Puljani i njihovi gosti i ove godine ispunili centar

Forum je bio pun već oko 21 sat (N. LAZAREVIĆ)
Forum je bio pun već oko 21 sat (N. LAZAREVIĆ)

Na stotine ljudi, mahom Puljana i njihovih gostiju slilo se u subotu navečer u najuži centar grada kako bi se i ove godine dobro proveli na Pulskoj noći. Manifestacija pod nazivom "Ulicama našeg grada" ponudila je građanima pregršt zabave, a svaki kantun u srcu Pule nakratko se pretvorio u pravu malu pozornicu.

Okupljanje je započelo već oko 21 sat kada je službeno počela fešta na središnjoj lokaciji na Forumu, gdje je već u to vrijeme glavni pulski trg bio skroz popunjen, a oni koji su zauzeli mjesta u kafićima, ljubomorno su ih čuvali. Na Forumu je publika mogla uživati uz koncert pulskog benda Nola koji ih je izmamio na ples, kako svojim veselim ritmovima tako i nježnijim i polaganijim taktovima kada su neki i romantično zaplesali. Nakon Nole, na Forumu su zapjevali i mališani iz zbora Zaro, a u superman kostimima, feštu su potom dodatno "uzdrmali" članovi banda Koktels.

Uputili smo se potom kroz ulicu Sergijevaca koja je već oko 22 sata bila skroz neprohodna, a najveći čepovi su se stvarali kod jazz bara Fiorin gdje su ljubitelji jazza mogli poslušati odličan Fiorin Jazz qintet. U jednom trenutku bilo je gotovo nemoguće probiti se kroz gužvu do Portarate, no kako su glazbenici iz Fiorina uzimali pauzu, tako bi se taj dio ulice ipak malo pročistio. Kod Zlatnih vrata pretežito su uživali oni stariji, željeni plesa uz dvokorak, koji su se dobro zabavljali i naplesali uz taktove Anelida, Vesne Nežić Ružić i sastava In vino veritas, a osim njih, Portarata je bila rezervirana i za ljubitelje foklora koji su mogli pratiti nastup KUD -a Uljanik.

Hard metal rock taktovi dopirali su iz smjera Giardina gdje su žestoko prašili cover band Steelhammer i 052 band. Tu su se pretežito zadržavali ljubitelji rock zvuka. Na Korzu se spremala i tradicionalna gradelada, a mnogi su kod kuće odlučili preskočiti večeru ne bi li kušali sardele uz čašu vina i kruh koji su se prodavali po pristupačnim cijenama od 15 kuna. Veselo je bilo i na pulskoj tržnici gdje se "dimilo" pod kuharskom palicom chefa Roberta Perića koji je zajedno sa svojim timom u sklopu Istrafešta spremao delicije od domaćih namirnica, poput istarskog fast fooda. Osim degustacije specijaliteta po pristupačnim cijenama, posjetitelji su mogli zaviriti i na obližnje štandove na kojima se nudio hand made nakit, ukrasni predmeti i suveniri.

Za glazbeni štimunug na pulskoj tržnici zaduženi su bili Trio val i Duo Irena i Mauro Giorgi. Prava party ludnica zbivala se na Danteovom trgu gdje su uz elektro zvukove, atmosferu s pultova podizali DJ-evi. Pretežito mlađa publika, među kojima je bilo najviše stranaca, uživala je uz house, electro r'n' b' ritmove. Na povratku smo stigli i do pulske katedrale gdje su na trgu Sv. Tome posjetitelji mnogi uživali uz zvuke Delta blues ganga i Double dosea. Ulice grada bile su preplavljene ljudima koji su doslovno tražili stolicu više. Do kasno u noć, skoro do dva ujutro radili su brojni ugostiteljski objekti, a sve terase restorana i kafića u centru grada bile su dupkom pune.

Razlog za zadovoljstvo imali su i trgovci koji su također odlučili otvoriti svoja vrata do kasno u noć nudeći posjetiteljima popuste na kupnju od 50 posto. Radili su i štanderi kod tržnice ali i oni u Kandlerovoj ulici koja je također bila krcata posjetiteljima kako u kafićima tako i u restoranima. Da turistička sezona u Puli još itekako traje, potvrđuje ogroman broj stranaca koji su uživali u fešti, a njemački i talijanski jezik mogli su se čuti na svakom koraku. I ova zadnja pulska noć koja je ujedno i simboličan pozdrav ljetu, bila je pun pogodak za sve one koji su se u subotu navečer željeli dobro provesti i pronaći nešto za svoj gušt. Ako ništa drugo, grad je u subotu zaživio punim plućima. Sve je bilo otvoreno, a na svakom ćošku neko zbivanje. Čak ni nevjerojatne kolone ljudi koje su u jednom trenutku nahrlile kroz pulsku žilu kucavicu takozvanu "Prvomajsku" nikome nisu pokvarile raspoloženje. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter