Pulski noćni život: Galama i smrad iz parkova

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

"A di da idemo? Kamo god uvijek - ćemo nekome smetati, uvijek će nas od nekud tjerati", odgovorio nam je jedan mladić na pitanje zašto u parkovima oko Kolodvorske ulice njegovo društvoi provodi gotovo svaku subotnju noć. Svjesni su i oni bijesa stanara, zbog galame, obavljanja nužde među grmljem i smeča koja ostavljaju za sobom, ali kaže da im izbora ovaj grad i ne pruža previše. Kako pulski kafići u noćnim satima oglase fajront, pa i klub u centru grada ugasi razglas, tako se horde mladih Puljana, ali i stranaca u ovim ljetnim noćima, uputi prema parkovima oko Veslačkog kluba.

Tako je bilo i protekle subote - nakon što je na Karolini konačno bez glasa ostao i njemački MC koji je najavljivao latino i bavarske hitove, a u gradu vrata zatvorio i posljednji kafić, sjatila se internacionalna mladež prema "Pietas Juliji". Da ne pomislite pogrešno, ne idu svi u taj klub, već se većina od njih samo stacioniraju negdje u okolici, najčešće u parku Franje Josipa ili kralja Zvonimira, i na klupici do jutra ispijaju jeftina pića, zabavljaju se i ljubuju. A s pićem nekako ide i obilno uriniranje i galama do kasno u noć.

Za muziku se već pobrinuo i obližnji ugostiteljski objekt. Što će biti kada se u blizini, na Željezničkom kolodvoru, otvori još jedan noćni klub, stanare je i strah pomisliti? - Fasada hotela Rivijera smrdi, sva je zapišana, a ni oni to ne čiste. Parkovi su nam zagađeni od pasa, izmet je na svakom koraku. Sada, kada dođe još jedan klub u kvartu to će samo pogoršati stanje, i u smislu buke i noćnog ponašanja i parkiranja... Nisam radikal, fundamentalist. Mladi se moraju zabavljati i psi moraju izlaziti. Ali netko mora snositi posljedice toga i preuzeti odgovornost. I ti ugostiteljski objekti trebali bi preuzeti obvezu pa sudjelovati, na primjer, u čišćenju parkova, kaže Milenko Maksimović, član Mjesnog odbora Arena.

Ovaj stanar obližnje Ravenske ulice kaže da je na te probleme MO upozoravao gradske službe puno puta. No, to nije postiglo nikakav efekt. - Nema reakcije iz gradskih službi, samo opravdanja. Kao da zahtjevi građana nemaju nikakvu težinu. Pa ne može biti opravdanje da komunalno redarstvo ne može urgirati u vrijeme noćnih izlazaka mladih. Ne vjerujem da nemaju instrumenata kako to rješavati. Činjenica je da nema volje. Ovaj kvart bi trebao biti ogledalo grada, ulaz u Pulu, a nije, neuredan je kao i grad. A sada kada se otvori klub na željezničkoj, očekujem samo još više incidenata i problema, rekao je Mimaksimović.(Z.STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter