužnica da bi na rukometnom igralištu u utorak navečer brzo skončao u vatrenoj buktinji nošenoj jakim vjetrom.

- Kriv si što je Galižana ista kao i lani, kriv si jer nisi mislio na djecu i njihove potrebe, jer si dozvolio gradnju vila, ali ne i dječjeg parka, jer si povećao promet ulicama Galižane, jer nisi dozvolio gradnju šetnice i biciklističke staze, jer nisi asfaltirao parkiralište, jer nisi dozvolio dovršetak gradnje kanalizacije, jer nisi skinuo žice sa škole i uredio fasadu, koja može svaki čas pasti nekome na glavu, kriv si što idemo u istu školu koju su pohađali i naši nonići. Kriv si jer Galižanci u upravi u Vodnjanu zaboravljaju na Galižanu, dio je šentence koju su na talijanskom i hrvatskom pročitali maškarani učenici područne osnovne škole Galižana.

Prije nego je Pust zapaljen mališani Dječjeg vrtića "Petar Pan" izveli su nekoliko scenskih točaka, dok su se školarci i ove godine organizirali i uložili puno truda u veliku skupnu masku. Nakon prošlogodišnjih kauboja i Indijanaca, za ovaj su se karneval maskirali u Havajčane i tako na radost roditelja i okupljenih izvodili dinamične plesove u polinezijskim ritmovima.

Pust je nažgan po jakom vjetru, iskre su letjele na daleko u noć, pa su posla sinoć imali i lokalni vatrogasci pazeći da stvar ne izmakne kontroli i da ovogodišnji krivac ne bude kriv i po još nekoj točki optužnice. Srećom, osim balona, koji su i postavljeni blizu vatre upravo da bi pucali od topline i bukom razveseljavali djecu, nije stradalo ništa više. Ritualno paljenje pusta, naravno, ne računamo pod štetu.

Spaljen pust u Krnici

Nakon defilea maškara, sinoć je u Krnici spaljen pust.

Mnogi žitelji Krnice i okolnih mjesta okupili su na Placi i podržali mlade entuzijaste Roberta Vareška i Matea Blaškovića koji se, zajedno s udrugom maškara Krnica, trude da se tradicija nastavi. Naime, ovo je već treća godina zaredom otkako maškare uveseljavaju mještane ovog kraja.

- Želimo zabaviti susede uz pjesmu i ples i potaknuti ih da nam se pridruže. Nikada su naši stariji držali do tega i mi bi stili da se stare užance nastave i da gredu dalje, poručili su organizatori.

Nakon spaljivanja pusta zabava je nastavljena u društvenom domu, uz nastup Emanon benda. (A. DAGOSTIN, M. RIMANIĆ, Z. STRAHINJA, K. FLEGAR, M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter