Pula: Radovi otkrili prekrasne antičke mozaike

U Istarskoj ulici pronađeni su dijelovi rimske vile izvan gradskih zidina antičke Pule (M. MIJOŠEK)
U Istarskoj ulici pronađeni su dijelovi rimske vile izvan gradskih zidina antičke Pule (M. MIJOŠEK)

Radovi u Istarskoj ulici u Puli, gdje se provodi plinofikacija, nisu "donijeli" samo rekonstrukciju mreže za korištenje prirodnog plina, već i važno otkriće o antičkoj Puli.

Otkriven je, naime, tvrde arheolozi, dokaz da je antička Pula itekako živjela izvan gradskih zidina - u dijelu iskopa pronađeni su dijelovi rimske vile s prekrasnim mozaicima.

- Ovo je vrlo važan dokaz da se antička Pula širila i na ovaj prostor, može se reći da je ovo bila "periferija" grada, jer Pula je, kao što se zna, bila smještena unutar zidina. Imali smo takve spoznaje jer je postojala dokumentacija iz 1930-ih, kad se gradila zgrada Fine i stari autobusni kolodvor, ali nismo imali kartografske dokaze i bilo je teško predvidjeti što se krije ispod površine. Sada smo pronašli zidove koji omeđuju arhitektonski luk i pod s prekrasnim mozaicima te jedan mozaik izrađen od keramičkih kockica nalik ribljoj kosti.

U sredini se, pak, nalaze velike kamene ploče, a na sjeveru se prostire prostorija s prekrasnim mozaicima, podom od crnih kockica, otkrila nam je Ida Koncani Uhač, voditeljica arheoloških istraživanja Arheološkog muzeja Istre.

- Sada ćemo sve dokumentirati, a kako smo vrlo operativni, nakon dokumentacije će strojevi nastaviti s radom na plinskoj mreži. Otkrića ćemo trebati ukloniti i odnijeti u AMI. U tijeku su pripreme za vađenje mozaika i nadam se da ćemo do kraja ovog tjedna okončati arheološke radove, zaključila je Koncani Uhač. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter