Pulski policajci počeli upotrebljavati kamere

Pulski policajci s kamerama (D. ŠTIFANIĆ)
Pulski policajci s kamerama (D. ŠTIFANIĆ)

Pulski prometni policajci, ali i oni iz pomorske i aerodromske policije te oni u ophodnjama gradom od četvrtka, uz standardnu opremu, sa sobom imaju kamere pričvršćene na službenu odoru. Njima će, kako je pred koji dan kazao načelnik PU istarske Dragutin Cestar, bilježiti postupanja prema građanima. Snimke će se moći koristiti kao dokaz u kaznenim, prekršajnim ili stegovnim postupcima, a one koje ne budu služile ni za kakav postupak uništit će se nakon 90 dana.

Taj sustav upravljanja policijskim kamerama jedna je od tri komponente projekta Ministarstva unutarnjih poslova e-Sigurnost (e-Policija) i u Istri ga zasad koriste policijski službenici u Puli kao i Sektor kriminalističke policije. Snimke policijskog postupanja trebale bi zaštiti građane od nezakonitog postupanja policije, ali i zaštiti policajce od neutemeljenih pritužbi na njihovo postupanje. Koristit će se i za obuku policijskih službenika.

Na pulskoj rivi u četvrtak smo naišli na dvojicu policijskih službenika pulske prometne policije od kojih je onaj koji je pristupao zaustavljenim vozilima imao kameru.

- Vidjet ćemo kako će to funkcionirati, zasad nije bilo pritužbi građana, kazao nam je policajac koji je u četvrtak zadužio jednu od dvadeset kamera dodijeljenih PU istarskoj. (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter